wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

ABC odchudzania

Insulina a płaski brzuch

fot. Thinkstock
22.07.2011

Wszyscy mniej więcej orientujemy się, czym jest insulina; hormon ten kojarzymy głównie z cukrzycą. Okazuje się, że powinniśmy dokładniej przyjrzeć się insulinie, bo najnowsze badania dowodzą, że ma ona związek także z chorobami serca, rakiem oraz – z tworzącą się nad paskiem spodni „oponką”.

Ta warstwa tłuszczu na brzuchu nie pozwala usiąść wygodnie w dopasowanych ubraniach, zmusza panie do wbijania się w uciskową bieliznę i sprawia, że czujemy się potwornie nieatrakcyjni. Oponka ma też związek z szeregiem poważniejszych stanów chorobowych. Lekarze z australijskiego Departamentu Zdrowia i Starzenia Się dowodzą, że obwód w talii większy niż 80 cm u kobiet i 94 cm u mężczyzn zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak syndrom metaboliczny (stan przedcukrzycowy, zwany także zespołem X), cukrzyca typu drugiego, nadciśnienie tętnicze i choroba wieńcowa.



Wszystko kręci się wokół insuliny – w normalnych warunkach hormonu ważnego i pożytecznego, powalającego, w dużym uproszczeniu, na pozyskiwanie energii z jedzenia. Jeśli jednak organizm uodporni się na insulinę, otyłość brzuszna staje się zaledwie jednym z wielu możliwych problemów zdrowotnych.

Według lekarza rodzinnego dr Ginni Mansberg, mechanizm działania trzustki jest dość prosty. Gdy jemy, podnosi się nasz poziom cukru we krwi, co automatycznie powoduje wydzielanie insuliny. Reguluje ona ile glukozy dotrze do naszych komórek: mięśni, organów, komórek tłuszczowych, a ile zostanie zmagazynowana w wątrobie w postaci glikogenu.

Glikogen to związek, który w razie potrzeby znów może zostać przekonwertowany w glukozę. Kiedy poziom cukru we krwi wraca do normy, trzustka przestaje wydzielać insulinę. Za normalny poziom insuliny uważa się 4-6 mmol/L (milimole na litr) w przypadku badania krwi kilka godzin po ostatnim posiłku oraz 6-8 mmol/L po jedzeniu. Oczywiście to ogólne wytyczne, bo wskaźniki te mogą się różnić u poszczególnych osób.

Jeśli poziom cukru we krwi bardzo się obniża, np. z powodu długiej przerwy między posiłkami, trzustka zaczyna produkować inny hormon – glukagon, stymulujący uwalnianie glikogenu i konwertowanie go w glukozę. Gdy glukoza dostaje się do krwiobiegu, trzustka znów zaczyna wydzielać insulinę. I tak w koło.

1 2
REKOMENDACJA
2011-09-03 11:22:54
~koza

Wejdź na stronkę http://odzywkidlasportowcow.com/ . Profesjonalne porady dietetyczne, suplementy diety, spalacze tłuszczu, suple. Twoje udane odchudzanie będzie moją reklamą. Spróbuj!!! To nic nie kosztuje

2011-08-05 11:37:30
~i po cellulicie!

Mniejsza wymiary i obwody, ważne jest świetne samopoczucie i zadowolenie z widoku w lustrze. Na pewno pomaga w tym.... brak cellulitu:) Cała reszta: www.jaksiepozbyccellulitu.com

2011-07-26 12:57:30
~mmm

80 cm w talii kobiety... ja mam 180 cm wzrostu a moja koleżanka 150 - te 80 cm liczone jest dla kogo ?

2011-07-26 12:53:28
~Małgosia

świetny artykuł - polecam jako początek zdrowego odżywiania

2011-07-26 12:46:22
~zosia

i tak jestem grubaską ;]

2011-07-26 12:45:47
~ren

chyba coś wam się pomyliło,mało kto ma 80 cm w pasie,to chyba wymiar dla modelek

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.