wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Zobacz w innych serwisach:

ABC odchudzania

Pomidory - które wybrać?

123RF
04.07.2012

Letnie miesiące to wymarzony czas na korzystanie z walorów smakowych i odżywczych pomidorów. Ich owoce, dojrzewając w pełnym słońcu, nabierają wyjątkowego aromatu, są ponadto bogate w cenne witaminy i minerały. 

Świeże pomidory stanowią doskonały dodatek do kanapek i sałatek, przygotowywane z nich soki, przeciery oraz koncentraty to z kolei niezastąpione składniki zup i sosów. 

Jakie cenne składniki zawierają pomidory?
Pomidory są jednymi z najpopularniejszych, a zarazem wyjątkowo wartościowych i niskokalorycznych warzyw. Jeden owoc o średniej wielkości dostarcza zaledwie 20 kcal, zawiera przy tym:
- witaminę C, niezbędną między innymi do syntezy kolagenu oraz ochrony białek, lipidów i węglowodanów przed utlenianiem. Jej niedobór szybko objawia się spadkiem odporności na infekcje. Jeśli braki tej cennej witaminy trwają dłużej, dochodzi do uszkodzenia dziąseł, zmian w tkance łącznej oraz zwiększenia kruchości naczyń krwionośnych. Dorosła osoba potrzebuje dziennie średnio między 75 a 90 mg witaminy C, zjedzenie 100 g pomidora pozwala zrealizować nawet 1/4 zalecanej dawki.

- beta-karoten,  barwnik należący do karotenoidów. Ulega w organizmie przekształceniu do postaci witaminy A, która uczestniczy w odbieraniu bodźców wzrokowych oraz podziałach i różnicowaniu komórek. Kiedy zaczyna jej brakować pojawiają się trudności z widzeniem o zmierzchu, dochodzi do spadku odporności oraz zahamowania wzrostu.

- potas, pierwiastek niezbędny do zapewnienia prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu. Niedobory potasu mogą zwiększać ryzyko rozwoju kamicy nerkowej oraz powodować wzrost ciśnienia tętniczego, zaburzenia rytmu serca oraz osłabienie mięśni.

- likopen, czerwony barwnik, stanowiący jeden z najlepszych przeciwutleniaczy. Likopen chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz opóźnia procesy starzenia, jest również istotny w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów. Co ciekawe, likopen  pochodzący z przetworów pomidorowych (koncentratów, soków, pulp, ketchupów) jest lepiej przyswajalny, niż ten znajdujący się w świeżych owocach.

1 2
REKOMENDACJA
2014-10-27 15:59:48
~NATALKA

O, dzięki śliczne!

2014-10-27 15:58:59
~rolls

raczej nie...zajrzyj sobie na tą stronę http://www.podoslonami.pl/nowoczesn a-produkcja-szklem-dyfuzyjnym-nieza wodna-odmiana-admiro-f1/... tu znajdziesz wszystko na ten temat

2014-10-27 15:58:14
~NATALKA

...to taka uprawa nie należy raczej do najłatwiejszych

2014-10-27 15:57:23
~rolls

..noi istotne jest to, że rośliny w tym przypadku uprawia się w dużym zagęszczeniu

2014-10-27 15:56:15
~rolls

A polega to po prostu na tym, że w szklarni stosuje się szkło dyfuzyjne o niskiej zawartości żelaza

2014-10-27 15:54:33
~rolls

zdecydowanie poprawia się jakość warzyw

2014-10-27 15:53:25
~NATALKA

I czy pomidory wtedy są lepsze jakościowo?

2014-10-27 15:52:35
~NATALKA

A wiesz może na czym to polega?

2014-10-27 15:50:48
~rolls

tak, tą metodę stosuje się od niedawna

2014-10-27 15:49:33
~NATALKA

Czy może słyszeliście coś o uprawie pomidorów pod szkłem dyfuzyjnym?

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.