wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

ABC odchudzania

5 porcji zdrowia – rola warzyw, owoców i soków w prawidłowym odżywianiu dziecka. Podsumowanie debaty

16.11.2015

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków już po raz czwarty realizuje akcję edukacyjną przypominającą Polakom o roli warzyw, owoców i soków w zdrowej i zbilansowanej diecie. Ze swoimi edukacyjnymi działaniami KUPS dociera nie tylko do konsumentów, ale również do ogromnej rzeszy profesjonalistów związanych ze zdrowiem i odżywianiem. Dlatego 4 listopada 2015 z inicjatywy KUPS zorganizowano debatę dla lekarzy i dietetyków, podczas której dyskutowano o prawidłowym odżywianiu dzieci oraz o mitach związanych z sokami. Jak wynika bowiem z badań przeprowadzonych na zlecenie KUPS przez Millward Brown polscy rodzice nie mają pełnej wiedzy na temat zdrowego odżywiania lub nie mają czasu aby codzienne posiłki spełniały zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i zawierały pięć porcji warzyw, owoców i soków.

 

InfografikaŚwiatowa Organizacja Zdrowia (WHO) od lat podkreśla, że zdrowa dieta to taka, która jest zrównoważona, urozmaicona i w której codziennie pojawia się pięć porcji warzyw i owoców, w sumie min. 400 g. Państwowe jednostki takie jak np. Instytut Żywności i Żywienia, zajmujące się zdrowiem, uznają, że jedną ze wspomnianych porcji można zastąpić szklanką soku owocowego, owocowo-warzywnego bądź warzywnego. Niestety w Polsce nadal mamy ogromny problem ze spożywaniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Jak pokazują badania przeprowadzone przez Instytut Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w ostatnich pięciu latach spożycie warzyw, owoców i soków utrzymuje się w Polsce na bardzo niskim poziomie . W 2014 roku Polacy średnio jedli niewiele ponad 160 g warzyw i 120 g owoców dziennie. W sumie daje to ok 280 g warzyw i owoców dziennie, czyli o 120 g poniżej zalecanej przez ekspertów ilości.

 

Podczas debaty goście mieli okazję porozmawiać z wybitnymi specjalistami z zakresu żywności, żywienia i zdrowia. KUPS zaprosił do dyskusji: dr Katarzynę Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia, prof. dr hab. Witolda Płocharskiego z Instytutu Ogrodnictwa oraz dr Anetę Górską-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu przy ul. Niekłańskiej w Warszawie. Zadaniem ekspertów było przybliżenie gościom informacji na temat właściwego odżywiania – szczególnie dzieci – oraz roli owoców, warzyw i soków w codziennej diecie.

 

Punktem wyjścia do rozmów były wyniki badań przeprowadzone na zlecenie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków przez Instytut Millward Brown. Firma badawcza skontaktowała się z matkami dzieci w wieku 3-12 lat, aby poznać ich nawyki żywieniowe i zdiagnozować poziom wiedzy na temat prawidłowego odżywiania. Okazało się, że zaledwie co trzecia matka zna zasadę spożywania 5 porcji warzyw, owoców lub soku dziennie. I choć znacząca większość matek wie, że owoce i warzywa są bardzo ważne w zdrowej diecie, wiedza ta jest bardzo powierzchowna. Zaledwie  14 proc. ankietowanych mam ma bowiem świadomość, że brak odpowiedniej ilości warzyw, owoców i soków w codziennej diecie dzieci ma wpływ na obniżenie ich odporności i tylko 37 proc. wie, że prowadzi to do niedoboru witamin i minerałów.

1 2
Tagi: sok z zurawinsokiwarzywaowoce
REKOMENDACJA