wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Zobacz w innych serwisach:

ABC odchudzania

Ocet balsamiczny

21.11.2008

Zdrowa i pyszna kuchnia nie obejdzie się zarówno bez oliwy z oliwek, jak i octu balsamicznego. Ten ostatni powstaje we włoskiej Modenie. Wytwarza się go z pięciu gatunków winogron. Szlachetny smak oraz kulinarne i zdrowotne właściwości octu sprawiają, że znany jest na całym świecie.

Ocet balsamiczny doskonale wzbogaca smak sałat, dań z drobiu, czy czerwonego mięsa. Bywa dodatkiem słynnej włoskiej sałatki  caprese czy hiszpańskiego chłodnika gazpacho. Znakomicie nadaje się do wszelkich sosów. Można polać nim rybę, szynkę, warzywa, a nawet lody waniliowe, czy truskawki. Zwyczajne przepisy potrafią stać się wykwintne, gdy dodać do nich kilka kropel octu balsamicznego. Nie należy  przesadzać z jego ilością, ocet powinien podkreślać smak potraw, nie dominować go. Tradycja nakazuje, aby ocet był ostatnim składnikiem dodawanym do dań.

Kropla historii
Dziś ocet balsamiczny uważany jest za  niezbędny składnik wyrafinowanej kuchni, ale dawniej traktowany był jako lek. Ocet był znany już ponad dwa tysiące lat temu. Od XII wieku korporacje produkujące ocet, pilnie strzegły tajemnicy jego otrzymywania. Sekret przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Ocet zyskał rozgłos na początku wieku XIV, kiedy rozpowszechnił go włoski, książęcy ród d’Este. Także wtedy powstał obyczaj obdarowywania nim prominentnych osobistości. Przypuszcza się, że termin „balsamiczny”, który pojawia się po raz pierwszy w rejestrze winobrań i sprzedaży win w połowie XVIII wieku, nadano z powodu używania octu jako medykamentu na przeróżne przypadłości, na przykład na rozstroje żołądka. Kiedy w XVII wieku epidemia dżumy po raz kolejny opanowała Europę, ocet balsamiczny używany był jako środek dezynfekujący oraz stanowił bazę dla odtrutki na tę chorobę.

1 2
REKOMENDACJA
Ten materiał nie ma jeszcze opinii. Masz okazję by Twój głos pojawił się tutaj jako pierwszy! Nie czekaj - dodaj swoją opinię!

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.