wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Zobacz w innych serwisach:

ABC odchudzania

Ocet balsamiczny

21.11.2008

Jak powstaje ocet balsamiczny?
Naprawdę dobry ocet przygotowywany jest nawet kilkadziesiąt lat. Pierwszym etapem jest uzyskanie świeżo wyciśniętego soku z winogron, tak zwanego moszczu winogronowego. Ten, podczas gotowania, poddany zostaje fermentacji cukrowej oraz octowej. W kolejnym etapie ocet leżakuje w specjalnie przygotowanych baryłkach, gdzie zachodzi proces naturalnej fermentacji alkoholowej z udziałem drożdży. Baryłki te przeważnie zrobione są z drewna dębu lub kasztanowca, morwy, jałowca, czy jesionu. Zwykle przechowuje się je na strychach, gdyż panujące tam wysokie temperatury latem oraz niskie zimą, sprawiają, iż proces fermentacji przebiega szybciej. Następnie dodaje się specjalny szczep bakterii octowych. Przygotowany w ten sposób koncentrat leżakuje czasem nawet do dwudziestu pięciu lat, podczas których nabiera szczególnego smaku i aromatu. Proces technologiczny, jakiemu poddany jest moszcz prowadzi do bardzo silnego odparowania, tak że z jego stu litrów otrzymuje się zaledwie kilka litrów octu.

Dlaczego warto używać octu?
Powodów, aby spożywaćocet jest wiele. Osoby dbające o linię z pewnością ucieszy to, że ocet balsamiczny nie tylko poprawia trawienie, ale także zmniejsza apetyt. Ocet wspomaga spalanie tłuszczu oraz ułatwia oczyścić organizm. Ponadto ocet zapobiega fermentacji jelitowej, hamuje biegunki, a także reguluje pracę jelit. Istotne jest również i to, że ocet potrafi absorbować toksyny oraz wspomaga leczenie żylaków i hemoroidów. Ocet balsamiczny zawiera w sobie witaminy oraz składniki mineralne, między innymi takie jak fosfor, magnez, czy potas. Poprawia wygląd skóry i zapobiega wypadaniu włosów. Dzięki wysokiej zawartości potasu ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne oraz czynności serca. To jednak jeszcze nie koniec jego zalet. Ocet reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, a także hamuje przedwczesne powstawanie zmian miażdżycowych. Ocet posiada także właściwości konserwujące żywność, powstrzymuje rozwój takich drobnoustrojów jak drożdże, bakterie, czy pleśń. Dobry ocet balsamiczny powinien być gęsty, ciemnobrązowy o smaku słodko- kwaśnym.
 

fot. www.sxc.hu

Ola Janik

1 2
REKOMENDACJA
Ten materiał nie ma jeszcze opinii. Masz okazję by Twój głos pojawił się tutaj jako pierwszy! Nie czekaj - dodaj swoją opinię!

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.