wyszukanie zaawansowane

Katalog diet

Dieta pięciu przemian

123rf
22.08.2012

Według tej diety wszystko, co jemy, musi być w zgodzie z naturą żywiołów rządzących światem. Dlatego też pięciu żywiołom odpowiada pięć smaków. Tutaj bardzo ważna jest kolejność dodawania składników do potrawy. Trzeba też pamiętać o zjedzeniu trzech ciepłych posiłków dziennie.

Według założeń medycyny chińskiej wszyscy jesteśmy poddani tym samym prawom, które rządzą  przyrodą. Są to żywioły, które przejawiają się w każdym aspekcie naszego życia, także w diecie. Dlatego powinna być ona odzwierciedleniem transformacji tych podstawowych elementów, co według założeń pozwoli na uzyskanie równowagi ciała i duszy. Mowa tu o diecie pięciu przemian, która przywędrowała do Polski z dalekich Chin.

Jej podstawowym założeniem jest idea, że cały wszechświat to niekończący się cykl przemian żywiołów. Należą do nich: ogień, woda, ziemia, metal oraz drewno, które podlegają ciągłym transformacjom według ściśle określonej kolejności. Według Anny Ciesielskiej, autorki propagującej omawiany sposób żywienia, naszym zadaniem jest odpowiednie wykorzystanie tej wiedzy w naszej codziennej diecie. Gotowanie powinno więc odbywać się z zachowaniem reguł rządzących pięcioma przemianami, a zatem na dodawaniu do potraw odpowiednich składników w ściśle określonej kolejności.

Produkty należące do żywiołu drewna cechują się smakiem kwaśnym, ognia - gorzkim, ziemi - słodkim, metalu - ostrym, a wody - słonym. Chińska filozofia wskazuje wyraźnie, że przemiany zachodzą w dwóch kierunkach, które zwane są cyklem tworzenia oraz destrukcji. Ten pierwszy pokazuje, iż żywioł drewna ożywia ogień, który spalając je na proch tworzy element ziemi. Ta z kolei zawiera w sobie metal, który jest składnikiem wody, dającej nowe życie w postaci drewna – i tak obieg się zamyka. Cykl destrukcji natomiast opiera się na wzajemnym niwelowaniu działania żywiołów, gdzie drewno jest ścinane przez metal, ten z kolei jest stapiany przez ogień, który z łatwością gasi woda. Tę ostatnią wchłania ziemia, z której składniki czerpie drewno itd. W celu uzyskania równowagi organizmu powinniśmy skupić się na wprowadzaniu do diety cyklu tworzenia.



Każdy z wymienionych elementów ma w tym cyklu ściśle określone miejsce, które nigdy nie ulega zmianie. Dlatego komponując posiłki musimy mieć na uwadze, by w pierwszej kolejności zawsze dodawać składnik reprezentujący pierwiastek drewna, następnie ognia, ziemi, metalu, a na koniec wody. Jeśli nasza potrawa nadal nie jest gotowa, zaczynamy cykl na nowo, dodając do niej kolejny produkt reprezentujący żywioł drewna. W zależności od tego, na którym elemencie zakończymy przygotowywanie posiłku, potrawa będzie reprezentowała ten właśnie żywioł.

Poniżej przedstawiamy listę produktów odpowiadających poszczególnym żywiołom:

Drewno (smak kwaśny): pszenica, kiełki, kiszona kapusta i ogórki, pomidory, szczaw, zielone części warzyw, rabarbar, pomarańcze, brzoskwinie, cytryny, jabłka, grejpfruty, mandarynki, poziomki, porzeczki, bazylia, drożdże, ocet winny, melisa, drób, kaczka, biały ser, jogurty, kefiry, śmietana, białe wino, soki kwaśne, hibiskus.

Ogień (smak gorzki): kasza gryczana, żyto, cykoria, karczochy, kapusta czerwona, czerwone winogrona, orzechy włoskie, śliwki ciemne, wędzone owoce, bylica, kurkuma, majeranek, tymianek, kawa, kakao, szałwia, szafran, baranina, jagnięcina, mleko kozie, ser kozi i owczy, piwo, herbata czarna, kawa, żeń-szeń.

Ziemia (smak słodki): kukurydza, kasza jaglana, buraki, dynia, marchew, groch, grzyby, szparagi, szpinak, papryka, ziemniaki, ananasy, arbuzy, banany, czereśnie, maliny, mango, gruszki, orzechy laskowe, pistacje, anyżek, majonez, lukrecja, cynamon, syrop klonowy, sezam, oliwa z oliwek, wanilia, cielęcina, gęś, królik, wołowina, ryby słodkowodne, masło, mleko krowie, jaja, rumianek, lipa. 

Metal (smak ostry): owies, jęczmień, ryż, brokuły, cebula, chrzan, czosnek, kalafior, kapusta włoska i pekińska, papryka ostra, rzodkiew, seler, szczypiorek, chilli, curry, czarnuszka, imbir, pieprz, mięta, oregano, dziczyzna, indyk, bażant, królik, przepiórka, wino ryżowe, wódka, whisky, koniak.
 
Woda (smak słony): fasola, soja, grzyby mun, orzeszki ziemne, sól, proszek do pieczenia, soda, wieprzowina, ryby morskie, owoce morza, sery pleśniowe, zimna woda.

1 2
REKOMENDACJA