wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Zobacz w innych serwisach:

ulubiona kuchnia
Pytamy.pl
Dzieci i kuchnia
Pytamy.pl
KFC.pl
Kody rabatowe

Eden

Tajemnice pięciu żywiołow

03.02.2009

Eden

„Jedzenie jest lekarstwem, a lek pożywieniem” – to stare chińskie przysłowie najlepiej opisuje zasady Kuchni Pięciu Przemian. Zgodnie z nimi przyrządzanie posiłków nie jest zwykłym gotowaniem a sztuką, która dba o zachowanie równowagi pomiędzy żywiołami. 


Kuchnia Pięciu Przemian jest jednym z najstarszych systemów odżywiania, opartym na zasadach Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Dzięki nim jedzenie staje się smaczniejsze, dodaje więcej energii, polepsza się stan zdrowia, który przywraca wewnętrzną równowagę. Gotując w tym systemie można zrezygnować z matematycznego liczenia kalorii i dopatrywania się każdym produkcie wartości odżywczych. Nie jest to trwająca określony czas dieta, lecz styl odżywiania na całe życie.
Na czym polega jej fenomen?

W świecie żywiołów
Zdaniem Chińczyków cały świat zbudowany jest z pięciu elementów, a żaden z nich nie może istnieć bez pozostałych. Symbolizują je w ustalonej dawno temu i niezmiennej kolejności: Ziemia, Metal, Woda, Drzewo, Ogień.


Ziemia zawiera Metal, Metal daje początek Wodzie, która z kolei karmi Drzewo, a Drzewo spalając się podsyca Ogień, Ogień zaś tworzy popiół, dając początek Ziemi.
Chińczycy wierza, że system ten odpowiada wszystkim procesom zachodzącym w naturze oraz organizmie człowieka. A każdemu żywiołowi przyporządkowany jest smak, kolor, pora roku i dnia, produkty spożywcze, narządy wewnętrzne i stany psychiczne.
Ziemia to smak słodki, kolor żółty, późne lato, żołądek i śledziona. Metal reprezentuje smak ostry, kolor biały, jesień, płuca i jelito grube. Woda – smak słony, kolor czarny, zimę, nerki i pęcherz moczowy. Drzewo to smak kwaśny, kolor zielony, wiosna, wątroba i woreczek żółciowy. Ogień – smak gorzki, kolor czerwony, lato, serce i jelito cienkie.

Kolejność przyprawianie
Podczas gotowanie należy dodawać wszystkie składniki potrawy w określonej kolejności, zgodnej z symboliką żywiołów (tak, aby w potrawie znalazł się każdy smak). Czyli zaczynamy od składników przypisanych Ziemi, potem dosypujemy te symbolizujące Metal, następnie Wodę i tak dalej... Najlepiej wyjaśni to opis przygotowania sosu pomidorowego.

Na gorącą patelnię wlewamy:
Ziemia: olej,
Metal: następnie cebulę i czosnek, trochę pieprzu,
Woda: dorzucamy sól,
Drzewo: dodajemy przecier pomidorowy,
Ogień: suszone zioła prowansalskie.
Podstawową zasadą jest utrzymanie równowagi pomiędzy wszystkimi smakami, czyli żywiołami i tym samym dostarczenie organizmowi mocy wszystkich pięciu elementów.
Nie ma bowiem lepszego i gorszego smaku, zdrowego lub niezdrowego produktu. Nawet wyklęta przez zachodnich dietetyków wieprzowina może nam służyć, jeśli jest stosowana w umiarze i w odpowiedni sposób.

1 2 3 4
REKOMENDACJA
2009-03-06 15:41:07
~ifka100

Ja stosuję tą filozofię w gotowaniu. Podpieram się książką p. Anny Ciesielskiej "Filozofia zdrowia"I "filozofia życia" i forum na str centrumanna.pl gdzie jest wiele praktycznych przepisów. To pozwoliło mojej rodzinie przetrwać zimę bze kataru i grypy, bo rosół na jesienne smutki gotowany przynajmniej 6godz. to rewelacja. gorąco polecam przyjrzenie sie tej dziedzinie,bo nie jest to trudne w stosowaniu

2009-02-06 06:03:31
~satina

Dałam pięć gwiazdek tylko za sam pomysł. Wiem co to jest pięć żywiołów - popieram chińska tradycje. Ale sam artykół mało ma w sobie konkretów.

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.