wyszukanie zaawansowane

Galerie

Jak czytać etykiety?

Jak czytać etykiety?

123RF

1/6

Pełne obco brzmiących nazw i zawoalowanych określeń informacje zawarte na produktach spożywczych często powodują dezorientację albo wprowadzają w błąd. Co kryje się pod najczęściej używanymi przez producentów sformułowaniami i czy rzeczywiście niosą ważne informacje, czy są jedynie chwytem marketingowym? Umiejętność czytania etykiet pozwoli ci na dokonywanie lepszych wyborów żywieniowych, a nierzadko możesz dzięki niej także sporo oszczędzić.

„Bardzo chude”
To oznaczenie stosowane w odniesieniu do mięsa, drobiu i owoców morza. W USA mogą posługiwać się nim jedynie wytwórcy wyrobów, które w 100 gramach nie zawierają więcej niż 5 gramów tłuszczu (w tym maksymalnie 2 gramy nasyconych i mniej niż 95 miligramów cholesterolu). Kiedy kupujesz w Polsce produkty oznaczone w ten sposób, sprawdź dodatkowo podaną na etykiecie wartość energetyczną i ilość tłuszczu. Jeśli zależy ci na jego ograniczeniu, uważaj na artykuły reklamowane jako „chude”, gdyż mogą zawierać nawet do 10 gramów tłuszczu.

Tekst: Izabela O’Sullivan, Na podst. Realsimple.com

REKOMENDACJA
1/6
Zobacz w innych serwisach:
2013-07-28 20:08:47
~jolka

jak czytać etykiety ? przez lupę bo inaczej się nie da :(

2013-07-27 11:56:58
~kasia

Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu. Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.