wyszukanie zaawansowane

Galerie

Wiem, co jem... Czy aby na pewno?

Wiem, co jem... Czy aby na pewno?

123RF

1/5

To hasło powinno przyświecać wszystkim, którym zależy na dobrym zdrowiu i swoje posiłki komponują rozsądnie i starannie. Ale czy aby na pewno zawsze mamy wpływ na to, co zjemy? Okazuje się, że groźne toksyny występujące w żywności to wcale nie taka rzadkość.

Szkodliwych substancji w jedzeniu uniknąć się nie da. Występują one w produktach spożywczych jak ich naturalne składniki, ale pojawiają się także w wyniku szeroko rozumianych procesów hodowlanych (nawożenie, opryski), przechowalniczych (spryskiwanie w magazynach, zaprawianie), przetwórczych (polepszacze, utrwalacze, emulgatory). Jeść coś jednak trzeba. Jedynym ratunkiem pozostaje poznać, co nam w produktach żywnościowych może szkodzić i dlaczego oraz świadomie unikać grożącego zła. Oto naturalne toksyny.

Solanina w ziemniakach
Ten naturalny glikoalkaloid występuje w ziemniakach i zielonych pomidorach. Jego ilość zdecydowanie wzrasta, gdy ziemniaki kiełkują lub nasłonecznione bulwy zielenieją. A dla przyspieszenia czerwienienia, zerwane na zielono owoce pomidorów poddawane są gazowaniu, które jednak nie niszczy toksyn.
Szkodliwe działanie solaniny na organizm objawia się drażnieniem błony śluzowej przewodu pokarmowego, stanem zapalnym nerek, podrażnieniem ośrodkowego układu nerwowego i ośrodka oddechowego. Występują wymioty, biegunka, kolka.
Gdy ziemniaki zaczynają kiełkować, należy je znacznie grubiej obierać, bowiem solanina gromadzi się głównie w skórce, pod nią oraz w zazielenionych częściach bulwy. Na pewno zdrowiej będzie zastąpić ziemniaki długo przechowywane kaszami lub makaronami. Pojawił się nawet pogląd, że nasze wiosenne osłabienie ma swoje źródło w nadmiernej ilości spożywanych wtedy toksycznych ziemniaków.

(ank)/(mtr)

REKOMENDACJA
1/5
2014-01-27 12:34:58
~Wiedza Poraża

na WP bez zmian... angaż za loda, a nie kompetencje

2013-12-19 12:23:55
~lek

Artykuł pisała mocno niedouczona osoba-szczególnie chodzi o pestki . Te z jabłek akurat powinno się zjadać ze względu na wspomnianą już amigdaline,podobnie pestki moreli

2013-12-19 12:08:04
~maria

Kto tym co wypisuja te bzdury o szkodliwosciach tego czy tamtego placi. Tego to sie nawet czytac nie da.

2013-12-19 12:00:56
~taki tam

Może się mylę, ale na zdjęciu nr 2 widzę raczej brukselkę, a opis dotyczy innych warzyw...

2013-12-17 20:57:08
~w

Z pestkami owoców to piszecie bzdury, mam nadzieję, że to tylko niewiedza. Pestki owoców (jak i np. siemię lniane), zawierają cyjanowodór, oraz benzaldehyd, który jest podobnie silną trucizną, jednakże obydwa występują w postaci jednego związku, połączone glukozą, noszące nazwę wit. B17 albo inaczej amigdaliny. Rozpad na trujące składniki następuje pod wpływem enzymu obecnego w komórkach nowotworowych. Nie są znane przypadki zatruć B17, natomiast istnieją świadectwa

2013-12-17 20:56:36
~Xena

"i zjadanie nasienia – co niektórzy lubią – jest niezwykle niebezpieczne"... tzn. że laski już nie będzie, populacja blachar będzie maleć.

2013-12-17 20:44:42
~KORONER

Bardzo ciekawy i wartosciowy temat . Proponuje napisac podobny artykul , nawet o podobnie brzmiacym temacie : Z odbytu wydobywa sie naturalny smrod .

2013-12-17 20:40:10
~Xena

RAK, RAAAK, RAAAAAAAAAK!!!

2013-12-17 16:16:20
~kasia

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gb eres).Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.