wyszukanie zaawansowane

Galerie

Dlaczego warto jeść bakalie?

Dlaczego warto jeść bakalie?

123RF

1/6

Kojarzą się nam głównie z dodatkami do potraw świątecznych. Ale w racjonalnej diecie możemy łatwo dostępnymi dziś bakaliami zastąpić niezdrowe przekąski – batoniki czy chipsy. A warto po nie sięgnąć, bo oprócz walorów smakowych oferują nam całkiem sporo wartości odżywczych.

Bakalie to różnorodne nasiona, orzechy i pestki oraz susz owoców miąższowych. Są skarbnicą, z której organizm może czerpać potrzebne substancje, witaminy i mikroelementy. Korzystna dla zdrowia i samopoczucia dzienna porcja to ok. 30 g orzechów lub nasion oraz 50 g suszonych owoców. Można je podgryzać jako przekąski, przeżuwając bardzo starannie, albo zjadać w muesli, z kaszami lub sałatami.
Po bakalie mogą i powinny sięgać dzieci, nastolatki, ludzie pracujący fizycznie i umysłowo, sportowcy, kobiety w ciąży, wegetarianie i osoby odchudzające się. A oto, jak działają bakalie.

Żołądek będzie nam wdzięczny
Figi – zawierają najwięcej błonnika, więc skutecznie likwidują zaparcia. Odtruwają i odkwaszają organizm, wspomagają leczenie wrzodów żołądka.
Rodzynki – podobnie jak figi regulują pracę żołądka i jelit.
Suszone śliwki – polecane są osobom, które mają problemy z trawieniem. Doskonale oczyszczają organizm z toksyn. Jako bogate źródło błonnika skutecznie usuwają pozostałości z jelit. Zawarte w śliwkach pektyny mocno pęcznieją, wypełniają żołądek, co powoduje na długi czas uczucie sytości. To błonnik i pektyny, jak miotła usuwają z jelit zalegające w nich resztki.
Ponadto wszystkie te wymienione bakalie oraz wiórki kokosowe bardzo korzystnie działają na rozwój prawidłowej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym i poprawiają perystaltykę jelit.
Migdały – zobojętniają kwasy żołądkowe, wspomagają leczenie zgagi i nadkwasoty.
Daktyle, rodzynki, suszone banany – zawierają spore ilości cukrów prostych, które nie muszą być trawione, a szybko są wchłaniane przez organizm, więc poleca się je sportowcom i osobom bardzo aktywnym.

(ank)/(mtr)

Tagi: bakalieorzechymigdałyrodzynki
REKOMENDACJA
1/6
2016-12-02 15:26:06
~Halina

bakalie sa bardzo waznym skladnikiem w diecie kazdego! ja mam ulubioną firmę www.helio.pl bo nie wykorzystują chemii w produkcji i ich bakalie są najsmaczniejsze wedlug mnie. święta idą to kupię wszystkie bakaliowe składniki u nich na 100%

2014-01-29 23:09:41
~Dyzia

Wegetarianie przede wszystkim powinni jeść bakalie http://www.damaztorebka.pl/artykul, 244,rola-bakalii-w-diecie-wegetaria nskiej.html

2013-12-24 00:55:29
~ala

jedż wszystko co nie zawiera chemii i met. ciężkich inaczej marrny twój koniec życia w męczarniach i chorobie

2013-12-23 23:28:28
~mama2

Co do gorzkich migdałow, tez chciałabym wierzyc ze to bzdury ale na podstawie KILKUSET artykułów (równiez w .jang i hiszp) niestety musze potwierdzic to co napisano w artykule. Nie mozna sie goraczkowac tylko dlatego ze moze okazac sie ze sie nie ma racji. Przez wiele lat sama serwowalam dzieciom mnostwo orzechów i migdalow sadząc ze sa super zdrowe.

2013-12-23 21:19:34
~Gorzkie zdrowe

Co do gorzkich migdałów to piszecie kompletne bzdury. Lekarze onkolodzy i dietetycy wręcz zalecają codziennie zjeść dwa gorzkie a nie słodkie migdały gdyż właśnie zawarty w nich ten ,, straszny ,, kwas pruski,, jest bardzo wartościowym składnikiem codziennej nazywanym przez jednego z laureatów nagrody Nobla witaminą B17. Ma ona kluczowe znaczenie w profilaktyce antynowotworowej , świetnie lecz hemoroidy itp . Nie potarzajcie wiec mitów o rzekomej szkodliwości tych ,, gorzkich

2013-12-23 18:42:55
~Andrzej

Szanowni redaktorzy (ank)/(mtr) piszecie: "Jeśli trafimy na jakiegoś niewyprażonego dokładnie migdała...". To jest biernik, przypadek odpowiadający na pytania: kogo? co? Piszemy: trafić na niewyprażony migdał.

2013-12-23 18:23:47
~~ola

zdrowe??? może co najwyżej orzechy, bo większość suszonych owoców (nie ekologicznych, tylko konwencjonalnych), dostępnych w sklepach naszpikowana jest dwutlenkiem siarki o działaniu konserwującym. Od czegoś takiego to z daleka trzeba się trzymać!

2013-12-21 13:19:29
~M Olejnik

Te wszystkie bakalia są tak nasycone siarkami, nawozami, ze jest dyskusyjne ich spozywanie. Wezmy takie chinskie rodzynki ze sklepu Biedy - to jest katastrofa dla organizmu. Orzechy wloskie porownajcie importowane z tymi z dzialek. Druga sprawa wspanialy portal nie napisal jaka jest zalecana max dawka poszczegolnych produktow, teraz po takim artykule wszystkie sflustrwane zaczną przekraczac dawki 3-4 krotnie. Konczy sie to silną destabilizacją organizmu.

2013-12-21 12:59:24
~fffff

jaka bzdura z tym kwasem pruskim, dawno takiej nie słyszałam. Ta brązowa skórka to lethil, substancja działająca silnie przeciw nowotworowo, pewnie stąd propaganda, żeby jej nie spożywać. Zdrowy organizm traktuje ją jako białko i normalnie trawi, u osób z nowotworem zamienia się (przy kontakcie z enzymami nowotworu) w truciznę i NISZCZY raka.

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.