wyszukanie zaawansowane

Galerie

Dodatki do żywności - na co uważać?

Dodatki do żywności - na co uważać?

123RF

1/10

Współczesny przemysł przetwórstwa żywności stanął przed wyzwaniem dostarczenia milionom konsumentów produktów na tyle trwałych, by się nie psuły w czasie transportu, magazynowania, ekspozycji na sklepowych półkach i potem w domowych warunkach. Mamy więc mleko „świeże” pół roku, ciasto pulchniutkie przez miesiąc, wędliny i frytki z „terminem przydatności do spożycia” wynoszącym 100 dni… Jak to możliwe? Niestety, dzięki chemii, którą znajdziemy nie tylko w daniach i przekąskach uznawanych za niezdrowe, ale także w produktach wydawałoby się „bezpiecznych”.

Długiej trwałości nie zapewnią żywności tradycyjne metody konserwowania. Zastosowano więc utrwalacze chemiczne, zabijające w produktach bakterie, pleśnie, drożdżaki itp. W konkurencyjnej walce o zbyt sięgnięto również po ulepszacze poprawiające barwę, smak czy konsystencję produktów. A wszystko to chemiczne związki, czasem wręcz trucizny, których dziś normalnie odżywiający się człowiek spożywa rocznie około 2 kg. Miłośnik pizzy, fast foodów i „zupek chińskich” nawet dwa razy więcej!

Tekst: ank/ese/fitness.wp.pl

REKOMENDACJA
1/10
Zobacz w innych serwisach:
2015-04-23 22:13:43
~sumer

Kupując produkty dla dzieci szczególną uwagą należy zwrócić na składnik występujący pod znakiem E 110 czyli żółcień pomarańczową. Występuje on szczególnie w kolorowych słodyczach a także w syropach i tabletkach. Może być powodem pojawienia się silnych bóli brzucha a nawet alergii i raka.

2014-03-12 10:43:52
~ed

gratulacje dla dobierającego fotki - na fotce 1 kurkuma która jest bardzo zdrowa :)

2014-01-17 10:16:51
~Art

no to kurna co mamy jeść..na żarcie ekologiczne mnie nie stać, a i tak nie ma gwarancji że jest naprawdę ekologiczne

2014-01-17 10:10:25
~jp

ale kicha przepisywałem kod z obrazka -- tak jak był napisany i nie wchodził -- wpisałem małą literą i wlazł!!!!!!!!!! cuś pięknego, gratulacje dla autora!!!!!!!!!!!!!!! albo kod z obrazka albo radosna twórczość????

2014-01-17 10:06:48
~jp

czytaj etykiety? może to powinni czytać lekarze, urzędnicy i podobni odpowiedzialni za nasze zdrowie?????

2014-01-17 09:33:13
~al capone

widzicie unia z tuskiem na czele was truje abyśćie nie dożyli wieku emerytalnego .Lepsza chemia i trucizny w wędlinach niż naturalne od wieków wędzenie .

2014-01-16 20:16:53
~kasia

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gb eres).Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.