wyszukanie zaawansowane

Galerie

Nigdy nie obieraj jabłka ze skórki

Nigdy nie obieraj jabłka ze skórki

123RF

1/6

Nawyk obierania jabłka przed spożyciem jest bardzo, bardzo zły. Wystarczy, że porządnie umyjesz je przed zjedzeniem – to wystarczy. Jabłko bez skórki traci wiele cennych wartości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Skórka jest bogata w błonnik
Błonnik (inaczej włókno pokarmowe) stanowi niezbędny element zdrowej diety – pełni bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Wpływa na obniżenie ciśnienia, reguluje rytm wypróżnień, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów, usuwa z organizmu szkodliwe substancje (toksyny, metale ciężkie), pęczniejąc, zapewnia uczucie sytości, przyczynia się także do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych.

Średniej wielkości jabłko ze skórką zawiera 4,4 g błonnika. Bez skórki włókna pokarmowego jest już tylko 2,1 g. Najcenniejszym składnikiem błonnika w jabłku są pektyny – najwięcej ich właśnie w skórce i gnieździe nasiennym.

(epn)/(mtr), fitness.wp.pl

Dołącz do fanów serwisu Zdrowie&Fitness na Facebooku

REKOMENDACJA
1/6
2014-02-26 15:02:24
~BASIA

Mnie mówią, że wyglądam młodziej, lepiej. I faktycznie świetnie się czuję. Tajemnica polega na tym, że Odżywiam się zdrowo , jem owoce i warzywa, jem regularnie, zaczynam też od zdrowego śniadania co jest najważniejsze w tym wszystkim(zdrowesniadanie.info/gber es ; idealnafigura.com/gberes).Zdrowie jest tylko jedno, warto o niego zadbać!

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.