wyszukanie zaawansowane

Galerie

Błędy w przechowywaniu i przyrządzaniu jedzenia

Błędy w przechowywaniu i przyrządzaniu jedzenia

123RF

1/6

48 milionów ludzi rocznie przechodzi zatrucie pokarmowe: od lekkiej niestrawności począwszy, na zakażeniu salmonellą kończąc. Tylko za część zachorowań odpowiedzialne są wizyty w restauracji z niehigieniczną kuchnią. Bardzo często sami popełnimy błędy podczas przechowywania i obróbki termicznej żywności. Dotyczy to zwłaszcza lata, kiedy wysokie temperatury oraz ekspozycja jedzenia na słońce bywa po prostu niezdrowa.

Sałatki pozostawione na słońcu
Okres grillowania sprzyja jedzeniu na świeżym powietrzu. To świetnie, że serwujesz swoim gościom zieleninę, ale musisz pamiętać, że dla sałatki warzywnej czy owocowej, zwłaszcza jeśli dodatkowo zawiera nabiał, 60 minut poza lodówką to maksimum. Najbezpieczniejszy sposób ich podawania, choć nie należy do najpraktyczniejszych, to nakładanie porcji bezpośrednio na talerz i chowanie sałatki z powrotem do lodówki.

Na podst. everydayhealth.com (mtr), fitness.wp.pl

REKOMENDACJA
1/6
2014-07-08 16:06:58
~KASIA

Świetny artykuł.Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gb eres). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.