wyszukanie zaawansowane

Galerie

8 mitów na temat cukrzycy

8 mitów na temat cukrzycy

123RF

1/8

Ponad 300 mln osób na świecie, w tym 3 mln w Polsce, cierpi na cukrzycę. To pierwsza niezakaźna choroba uznana przez ONZ za epidemię współczesnej cywilizacji. Mimo że liczba zachorowań rośnie, wiedza o cukrzycy wciąż nie jest wystarczająca. Rozprawiamy się z kilkoma powszechnymi mitami dotyczącymi tej dolegliwości.

Mit 1: Cukrzycę powodują duże ilości cukru i słodyczy

Nie ma prostej zależności między jedzeniem cukru i słodyczy a rozwojem cukrzycy. Wpływ na wystąpienie tej przewlekłej choroby, wynikającej z niedoboru lub nieprawidłowego działania insuliny, ma kombinacja czynników genetycznych i środowiskowych. Choć faktem jest, że na rozwój cukrzycy typu 2 wpływ ma otyłość, to jej występowanie nie musi być związane tylko ze spożywaniem cukru lub słodyczy. Równie dobrze prowadzić do niej mogą nadmierne ilości tłuszczów.

Agnieszka Majewska/mmch/WP Zdrowie&Fitness

REKOMENDACJA
1/8
2015-01-28 10:08:31
~kasia

Zdrowe odżywianie!!! Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gb eres). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

2015-01-28 08:17:55
~gosia

najbardziej wpływa na poziom cukru; praca na zmiany,nieregularne odżywianie i szef, który ciągle się czepia i wiecznie jest niezadowolony z naszej pracy i przy okazji drze gębę

2015-01-26 22:04:47
~ol

a czyja to wina ze jemy te smieci...chyba nasza ....prawda

2015-01-26 21:59:05
~CIA

nie wciskajcie ludziom kitu! Głównymi winowajcami zachorowania na cukrzycę są: STRES I SYNTETYCZNE DODATKI DO ŻYWNOŚCI! Wystarczy znać mechanizm zależności cukier-insulina-adrenalina (CIA). Wzrasta adrenalina, spada insulina, rośnie cukier i w drugą stronę-spada adrenalina, wzrasta insulina, spada cukier.

2015-01-26 21:27:06
~bikei

Ja choruje na cukrzyce typu 1 jestem jeszcze młoda,a to już męczące 4 lata choruje na cukrzyce i to nie jest za dużo ale gram w szachy i nie mogę zjeść np. obiadu, ponieważ mam wysoki cukier , a jak się nie wyrobie to przegram jak ma się cukrzyce taką jak ja mam czyli typu 1 to nie nasza wina ale jak się ma 2 to po prostu jest wina chorej osoby że za dużo jadło takich słodyczy lub fastfoodów.

2015-01-26 21:13:29
~dr.doktorów

Polecam kozieradkę.Nie polecam próchnicy.

2015-01-26 20:45:14
~beta

Przyczyna jest moim zdaniem zniszczony metabolizm, w ktorym to dominuja weglowodany w organizmie...., a to powoduje,ze insulina w organizmie tworzy taka duza ilosc tego zwiazku, ze organizm ciagle o to prosi.... bledne kolo,... tak wiec ograniczyc oczywiscie cukry proste.... lecz nie zlozone, bo te wlasnie organizm bardzo potrzebuje..... oczywiscie tluszcze tzw. "trans " wyeleminowac z posilkach, one to niszcza a uzywac bezposrednie oleje roslinne,... co do tluszczow zwierzecych nie wolno pomij

2015-01-26 20:43:54
~darek

Jak czytam takie komentarze w stylu ~kasia , to mnie śmiech na sali ogarnia.W Polsce , to była normalna "zdrowa" żywność jeszcze 35 lat temu.Teraz pojęcie zdrowa żywność nie istnieje , ponieważ chemiczne koło się zapętliło.Tanie , głupawe hasło dla naiwnych.Pozdrawiam.

2015-01-26 19:45:53
~wybe

Ostrzeżenie ! Chorzy na cukrzycę (i nadciśnienie) nie bierzcie kredytu w ING ubezpieczonego w TU Europa , gdzie nikt nie pyta o stan zdrowia ! A jeśli na cokolwiek umrzecie zostanie to uznane że przez cukrzycę i rodzina będzie spłacać kredyt. Tak jak ja po mężu.

2015-01-26 19:29:06
~fiki

Nie dziwota .We wszystkim co jemy jest cukier!

12

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.