wyszukanie zaawansowane

Galerie

10 rzeczy, za które podziękują ci twoje oczy

10 rzeczy, za które podziękują ci twoje oczy

1/10

Odpowiednio długi sen, obowiązkowy demakijaż na koniec dnia, dobre oświetlenie do czytania. O tym wszyscy wiemy. Co jeszcze jest ważne dla zdrowia oczu?

Specjalna dieta

To, co masz na talerzu, może bardzo pomóc oczom. Twoi sprzymierzeńcy to: kwasy omega-3, luteina, cynk oraz witaminy A, C i E. Jak wykazują badania, mogą opóźnić rozwój niektórych chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćma, czy zapobiec krótkowzroczności. Z badań opublikowanych przez Amerykańską Akademię Okulistyki (American Academy of Ophthalmology) wynika, że osoby, które regularnie jedzą owoce morza i ryby (bogate w kwasy omega-3) w mniejszym stopniu narażone są na zwyrodnienie plamki żółtej (AMD), chorobę, która w Polsce jest główną przyczyną ślepoty po 65. roku życia. Niedobór cynku sprzyja krótkowzroczności, brak luteiny naraża oczy na promieniowanie UV i powoduje ryzyko zachorowania na czerniaka oka, za mało witaminy A objawia się kurzą ślepotą (gorsze widzenie, gdy zapada zmrok). Poza tym witaminy A, C i E oraz luteina wymiatają wolne rodniki z organizmu. Dwie porcje warzyw i owoców dziennie i tłuste ryby dwa razy w tygodniu to minimum, które zapewni oczom zdrowie. Liściaste zielone warzywa, groszek, brokuły, dynia i żółtko jajka zawierają luteinę. Tłuste ryby morskie i oliwa z oliwek dostarczą kwasów omega-3, witamin A, C i E szukaj w warzywach (m.in. w pietruszce, morelach, kukurydzy, burakach), owocach (porzeczki, cytrusy, jabłka), soi, płatkach owsianych, fasolce szparagowej, a cynku w nasionach, cebuli, czosnku, rybach, mięsie i jajach. Nie zapominaj też o jagodach – owocach najlepszych dla wzroku. Zawierają one antocyjany ‒ związki, które zwiększają elastyczność naczyń i uszczelniają nabłonek.

Tekst: Joanna Germak, hellozdrowie.pl

Hellozdrowie.pl

REKOMENDACJA
1/10