wyszukanie zaawansowane

Galerie

Dlaczego warto jeść masło?

Dlaczego warto jeść masło?

Shutterstock

1/8

Masło przez długi czas uważane za niezdrowe, triumfalnie wróciło do łask. Jeśli wciąż masz co do niego wątpliwości, oto powody, dla których warto włączyć je do diety.

Wiesz, co jesz

Żeby zrobić masło w domu, wystarczy jeden (!) składnik – dobrej jakości słodka śmietana 30 albo, najlepiej, 36 proc., porządnie schłodzona. Śmietanę umieszczamy w wysokiej misce i zaczynamy ubijać ją mikserem. Miksowanie kontynuujemy do czasu, aż zacznie oddzielać się maślanka od masła. To naprawdę banalnie proste. Jeśli chcesz uzyskać słone masło, możesz dodać do śmietanki sól. Gotowe masło należy oczyścić z maślanki – i gotowe. A co z masłem ze sklepu? Prawdziwe nie powinno zawierać żadnych dodatków, czasem jednak można przeczytać na etykiecie, że masło zawiera barwnik: beta-karoten E160a(ii), mieszaninę karotenoidów E160a(i) lub annato E160b. Nie są szkodliwe, o ile nie dostarczamy ich organizmowi w nadmiarze.

EPN/mmch/WP Zdrowie&Fitness

REKOMENDACJA
1/8
2016-02-12 19:20:13
~dieta-4u.

Zmianę nawyków żywieniowych najlepiej rozpocząć od małych kroczków. Na początek starajmy się zrezygnować ze słodyczy. Za każdym razem, gdy będziemy mieć na nie ochotę zjedzmy owoce, których powinniśmy mieć sporo pod ręką. Potem wyznaczmy sobie kolejny cel... itd. Pamiętajmy, że najważniejszy jest pierwszy krok :-)

2015-07-09 13:37:38
~marinkoa

wydaje mi się że żeby zwalczyć otyłość to musi być przede wszystkim dieta a następnie suplement który ją wspiera. Mi doskonale pomagają tabletki Slimcea. Hamują łaknienie i przyśpieszają przemianę materii tak bardzo że chudnę nawet 5kg miesięcznie.

2015-06-10 20:14:01
~Ewa

Sprawdźcie również wyniki głosowania internautów na najlepsze tabletki na odchudzanie, wyniki dostępne na stronie rtno.pl

2015-06-10 19:29:12
~este

kiedyś powietrze było zdrowe,dzisiaj już nie...:))

2015-06-10 17:33:08
~Mleczarz

Wszyscy piszecie bzdury.Dobre masło powinno się robić z lekko ukwaszonej śmietany 13-14 stopni SH..Teraz produkuje się tylko ze słodkiej śmietanki ze względów ekonomicznych,gdyż maślankę wykorzystuję się do suszenia.

2015-06-10 16:00:00
~daronimo

Robię masło od 2 lat ze śmietanki 30%. Wystarczy potrząsać maksymalnie 3 minuty w słoiku. Nie trzeba żądnego miksera. Polecam. Pycha!

2015-06-10 14:02:19
~Lewiatan

Ciekawe dlaczego ta reklame zdjęto tak szybko? https://www.youtube.com/wa tch?v=w_MCSRzoY4E

2015-06-10 13:15:02
~Ja !

Ludzie od wieków jedli masło i byli zdrowi, w szpitalach ludziom chorym tylko masło podają(moja mama od 1959 roku pracowała w szpitalu na oddz.wew ) wiele razy leżałam w szpitalu i nigdy margaryny nie podawali pacjentom. Skoro masło jest niezdrowe jak to wszędzie piszą, to czemu nie podają jej chorym w szpitalach?Masło zawsze było zdrowe i będzie,tylko trzeba je używać z umiarem, a tą margarnę,którą tak chwalą firmy produkujące niech ją sobie sami jedzą!!!Życzę im smac

2015-06-10 12:55:41
~chemik

NIE MA ZDROWEJ MARGARYNY. Nikt kto proukuje margarynę nie bierze jej do ust - jak myslicie dlaczego???

2015-06-10 11:49:01
~aga

myślałam ze masło tuczy,a tak nie jest,jem teraz duzo masla i waga ani drgnie,zrezygnowalam z wieprzowiny i większości owocow ,bo te zawieraja cukier i waga spadla o 20 kg

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.