wyszukanie zaawansowane

Galerie

Dieta w kolorach tęczy

Dieta w kolorach tęczy

Thinkstock

1/12

Nikogo już chyba obecnie nie trzeba przekonywać o celowości codziennego spożywania warzyw i owoców. Są one bezcennym źródłem błonnika, witamin i minerałów, ale oprócz całego bogactwa wartości odżywczych, dostarczają również niepowtarzalnego zapachu, smaku i wreszcie barwy. To właśnie warzywa i owoce na talerzu sprawiają, że spożywanie posiłków – poza zwykłym zaspokojeniem głodu – staje się także prawdziwą przyjemnością.

Kolory warzyw i owoców mają znaczenie
Obecnie źródło kolorów w warzywach i owocach nie stanowi już dla nauki żadnej zagadki. Doskonale znana jest nam budowa odpowiedzialnych za poszczególne barwy związków chemicznych, wiemy też bardzo dużo o funkcjach, jakie te związki pełnią w samych roślinach. Okazuje się również, że spożywanie ich przez nas ma także niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, a wszystko wskazuje na to, że jest to wpływ pozytywny. Jak działają na ciebie poszczególne kolory warzyw i owoców?
Tekst: EDEN/Katarzyna Skoropada mgr inż. żywności i żywienia człowieka, dietetyk i mikrobiolog/ESE/

Tagi: dietawarzywaowocewitaminawitaminy
REKOMENDACJA
1/12
2012-04-09 23:14:29
~;)

___________ www.1720.pl _________

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.