wyszukanie zaawansowane

Galerie

8 warzyw, po które warto sięgać częściej

8 warzyw, po które warto sięgać częściej

fot. Thinkstock

1/8

Tylko co piąty Polak je warzywa kilka razy dziennie – wynika z badań. Im jesteśmy młodsi, tym bardziej od nich stronimy. Badania mówią, że dla wielu z nas nie ma również znaczenia, z jakiego źródła pochodzą warzywa, które spożywamy. A szkoda, bo warzywa to niedoceniony i naturalny lek na wiele dolegliwości. Jedzmy je zatem na zdrowie. Po które warto sięgać w pierwszej kolejności i dlaczego?

Kapusta
Jest jednym z najzdrowszych warzyw. Świeży sok albo surówka z kapusty to doskonałe lekarstwo na dolegliwości gastryczne, jelitowe, układu oddechowego czy ogólne osłabienie. Zawarte w tym warzywie żelazo, magnez i miedź leczą anemię. Kapusta była i jest najlepszym lekiem również na szkorbut. Właściwości gojące i zabliźniające soku z kapusty są wykorzystywane przy leczeniu zapalenia wrzodziejącego okrężnicy. Skutek leczniczy zawdzięczamy kleistym śluzom roślinnym, siarce, solom potasowym i witaminie K (jest przeciwkrwotoczna) obecnym w kapuście. Badacze uważają, że to warzywo, które spowalnia rozwój nowotworów powstających na tle zaburzeń hormonalnych, a także nowotworów jelita grubego i odbytu. Ponadto kapusta zawiera dużo witaminy C, kwasu foliowego i karotenoidów.

Tagi: porkapustabrokułymarchew
REKOMENDACJA
1/8
2012-09-22 13:03:37
~gosc

wsyzystko co wzdyma!!!

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.