wyszukanie zaawansowane

Galerie

Czosnek, por i cebula - skarbnica witamin

Czosnek, por i cebula - skarbnica witamin

1/8

Czosnek, cebula, por i szczypior to warzywa znane na całym świecie. Zarówno w kuchni jak i medycynie ludowej były wykorzystywane od setek lat. Warto o nich pamiętać przygotowując codzienne posiłki, głównie dlatego, że ich działanie prozdrowotne zostało potwierdzone przez liczne badania naukowe.

Krzepi i wzmacnia siły
Czosnek jest najbardziej intensywnym w smaku i zapachu przedstawicielem warzyw cebulowych. Ma również procentowo najwyższą w całej grupie zawartość korzystnych dla zdrowia związków siarki. W medycynie ludowej już od czasów antycznych wykorzystywano go na wzmocnienie i pokrzepienie. Robotnicy pracujący w Egipcie przy budowie piramid dostawali jego specjalne przydziały, które miały im pomóc w zachowaniu zdrowia i siły do pracy. Ojciec medycyny - Hipokrates polecał go z kolei jako środek na zatrucia, niestrawność i ukąszenia zwierząt.

Tagi: czosnekporcebulaszczypiorek
REKOMENDACJA
1/8
2014-03-02 20:54:11
~Ala

Niestety oddech i gazy po nim okropne a tak wiecznie się uzupełniać nie da niedoborów witamin. Mam spory problem z witaminą d. Dlatego biorę teraz d-vitum forte. Czasem trzeba wspomóc naturę.

2012-12-31 17:54:03
~SEK

Twoja żonajest zadowolona heheh moja nie ale za to 3 kochanki :):):)

2012-12-30 20:37:40
~megapyta!!!

Czosnek, por, cebula czerwona, cebula czosnkowa, chrzan, to podstawowe składniki mojego pożywienia. Nie choruję i czuję się OK. Jadam praktycznie codziennie i z zadowolona jest jest z tego moja kobieta, gdyż pała stoi mi w trakcie stosunku codziennego jak lufa działa moździerzowego. Pozdr

2012-12-30 19:14:56
~irek

no to kto zna jakieś fajne przepisy nie chodzi o to ,żeby spożywać ćzosnek w duzch ilościach ale dodawać do surówek sosów z dodatkiem jakieś dresingi . ja znam taki 4 łyżki smietany ,4 łyżki majonezu , 4 wycisniete ząbki czosnku dodać pieprz sól 2 łyżki cukru wymieszać b dobre do gyrosy do pieczonych ziemniaków do sałatki pekińskiej poloecam

2012-12-30 18:55:37
~BERLINER

Ja jem na co mam ochotę KROWA praktycznie je tylko zieleninę - NIE PIJE nie PALI i dłużej nie żyje i tylko jak ma w genach

2012-12-30 18:43:21
~Truteń

A gdzie seler ? Powiadają:Gdy masz feler to jedz seler.Polecam frytki z selera.Specyficzny smak,chrupią jak ziemiaki,doskonałe jako dodatek do pieczeni.

2012-12-30 18:34:14
~gazownik

Po cebuli to ja mam gazy

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.