wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Suplementy

Nowe spojrzenie na produkty mleczne

21.04.2008

Są to produkty pozostające w niełasce zawodowych kulturystów. Jedni ich nie lubią, drudzy po prostu nie jedzą. Jedni i drudzy mają „nieodparte” argumenty na obronę swoich stanowisk. A tymczasem – to jest białko! Najprostszy i najlepiej przyswajalny budulec masy mięśniowej. Niektórzy nawet twierdzą, że jeżeli go się nie spożywa ze smakiem, to ma się wyjątkowo smutne życie na tzw. kulturystycznej jałowej diecie. Mleko i jego przetwory to kopalnia wapnia niezbędnego dla mocnej konstrukcji kośćca. Im więcej wapnia pochodzącego z mleka, tym większa szansa pozbycia się nadmiaru tkanki tłuszczowej w talii, na biodrach i na brzuchu. Najwyższy czas, aby nabrać przekonania do produktów, których jeszcze nie potrafiliśmy docenić!

Mleko


 



Jest to surowiec, z którego powstają wszystkie inne produkty mleczne (a także proteina serwatkowa oraz kazeinowa!). Oczywiście nie jest to podstawowy napój nawadniający, tym niemniej jego wartości nikt nie zakwestionuje. Dlaczego by nie włączyć mleka do codziennego menu kulturysty? Oto cztery zestawy argumentów na „tak”:



Czynnik wspomagający rozwój mięśni

Badania przeprowadzone w roku 2006 na Uniwersytecie Medycznym w Galveston (Texas) udowodniły, że picie około 1 filiżanki mleka w niedługim czasie (30 min) po treningu przyczynia się do zwiększenia „inwencji” organizmu w procesie syntezy białek. Uruchamia się mechanizm odpowiedzialny za wzrost masy mięśniowej. Można tylko żałować, że naukowcy nie zrobili badań porównawczych mleka z innymi rodzajami białek, jakie stosuje się po treningu, pozostawili jednak zalecenie, aby proteinę serwatkową miksować właśnie z mlekiem, a nie z wodą, jak robi to pewna część kulturystów.

Mleko zawiera istotne składniki, które wspomagają działanie samej proteiny zawartej w odżywce. Badacze odwołują się do pewnych naturalnych analogii. Wskazują na przykład, że mleko to jedyny i wystarczający pokarm dla zdrowego rozwoju silnego krowiego potomstwa. Pijąc tylko mleko, cielak staje się coraz większy i silniejszy, a to już oznacza, że na taki wzrost oddziałują składniki zawarte właśnie w jedynym pokarmie, jaki jest przez niego spożywany. Jednym z takich składników jest insulinopodobny czynnik wzrostu IGF-1. To anaboliczny komponent służący stymulacji masy mięśniowej.

Zdaniem naukowców, osoba, która pije mleko, ma znacznie wyższy poziom IGF-1 niż inne osoby, których organizmy pobierają taką samą liczbę protein.

Lepsze nawodnienie

Co robisz chłopie po zakończeniu treningu? Na pewno „kręcisz” sobie proteinkę z wodą albo wlewasz w siebie jakiś napój energetyczny. A czy przypadkiem nie mógłbyś się zakręcić koło lodówki z beztłuszczowym mlekiem i małymi łykami wypić pokaźną porcję tego płynu, szczególnie po długim treningu w upalny dzień? „British Journal of Nutrition” poinformował w roku 2007 o doświadczeniu przeprowadzonym po treningu kulturystycznym z udziałem dużej liczby ćwiczących. Jedna grupa dostała do picia wodę, druga napój energetyczny, trzecia mleko beztłuszczowe i czwarta to samo mleko z dodatkiem sodu. Z ustaleń wynikało, że „grupa mleczna” (niezależnie od dodania czy niedodania sodu) została lepiej nawodniona niż ci, którzy wypili wodę lub napój energetyczny. Naukowcy przypuszczają, że sód i potas – minerały zawarte w mleku w formie doskonale przyswajalnej, są właśnie „odpowiedzialne” za szybkie i pełne uzupełnienie płynów utraconych podczas treningu. Poza tym mleko jako napój jest izotoniczne. Jednak w wypadku dużego odwodnienia jego picie nie jest wskazane. Chodzi o to, aby nie obciążać przewodu pokarmowego, a dostarczać do organizmu tylko te składniki, które potrzebne są do nawodnienia, a więc woda, sód oraz ewentualnie niewielka ilość węglowodanów.

Praktyczna myśl, jaka wynika z tego doświadczenia, sugeruje, że jeżeli nie lubimy pić samego mleka, tym bardziej po treningu, to możemy wypić miksa mlecznego z proteiną serwatkową i też wyjdziemy na swoje. Do miksa nie używajmy jednak mleka pełnego, bowiem tłuszcz utrudnia absorpcję protein!

1 2 3 4
REKOMENDACJA
2013-04-03 15:04:27
~loo_k

Testy oddechowe na nietolerancję laktozy opisane w tym artykule można wykonać codziennie w Centrum Zdrowia Matki, Dziecka i Młodzieży w Warszawie ( Aleja Armii Ludowej 13 - Metro Politechnika ). W tej klinice przeprowadza się badania i konsultacje zarówno dzieci, jak i dorosłych. www.czmdm.pl

2008-07-01 12:26:30
~Betina

Artykuł wartościowy! Szkoda, że nie ma w nim wzmianki o tym co zostaje w mleku po procesie pasteryzacji!!! Jeżeli mleko to tylko świeże od krowy, a gdzie tu teraz znaleźć krowe?

2008-05-24 11:58:49
~julia

Super wieści! Mnie po treningu strasznie "ciągnie" do mleka - cieszę się, że mogę sobie pofolgować ;)

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.