wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Suplementy

Nowe spojrzenie na produkty mleczne

21.04.2008


Większa masa mięśniowa


 



Nie tylko nawadnianie jest pretekstem do picia mleka w niedługim (30 min) czasie po treningu. A oto wyniki 12-tygodniowych badań przeprowadzonych wśród osób uprawiających kulturystykę: Jedna grupa piła mleko odtłuszczone, druga – mleko sojowe. Trzecią grupę stanowili kulturyści, którym po treningu dawano do picia napoje energetyczne.

Po 12 tygodniach „grupa mleczna” uzyskała o 40% większą masę mięśniową niż „grupa sojowa” oraz o 60% większą niż „grupa energetyczna”. Dodatkowo smakosze mleka stracili 1 kg tkanki tłuszczowej.

Mleko organiczne nad przemysłowym

Jeszcze w roku 1999 naukowcy odkryli, że krowy odżywiające się tylko trawą produkują 500% więcej kwasu linolenowego (CLA) niż krowy, których dieta jest uzupełniana dietą granulowaną. Jest to ważna informacja, bo CLA jest bardzo silnym środkiem zapobiegającym powstawaniu chorób nowotworowych oraz wspomagającym rozwój masy mięśniowej i zarazem spadek tkanki tłuszczowej.



W roku 2006 ustalono dodatkowo, że mleko organiczne („trawiaste”) ma prawie 70% więcej kwasów Omega-3 niż mleko „przemysłowe”. Autorzy rekomendują więc kontakt z drobnymi hodowcami zamiast kupować mleko w długoterminowych opakowaniach. Jeżeli takiej możliwości nie ma, to należy kupować „konwencjonalne” mleko o zawartości 0,5% tłuszczu.

Serek wiejski (granulowany)

Popularny cottage cheese to niedojrzała odmiana sera w granulkach. Aby ją wyprodukować, trzeba dodać do mleka specjalne enzymy, otrzymując w rezultacie proteinę kazeinową, ukształtowaną później w postać charakterystycznych granulek.

Pogromca katabolizmu

Serek wiejski składa się nie tylko z dużej ilości protein (28 g na filiżankę), ale również zawiera białko kazeinowe, które ma właściwości białka wolnotrawionego. Z tego właśnie powodu jest doskonałą przekąską na czas poprzedzający pójście do łóżka, ponieważ taki rodzaj proteiny będzie chronić nasze mięśnie przed nocnym katabolizmem. Niezależnie od tej konkretnej „pory na serek”, można go stosować z pożytkiem dla zdrowia w każdej sytuacji, w której nie mamy pod ręką żadnego innego posiłku.

Siła aminokwasu

Serek wiejski zawiera też glutaminę – ten ważny aminokwas, który wpływa na podniesienie ilości glikogenu w mięśniach, a który też wpływa na wydzielanie się hormonu wzrostu oraz na wzmocnienie bariery immunologicznej, zabezpieczającej przed chorobami.

Ser dojrzewający

„Początek” ma taki sam, jak serek wiejski, bo przecież surowiec ciągle jest ten sam – mleko. Później jednak mleko podlega specjalnemu procesowi „dojrzewania”: ogrzewaniu, wypełnianiu bakteriami czyniącymi klarowny płyn zsiadłym, odsączaniu, ściskaniu, myciu, dodawaniu substancji smakowych i sezonowaniu.

Jedzenie takiego sera jest dodatkowym sposobem na zdobycie nowej dawki protein, może jednak zawierać dużą ilość tłuszczu, powinniśmy więc „monitorować” jego poziom. Kupujmy sery z najmniejszą ilością tłuszczu i ograniczajmy dzienną „dawkę” do 5060 gramów.

1 2 3 4
REKOMENDACJA
2013-04-03 15:04:27
~loo_k

Testy oddechowe na nietolerancję laktozy opisane w tym artykule można wykonać codziennie w Centrum Zdrowia Matki, Dziecka i Młodzieży w Warszawie ( Aleja Armii Ludowej 13 - Metro Politechnika ). W tej klinice przeprowadza się badania i konsultacje zarówno dzieci, jak i dorosłych. www.czmdm.pl

2008-07-01 12:26:30
~Betina

Artykuł wartościowy! Szkoda, że nie ma w nim wzmianki o tym co zostaje w mleku po procesie pasteryzacji!!! Jeżeli mleko to tylko świeże od krowy, a gdzie tu teraz znaleźć krowe?

2008-05-24 11:58:49
~julia

Super wieści! Mnie po treningu strasznie "ciągnie" do mleka - cieszę się, że mogę sobie pofolgować ;)

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.