wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Suplementy

Nowe spojrzenie na produkty mleczne

21.04.2008


Jogurt

Jest to jeden z najstarszych, a zarazem najbardziej uniwersalnych produktów żywnościowych, powstały poprzez dodanie do mleka odpowiednich bakterii. Właśnie te bakterie zaczynają swoje działanie od zjadania laktozy (laktoza to cukier mleczny) i wydzielania kwasu mlekowego. Takie działanie sprawia, że mleko staje się gęste i przesycone specjalnym zapachem.

Magazyn protein

Znawcy rekomendują jogurt jako dobre źródło protein, jednak z pewnymi ograniczeniami, ponieważ filiżanka jogurtu zawiera tylko 12 g protein (dwa razy mniej niż serek granulowany). W rezultacie trzeba spożyć dużą ilość jogurtu, aby „nabiałczyć się” w wystarczającym stopniu. Jest jednak znakomite wyjście, aby połączyć przyjemne z pożytecznym. Otóż wystarczy wsypać miarkę lub dwie proteiny serwatkowej do filiżanki jogurtu, aby otrzymać wspaniałą odżywkę zarówno na czas przed treningiem, jak i po treningu.

Zestaw probiotyczny

Prawdziwie dobry jogurt zawiera dwa różne typy bakterii – lactobacillus bulgaricus i streptococus thermophilus. Razem tworzy się produkt o właściwościach charakterystycznych dla znanego leku na niestrawność – Lakcid lub Trilac(cid). Czasami dodaje się jeszcze inne typy bakterii, które pomnażają wartość jogurtu.

Nasz system trawienny jest zaopatrzony we własny zestaw niezbędnych bakterii, których zadaniem jest absorpcja składników odżywczych z jedzenia. Niezależnie od bakterii organicznych, inne znajdują się w jedzeniu i służą do wytworzenia się pozytywnej flory bakteryjnej. Ta flora pełni bardzo ważną i wielostronną rolę w funkcjonowaniu układu trawiennego, między innymi redukuje ryzyko raka okrężnicy, ulepsza bariery ochronne przed zatruciem, obniża poziom cholesterolu, a przede wszystkim wchłania składniki odżywcze z aminokwasami na pierwszym planie.

Dodatki owocowe

Jogurt naturalny jest kwaśny. Może być jednak osłodzony przez dodanie kandyzowanych owoców i cukru, co w sumie wysoko podnosi poziom węglowodanów w tak przetworzonym produkcie. Po treningu idealny jest właśnie jogurt owocowy, bo wtedy potrzebujemy węglowodanów do zregenerowania zmęczonych mięśni i wyrównania poziomu glikogenu. Nie zapominajmy też, że nie każdemu odpowiada kwaśny smak jogurtu naturalnego, ale łączący w sobie smak kwaśny i słodki jogurt owocowy, to zupełnie coś innego – taki deser przemawia prawie do każdego A jednocześnie pamiętajmy, że w każdym momencie można dodać do jogurtu odżywki proteinowej, dzięki czemu otrzymamy naprawdę wartościową mieszankę odżywczą.

1 2 3 4
REKOMENDACJA
2013-04-03 15:04:27
~loo_k

Testy oddechowe na nietolerancję laktozy opisane w tym artykule można wykonać codziennie w Centrum Zdrowia Matki, Dziecka i Młodzieży w Warszawie ( Aleja Armii Ludowej 13 - Metro Politechnika ). W tej klinice przeprowadza się badania i konsultacje zarówno dzieci, jak i dorosłych. www.czmdm.pl

2008-07-01 12:26:30
~Betina

Artykuł wartościowy! Szkoda, że nie ma w nim wzmianki o tym co zostaje w mleku po procesie pasteryzacji!!! Jeżeli mleko to tylko świeże od krowy, a gdzie tu teraz znaleźć krowe?

2008-05-24 11:58:49
~julia

Super wieści! Mnie po treningu strasznie "ciągnie" do mleka - cieszę się, że mogę sobie pofolgować ;)

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.