wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Suplementy

Nowe spojrzenie na produkty mleczne

21.04.2008


* * *

Słyszy się, że dorośli unikają mleka z bardzo prostego powodu: zawiera ono cukier w formie molekuły zwanej laktozą. Aby ją strawić, organizm dorosłego człowieka powinien „być zaopatrzony” w enzym zwany laktazą (nie mylić: laktoza – laktaza!). Właściwością laktazy jest rozbijanie laktozy na dwa komponenty – glukozę i galaktozę.

Nietolerancja laktozy to niezdolność trawienia większych ilości laktozy, a nie laktozy w ogóle. Problem może wynikać nie z braku laktazy, ale z niewystarczającego jej wydzielanie w przewodzie pokarmowym – wtedy np. ktoś bezobjawowo toleruje 1 szklankę mleka, ale pół litra już nie bardzo. Tak się składa, że wystarczającą ilość laktazy produkuje tylko organizm dziecka, natomiast spora część dorosłej ludności jest już jej pozbawiona. Gdy tak jest, to pijąc mleko jesteśmy narażeni na zaburzenia systemu trawiennego, objawiające się wzdęciami, biegunką, gazami, a nawet stanami zapalnymi.



Co robić, skoro wartość mleka i produktów mlecznych jest nieprzemijająca, chciałoby się je spożywać, a organizm mówi „nie”? Są dwa wyjścia. Po pierwsze trzeba wiedzieć, że możemy zawsze pozwolić sobie na spożywanie proteiny serwatkowej oraz kazeiny, bo prawie nie zawierają laktozy, a więc są wolne od powodowania jakiejkolwiek nieprzyjemnej reakcji. Poza tym nie powinniśmy się obawiać spożywania jogurtu, bo zawiera on bakterie, które niszczą laktozę (laktoza stanowi dla nich pożywkę). Nie tylko jogurt, ale i wszystkie fermentowane produkty mleczne mają obniżoną zawartość laktozy (maślanka, kefir, mleko acidofilne) i są dobrze tolerowane nawet przez osoby, które nie tolerują mleka świeżego.

Po drugie, pijąc ulubione mleko, spróbujmy uzupełnić swoją dietę w suplementy zawierające enzym laktazę i mamy kłopot z głowy. Wcześniej wspomniałem, jak nazywa się taki enzym. Trilac! Jest pakowany w kapsułkach, sprzedawany w aptekach bez recepty i kosztuje około 15 zł, co powinno wystarczyć przynajmniej na dwa tygodnie. Na zakończenie trzeba jednak dopowiedzieć, że zachęcanie do picia mleka wcale nie oznacza, iż dotychczasową wodę mineralną powinniśmy zamienić na napój „bardziej odżywczy”. Wszystko ma swoje granice, a nadmiar czegokolwiek może powodować szkody. Jeżeli ktoś „nałogowo” pije mleko, musi liczyć się z tym, że nadmiar przyswajanego stąd wapnia może zaburzać przyswajanie innych minerałów z innych produktów. A zatem – umiar i jeszcze raz umiar!

 

Jan Warecki/KiF

1 2 3 4
REKOMENDACJA
2013-04-03 15:04:27
~loo_k

Testy oddechowe na nietolerancję laktozy opisane w tym artykule można wykonać codziennie w Centrum Zdrowia Matki, Dziecka i Młodzieży w Warszawie ( Aleja Armii Ludowej 13 - Metro Politechnika ). W tej klinice przeprowadza się badania i konsultacje zarówno dzieci, jak i dorosłych. www.czmdm.pl

2008-07-01 12:26:30
~Betina

Artykuł wartościowy! Szkoda, że nie ma w nim wzmianki o tym co zostaje w mleku po procesie pasteryzacji!!! Jeżeli mleko to tylko świeże od krowy, a gdzie tu teraz znaleźć krowe?

2008-05-24 11:58:49
~julia

Super wieści! Mnie po treningu strasznie "ciągnie" do mleka - cieszę się, że mogę sobie pofolgować ;)

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.