wyszukanie zaawansowane

Aktualności

Purpurowe pomidory szansą dla zdrowia?

Eastnews.pl
27.01.2014

Zespół brytyjskich naukowców dokonał modyfikacji genetycznej pomidora, tworząc jego purpurową odmianę. Swój kolor zawdzięczają antocyjanom - substancji chemicznej obecnej także w czarnych jagodach, jeżynach i czarnych porzeczkach. Owoc ma silne zdrowotne właściwości - zapobiega rozprzestrzenianiu się komórek rakowych u myszy, a także wykazuje działanie przeciwzapalne.

DNA purpurowych pomidorów zostało stworzone na Wyspach, jednak owoce dojrzewały w Kanadzie, tam bowiem przepisy dotyczące genetycznie modyfikowanej żywności nie są tak restrykcyjne. Pierwszych 1 200 litrów zostanie poddanych szczegółowym testom w Centrum John Innesa w Norwich. Tamtejsi naukowcy chcą jak najszybciej opracować ogólnodostępną wersję pomidorowego napoju, który pomoże w walce z chorobami nowotworowymi.

 

Sok z purpurowego pomidora ma być wykorzystywany także jako remedium na choroby układu sercowo – naczyniowego oraz inne choroby przewlekłe. Badaczom zależało na tym, aby owoc zawierał niespotykaną dotąd dawkę antocyjanów, które występują w naturze w minimalnych dawkach, np. w czerwonym winie.

 

W najbliższych miesiącach lekarze i naukowcy połączeni misją udostępnienia modyfikowanego pomidora wszystkim ludziom, zrzeszyli się pod egidą Norfolk Plant Sciences i opracują wersję zdrowotnego drinka, który sprzedawany będzie w supermarketach. Zbadają także szczegółowo wszystkie jego właściwości.

 

Pomysłodawcy przesięwzięcia zdecydowali się na wybór pomidora jako nośnika antocyjanów, ponieważ owoc ten należy do jednych z najpopularniejszych i najchętniej wykorzystywanych w kuchni. Być może purpurowy ketchup pojawi się za kilka lat w sklepach jako odpowiedź na nasze problemy zdrowotne.

 

Na podst. Dailymail.co.uk (mtr)

REKOMENDACJA
2014-01-28 13:25:33
~prawdopodobny

super tylko po co pomidor jesli juz mamy jagody pozeczki jezyny….

2014-01-28 11:22:22
~kasia

Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z tym problem. Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie.Mało warzyw, owoców,ryb,tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gb eres)Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie głodowałam.

2014-01-28 11:13:41
~qwerty

Do Maxa-Roundoop leja bez opamiętania też na plantacjach zwykłej kukurydzy i soi.Nie jestem zwolennikiem modyfikacji ale jeśli ta żywnośc ma nakarmić umierających z głodu to lepiej niech będzie,byle była opisana i oznaczona.

2014-01-28 10:58:21
~bobo

jedynym pogromcą takich problemów ze zdrowiem są pestki moreli gorzkiej - od bardzo dawna to wiadomo

2014-01-28 10:57:18
~trt

W jakim celu stworzono takiego pomidora skoro jagody są zdrowsze smaczniejsze i nie powodują zgagi w przeciwieństwie do pomidora.

2014-01-28 10:53:09
~kantorek1

no mysz bedzie wiecej

2014-01-28 10:39:55
~wilku

myslalem ze pomidor to warzywo a nie owoc ....

2014-01-28 10:34:58
~rak

lek na raka trafi do sklepów hmm cena 2.99 producent tymbark hahahahaha lek na raka w sklepach od tymbarku ;d heheheh

2014-01-28 10:29:01
~bvfdh

Pomięsodor

2014-01-28 08:50:54
~Mac 6806

Tylko po co ? W obu tych krajach spokojnie można uprawiać aronię, która ma najwięcej ze wszystkich owoców antocyjanów. Polska jest chyba nawet lider w produkcji tych owoców. Nalewki z niej są idealne. Można sok z nich dokłaać do innych owoców. Są cierpkie ale to właśnie zasługa między innymi dużej zawartości antocyjanów! Po co gmerać jak można normalnie uprawiać to co jest !!!! świat jest poj....ny!

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.