wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Aktualności

Białko wytwarzane w chłodzie pomaga schudnąć

123RF
12.01.2015

PAP

Naukowcy odkryli, że niska temperatura stymuluje wytwarzanie w organizmie białka, które ma kluczowe znaczenie dla produkcji brunatnej tkanki tłuszczowej - tej, która bardzo szybko się spala i dostarcza organizmowi energii - informuje pismo "Molecular Cell".

Przy dłuższej ekspozycji na chłód białko o nazwie Zfp516 sprawia, że biała tkanka tłuszczowa, magazynująca nadmiar kalorii, upodabnia się do tkanki brunatnej tj. zaczyna szybciej się spalać.

Eksperymenty przeprowadzone na myszach wykazały, że u gryzoni z podwyższonym poziomem białka Zfp516, którym podawano pokarm o dużej zawartości tłuszczu, wzrost wagi był o 30 proc. mniejszy niż w grupie kontrolnej. Podczas ekspozycji na niską temperaturę u myszy tych zachodziła ponadto przemiana tłuszczu białego w tłuszcz bardziej zbliżony do brunatnego.

Podczas badań naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley zauważyli, że zaliczane do czynników transkrypcyjnych białko Zfp516 aktywuje inne białko - UCP1, występujące jedynie w mitochondriach tłuszczu brązowego oraz zaangażowanego w produkcję ciepła.



Brunatna tkanka tłuszczowa skupia na sobie uwagę naukowców od kilku lat. Jest to tzw. dobry tłuszcz, który, w odróżnieniu od tłuszczu białego, spala kalorie, by utrzymać temperaturę ciała. Swój odcień zawdzięcza stosunkowo dużej ilości mitochondriów stanowiących centra energetyczne komórek. Tkanka ta obecna jest u małych dzieci, a z wiekiem zanika. Rezerwy tego tłuszczu zachowują się jednak u osób dorosłych m.in. w okolicach serca, mózgu oraz rdzenia kręgowego.

- Ilość brązowej tkanki tłuszczowej u ludzi jest obecnie mniejsza niż w przeszłości, gdyż żyjemy w otoczeniu o kontrolowanej temperaturze i tkanka ta nie jest już tak bardzo potrzebna. Badania przeprowadzone w północnej Finlandii wśród osób pracujących na powietrzu i narażonych na działanie niskiej temperatury wykazały, że mają one wyraźnie wyższy poziom brązowego tłuszczu niż ich rówieśnicy pracujący w budynkach. Wiemy także, że poziom brązowego tłuszczu jest niższy u osób otyłych - mówi autorka badań dr Hei Sook Sul.

- Wiedza dotycząca tego, które białka regulują wytwarzanie brunatnego tłuszczu, jest bardzo ważna, gdyż brunatna tkanka tłuszczowa jest istotna nie tylko dla termogenezy, ale istnieją też dowody świadczące o tym, że może ona wpływać na metabolizm oraz insulinooporność. Jeśli moglibyśmy farmakologicznie podnieść poziom tego białka Zfp516, wzrósłby również poziom brunatnej tkanki tłuszczowej i możliwa byłaby utrata zbędnych kilogramów nawet bez ograniczania ilości spożywanego pokarmu. Białko to może stanowić zatem przedmiot dalszych badań dotyczących zapobiegania i leczenia otyłości oraz związanych z nią chorób" - dodaje badaczka.(PAP)

koc/ krf

REKOMENDACJA
2015-09-09 13:58:23
~Basia

Według mnie aby podnieść efektywność redukcji, tym samym podwajając jej efekty Należy zainwestować w suplement diety. Od siebie mogę polecić ten oto link [ http://bit.ly/SzybkoSchudnij ]znajdziesz tam suplement, który pomógł mi efektywniej zgubić tkankę tłuszczową a dodatkowo usuwa on szkodliwe toksyny z organizmu. Oparty jest na wyciągu z pestek Irvingia Gabonensis. Trzymam kciuki ;) Basia

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.