wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Aktualności

A czy twój cholesterol jest w normie?

materiały prasowe
25.06.2015

NOTKA PR

 

Cholesterol to związek naturalnie występujący w naszym organizmie. Dostarczamy go również z pokarmem. Jakie są normy cholesterolu HDL i LDL? W jaki sposób obniżyć stężenie tego związku, jeżeli jest go w organizmie za dużo?


W ostatnich latach wokół cholesterolu narosło wiele mitów. Trzeba wiedzieć, że jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a szkodzi dopiero w nadmiernych ilościach. Co więcej, cholesterol dzieli się na dwie frakcje: „dobrą” (HDL) i „złą” (LDL). Tylko za duża ilość tej drugiej prowadzi do rozwoju szeregu chorób układu krążenia, np. miażdżycy.


By odpowiedzieć na pytanie, czy poziom cholesterolu HDL i LDL jest prawidłowy, warto poznać normy rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne. Osoby z podwyższonym stężeniem cholesterolu nie powinny wpadać w panikę – czasem wystarczą zmiany w codziennej diecie, by dostarczać do organizmu mniej szkodliwego związku.


Podział cholesterolu: cholesterol HDL i LDL
Jak wspomniano wyżej, cholesterol dzieli się na dwie frakcje. Cholesterol HDL to lipoproteiny wysokiej gęstości. Tę frakcję uznaje się za dobrą, bo jest niezbędna do wytwarzania np. kwasu żółciowego. Odpowiada również za usuwanie nadmiaru cholesterolu ze ścian naczyń i transportowanie go do wątroby, gdzie jest eliminowany.


W odróżnieniu od cholesterolu HDL, frakcja LDL to lipoproteiny o niskiej gęstości. Cholesterol LDL odkłada się na ścianach naczyń krwionośnych. Jeżeli jest go za dużo, to rozwijają się blaszki miażdżycowe. Blaszki te, o czym należy pamiętać, zwężają średnicę światła naczynia, co utrudnia dostarczanie krwi do narządów. W następstwie może dojść do zawału serca.


Normy cholesterolu
By sprawdzić, czy poziom cholesterolu jest w normie, niezbędne jest wykonanie badania określającego poziom lipidów, czyli lipidogramu. Dzięki niemu można poznać wartość stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji HDL i LDL oraz trójglicerydów. Ta ostatnia substancja to kwasy tłuszczowe, które są nieocenionym źródłem energii.


Jakie stężenie cholesterolu i trójglicerydów rekomenduje Polskie Towarzystwo Kardiologiczne? Optymalna wartość cholesterolu całkowitego powinna być niższa niż 190 mg/dl, a trójglicerydów – 150 mg/dl lub mniej. Cholesterol HDL i LDL powinny wynosić odpowiednio:

  • dla kobiet: 45 mg/dl lub więcej i poniżej 115 mg/dl,
  • dla mężczyzn: 40 mg/dl lub więcej i poniżej 115 mg/dl.

 

 

Gdy stężenie cholesterolu jest wyższe
Osoby, u których badanie wykazało podwyższone wartości cholesterolu, powinny przede wszystkim przyjrzeć się swojej diecie. Konieczne jest ograniczenie tłustych potraw i niezdrowych przekąsek. Dobrze, by do codziennych posiłków włączyć sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. W jakich produktach te związki występują? Można je znaleźć w owocach, warzywach, produktach zbożowych czy olejach, jednak naturalnie występujące ilości są zbyt małe, żeby obniżyć poziom cholesterolu. Warto sięgać po margaryny wzbogacone w sterole roślinne, np. Optima Cardio, które zapewniają odpowiednią dzienną dawkę steroli roślinnych i pomagają utrzymać cholesterol HDL w normie. Przyjmowanie steroli roślinnych przez 2–3 tygodnie w dawce 1,5–3 g dziennie pozwala zmniejszyć poziom cholesterolu nawet o 7–12,5 proc.[1]
 
[1] Na podstawie Rozporządzenia Komisji UE NR 686/2014 z dnia 20 czerwca 2014 r.
 

REKOMENDACJA