wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Aktualności

Jak prztworzone mięso wpływa na zdrowie?

123RF
14.03.2013

Analizując wcześniejsze badania dotyczące skutków spożywania czerwonego mięsa dla naszego zdrowia, wykazano ścisłe powiązanie tej konsumpcji z prowadzeniem niezdrowego stylu życia. Tak samo wygląda sytuacja wegetarian, którzy zwykle żyją dłużej od ”mięsożerców”, ale którzy również, zazwyczaj, prowadzą zdrowszy tryb życia. Najnowsze obserwacje wykazały, że wpływ przetworzonego mięsa na zdrowie zależy jednak - a przynajmniej częściowo - od rodzaju mięsa.

Wyniki badań opublikowanych w czasopiśmie BMC Medicine, przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Zurichu, pokazują powiązanie pomiędzy spożywaniem przetworzonego mięsa oraz jego wpływu na zwiększenie zachorowalności na raka i choroby serca.

Eksperyment przeprowadzono na 448 568 mężczyznach i kobietach w wieku od 35 do 69 lat, pochodzących z 10 krajów, bez historii raka, udaru mózgu i zawału serca do czasu przeprowadzania badania. Naukowcy prześledzili dietę, ćwiczenia, wskaźnik masy ciała oraz skłonności do palenia tytoniu badanych osób.

Po przeanalizowaniu wyników badania odkryto silne związki między niezdrowym trybem życia, objawiającym się między innymi skłonnościami do palenia tytoniu (wśród kobiet i mężczyzn) i do picia większych ilości alkoholu (wśród mężczyzn), a wysokim spożyciem przetworzonego mięsa.



Na podstawie analizy konsumpcji przetworzonego mięsa zbadano jego wpływ na ryzyko przedwczesnej śmierci. Okazuje się, że nawet po uwzględnieniu innych czynników, spożycie przetwarzanego mięsa nadal zwiększa ryzyko śmierci z powodu raka i chorób serca.

- Oszacowano, że można by było zapobiec 3,3 proc. zgonów, pod warunkiem, że wszyscy uczestnicy spożywaliby dziennie mniej niż 20 g przetworzonego mięsa - wyjaśniają naukowcy z Zurichu. 20 g przetworzonego mięsa odpowiada porcji kiełbasy wielkości pudełka zapałek.

Naukowcy nie znaleźli związku między spożyciem drobiu i zwiększonym ryzykiem przedwczesnej śmierci.

Spożywanie czerwonego mięsa ma również dobre strony
Według The Atlantic, niespożywanie czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina) lub zadowalanie się jego niewielkimi ilościami, ma większy wpływ na wyższy wskaźnik śmiertelności niż jedzenie go w umiarkowanym stopniu.

Czerwone mięso zawiera istotne dla organizmu witaminy i składniki odżywcze, takie jak białko, żelazo, cynk, witaminy A i B oraz kwasy tłuszczowe. W porównaniu z niekiedy źle wyważoną dietą wegetariańską, taki poziom spożycia mięsa czerwonego pozwala znacznie zoptymalizować dietę.

BBC News zwraca uwagę na fakt, że wykorzystane w badaniu przetworzone mięso nie było czystym, świeżym mięsem bez domieszek np. soli.

- Jeśli jesz dużo przetworzonego mięsa, staraj się wzbogacać swoją dietę poprzez dodanie innych źródeł białka, np. z mięsa białego z kurczaka, z ryby, z fasoli czy z soczewicy - wyjaśnia Tracy Parker z Brytyjskiej Fundacji Zdrowego Serca.

Co mówią inne badania?
Początkowo, przetworzone mięso zostało powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka trzustki. Badanie przedstawione w British Journal of Cancer wykazało, że ludzie, którzy jedzą dodatkowe 50 g przetworzonego mięsa (odpowiednik kiełbasy) dziennie, mogą zwiększyć ryzyko zachorowania o 19 proc., a ludzie, którzy spożywają dodatkowe 100 g przetworzonego mięsa dziennie, zwiększają ryzyko zachorowania o 38 proc.

Tymczasem kolejny eksperyment naukowców z Harvardu dowiódł, że regularne spożywanie przetworzonego mięsa  może znacznie wpłynąć na zdolność organizmu do wykorzystywania i produkcji insuliny, podnosząc w ten sposób ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

sciencenews.pl

REKOMENDACJA
2013-03-22 08:17:31
~Buczer

A mi się wydaje, że wszystko zależy od tego, czy zjadamy mięso krowy padłej czy też ubitej rytualnie lub nierytualnie.

2013-03-18 08:57:02
~anna

zdrwo zyc, nabrac dobrych nawykow zywieniowych , SCHUDNAC,polecam www.czapielskimly.pl.warto sprobowac(tam sie odchudzaja gwiazdy)

2013-03-18 07:53:59
~Anna

Byłam otyła. Nie stosuj żadnej diety zanim nie przeczytasz o tym. Po ciąży ważyłam 82 kg a po kuracji tym programem moja waga spadła do 68 kg przy wzroście 173 cm jestem bardzo usatysfakcjonowana bo nie wierzyłam że tego dokonam. Zobacz jak tego dokonałam idealnafigura.com/zwagi jak wiadomo najtrudniej stracić brzuch i biodra. Czy na pewno ? Polecam

2013-03-18 07:52:45
~Ada

Poczytaj i wyślij tłuszcz do diabła. Idealna dieta dla każdego bez względu na wiek. Odżywia, oczyszcza organizm, wzmacnia i regeneruje. Ponadto możesz jeść ulubione posiłki i chudnąć.. Ja po dwóch ciążach zgubiłam 10 kg w 3 miesiące i wagę trzymam. Zapraszam do odwiedzenia w słusznej sprawie idealnafigura.com/zwagi to nie spam. To możliwość pomocy.

2013-03-18 07:47:45
~schudlem

Schudłem i wyrzeźbiłem ciało nie głodząc się.Pozbyłem się brzucha i 2 podbródka. Teraz czuję się świetnie w swojej skórze. Zainteresowanych kieruję którzy maja na prawdę problem z nadwagą na adres dietatrening@wp.pl Układają tam diety oraz ćwiczenia dla kobiet i mężczyzn. Polecam serdecznie Filip

2013-03-17 21:28:20
~mark9

A po co w ogóle jeść lepiej pooglądać przez szybkę. I tanio i zdrowo.DEBIL(mam na myśli pismaka),

2013-03-16 14:59:53
~pit

Szanowni Politycy! Przedstawcie nam plan spłaty polskiego zadłużenia. Kiedy i czym planujecie spłacić WASZ dług. Na nasze dzieci i wnuki (których rodzi się coraz mniej) nałożyliście kontrybucję na całe ich życie. Urodzą się i umrą - niewolnikami. Co naszego chcecie sprzedać, aby dochód wystarczył na spłatę długu? Przemysł stoczniowy - sprywatyzowany - nie produkuje. Przemysł samochodowy - sprywatyzowany - nie przynosi zysku. Przemysł wydobywczy - ledwie zipie - sprowadz

2013-03-16 14:56:29
~Wędliny produkowane masowo.

Musimy pamiętać o tym, że przy produkcji konwencjonalnej żywności, czyli takiej która możemy kupić w marketach powszechnie stosuje się dodatki i substancje wspomagające, które są szkodliwe dla naszego organizmu oraz, że Żywność konwencjonalna jest genetycznie modyfikowana.>>http://co-jada my.blogspot.com/

2013-03-16 12:27:31
~gość

Rzeczywiście jedzenie tego mięsa jest ryzykowne-cholesterol to w prostej linii prowadzi do udaru. Więcej tutaj http://udazgu.blogspot.com/

2013-03-16 12:26:27
~cc

Nie będę jadła soczewicy i już. Na samą myśl o różnych rodzajach grochów boli mnie brzuch. Urozmaicone jedzenie i w umiarkowanych ilościach, nikomu nie zaszkodziło. Naprawdę zamierzam umrzeć zdrowsza ale bez tych wszystkich grochów.

12

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.