wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Zobacz w innych serwisach:

Metody naturalne

Tajemnice chleba świętojańskiego

fot. wikipedia/pd
12.10.2012

Chleb świętojański – na przekór nazwie – nie ma nic wspólnego z pieczywem. To wiecznie zielona roślina strąkowa, w owocach której możemy znaleźć dużo wartościowych składników. Dietetycy zachęcają, by suszony miąższ stosować jako zamiennik kakao, ponieważ ma podobny smak, a nie zawiera kofeiny.

Szarańczyn strąkowy, zwany także karobem to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Określenie „chleb świętojański” przylgnęło do niej z powodu pojawienia się w Biblii. Znany z przypowieści syn marnotrawny „pragnął napełnić swój żołądek strąkami, którymi żywiły się świnie, lecz nikt mu ich nie dawał”. W tamtych czasach szarańczyn był wysoko ceniony jako pasza dla zwierząt domowych.

Pożywne owoce
Chleb świętojański to wiecznie zielone drzewo, które obecnie rośnie przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnego, Indiach i Australii. – Wydaje owoce w postaci dość dużych (dochodzących do 25 cm), mięsistych, grubych i twardych strąków. Pod ciemnobrązową, skórzastą okrywą znajduje się słodkawy miąższ z kilkoma (od 4 do12) szarobrązowymi, twardymi nasionami, które skrywają dużo wartościowych składników – wyjaśnia Beata Prusińska, dietetyk z Centrum Naturhouse w Warszawie. Owoce są bardzo pożywne – dojrzałe mają w sobie tylko 15 proc. wody i aż do 70 proc. węglowodanów (cukry, skrobię i hemicelulozy), 4-6 proc. białka i około 0,5 proc. tłuszczu.



Zamiennik kakao
Chleb świętojański nie należy do smacznych owoców. Jego słodki smak ujawnia się dopiero po przeżuciu twardych strąków. – Mogą być spożywane na surowo lub po przetworzeniu i właśnie przetworzone znalazły szereg zastosowań  w dzisiejszym przemyśle – mówi Beata Prusińska. Z wysuszonego i zmielonego miąższu otrzymujemy doskonały zamiennik kakao.  Jednak w odróżnieniu od popularnego produktu z nasion kakaowca, nie zawiera kofeiny i teobrominy, które są uzależniające i mogą powodować alergie. – Poza tym chleb świętojański ma bardzo niską zawartość tłuszczu, natomiast składników odżywczych mu nie brakuje. Jest w nim wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez – wylicza Beata Prusińska.

Jak powstaje mączka

Karob w postaci proszku znalazł szerokie zastosowanie w cukiernictwie i piekarnictwie, ponieważ można z niego otrzymać zdrową namiastkę czekolady. W przeciwieństwie do niej, nie zawiera kwasu szczawiowego, który przeszkadza w przyswajaniu wapnia i cynku.

Jest także używany do przygotowania napojów i koktajli. Ze strąków można otrzymać smaczne wina i likiery. Ze zmielonych nasion szarańczyna powstaje substancja zagęszczająca, znana jako guma karobowa lub mączka chleba świętojańskiego. Niektórzy producenci dodają ją do zup, lodów, sosów, serów lub pokarmów dla zwierząt.

1 2
REKOMENDACJA
2016-09-10 09:51:14
~Piotr

No to jak powstaje mączka ??? Ze strąków czy z nasion....? :-)

2014-07-16 14:57:53
~JERZ

DLA OSÓB NIE TOLERUJĄCYCH WSZYSTKIEGO CO JADALNE POLECAM KASZKĘ SINLAC

2013-02-28 18:19:36
~alarumin

Dodaję mączkę karob do wypieku chleba bezglutenowego. Jest bardzo smacznym dodatkiem do mąki bezglutenowej, razem z ziarnami sezamu, pestkami słonecznika , siemieniem lnianym i płatkami migdałowymi. Chleb jest smaczny ale po kilku dniach już trzeba go odświeżać lub robić tosty. Taki los bezglutenowców.

2012-10-13 07:34:43
~cv

Gram systemem Berklinsa Rox poczytajcie sobie o tym w google i wiecie co dziś rzuciłem robotę jako kierowca autobusu nie będę zarabiał groszy

2012-10-13 05:17:10
~as

podobno smaczny dodatek do kawy

2012-10-12 20:10:54
~miki

niestety karob ma wstrętny smak

2012-10-12 20:02:32
~taq

Już dawno używam karobu zamiast kakao, przynajmniej nie uzależnia ; /

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.