wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Zobacz w innych serwisach:

Metody naturalne

Czym może skończyć się nadmiar soli w diecie

123RF
26.02.2013
Wielu Polaków nie wyobraża sobie bez niej posiłków. Sól potrafi niewątpliwie poprawić smak potraw, ale jednocześnie negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Częste spożywanie chlorku sodu jest jednym z głównych czynników wpływających na rozwój chorób cywilizacyjnych, między innymi nadciśnienia. Czym jeszcze grozi nadużywanie soli? 
 
Trudno zaprzeczyć, że lubimy solić. Świadczy o tym raport przygotowany przez specjalistów ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Przeciętny Polak spożywa dziennie 7,6 g soli (badania dotyczyły tylko doprawiania potraw w domach, jednak pamiętajmy, że sól znajduje się także w wielu produktach kupowanych w sklepach: pieczywie, wędlinach, przekąskach, musztardzie, majonezie, kostkach rosołowych, przyprawach do zup, a nawet produktach mlecznych).
 
Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 5 g (jedna płaska łyżeczka). Jeszcze bardziej restrykcyjni są Amerykanie: zdaniem tamtejszych ekspertów spożycie nie powinno przekraczać 2,3 g na dobę (czyli jednej płaskiej łyżeczki). 
 
Przekroczenie rekomendowanych przez specjalistów dawek grozi poważnymi konsekwencjami dla zdrowia.
 
Czy jesteś sodowrażliwy?
Sól (przede wszystkim kamienna, niemal w 100 procentach składająca się z sodu) zatrzymuje wodę w organizmie. W efekcie tętnice „zapychają się” i wzrasta ciśnienie. Każda dodatkowa szczypta soli zwiększa ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze, a także utrudnia leczenie już wykrytej choroby.
 
Każdy organizm wykazuje inny próg tolerancji na tę substancję, dlatego też medycyna wyodrębniła pojęcia „sodowrażliwość” i „sodoniewrażliwość”. Szczególnie mało odporne na nadmiar sodu są osoby chorujące na cukrzycę, z niewydolnością nerek oraz ludzie starsi. Uważa się, że około 60 proc. pacjentów z nadciśnieniem to osoby „sodowrażliwe”.
 
W ostatnich latach pojawiają się jednak badania zaprzeczające teorii wpływu soli na wzrost ciśnienia tętniczego. Jednak takie opinie są w mniejszości, szczególnie po ogłoszeniu raportu z obserwacji społeczeństw żyjących w mało dostępnych miejscach naszej planety. Plemiona z dżungli amazońskiej praktycznie nie używają soli i obcy jest im problem nadciśnienia.
 
Drażliwy system
Nadmiar soli obciąża również nerki i powoduje np. powstawanie uciążliwych kamieni. W okresie tworzenia są całkowicie bezobjawowe, mogą pozostawać w nerkach przez dłuższy czas, dopiero ich uwolnienie się i droga do pęcherza moczowego lub zablokowanie moczowodu powodują silny, przeszywający ból.
 
Naukowcy podejrzewają, że sól zwiększa też ryzyko udaru mózgu i wywołuje drażliwość systemu nerwowego. Podejrzewa się, że nadmiar chlorku sodu, zatrzymując wodę w organizmie ma wpływ na powstawanie otyłości.
 
Sól kuchenna zwiększa także wydalanie wapnia z moczem i przez to sprzyja rozwojowi osteoporozy. Osoby cierpiące na tę dolegliwość, powinny zrezygnować z używania przyprawy w kuchni.
 
 
Więcej na: infografika.wp.pl
 
1 2
REKOMENDACJA
2013-03-20 21:29:20
~Weronika Berecz

dietek.pl- odchudzanie bez wyrzeczeń. Możliwe? Sprawdź sama

2013-03-09 00:30:58
~Iwona

Do 'Chemik" : połowy są zawsze równe mądralo. Nie ma mniejszej ani większej.

2013-03-03 08:41:16
~Riock

Nigdy nic nie solę i żyję!

2013-03-03 01:44:59
~Chemik

Co to za ignorant napisaL? Skoro sie coś pisze, to należy to sprawdzić. Sól kamienna to nie "100 sodu" tylko jest to chlorek sodu czyli NaCl, a procentowa zawartośc sodu w chlorku sodu to 41,44% czyli duzo mniej niż połowa. Mogę sie tylko domyśłać, że reszta tego artykułu jest tak smo wiarygodna ja ta informacja

2013-03-02 19:26:55
~w

amerykanie na kilogramy sola zupy 2litry plynu i kilo soli,sam smak, do tego dochodza jeszcze rogi,i ogony ,ktore im wyrastaja,a zalatwiaja sie do gory nogami

2013-03-02 17:49:30
~a

Czyli nie jestem Polakiem...

2013-03-02 13:45:22
~Giez

Napomina się jednak, że jon sodowy jest niezbędny dla życia wszystkich zwierząt łącznie z człowiekiem

2013-03-02 11:07:06
~Lusaro

Jedno co się dowiedziałem z tego artykułu to fakt, że amarykańska płaska łyżeczka jest dwa razy mniejsza od polskiej płaskiej łyżeczki. Moje gratulacje.

2013-02-28 11:48:45
~ASIA

Brzmi jak paradoks, ale aby schudnąć trzeba jeść-w jaki sposób to nie tajemnica poczytaj porady na idealnafigura.com/zwagi i poznaj w czym tkwi sekret zdrowego odżywiania. Organizm syty chudnie szybciej. To naturalny proces warto go uruchomić i nie martwić się co nam wolno a czego nie wolno jeść. Tu jesz to co lubisz i chudniesz. Zapraszam do odwiedzenia w słusznej sprawie to nie spam. To możliwość pomocy.

2013-02-28 11:43:44
~Dzim

Uwielbiam dobrze zjeść i mieć/ Wygrywam ponad 20000zł miesięcznie w systemie z strony: bogaty-typy.pl W Polsce jest dobrze/

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.