wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Metody naturalne

Kurkuma - niezwykła przyprawa

123RF
07.03.2013

Z pewnością nie można narzekać na brak naukowych dowodów na zbawienne działanie kurkumy, bowiem aktywny składnik zawarty w szafranie indyjskim posiada ogromną ilość leczniczych właściwości. Być może jest to najbardziej wartościowa ogólnodostępna przyprawa.

Dr Saraswati Sukumar, onkolog z Uniwersytetu Johna Hopkinsa, zgadza się z tą opinią - ostatnio nawet przeprowadziła seminarium dotyczące właściwości kurkumy, podczas którego mówiła o skuteczności przyprawy w walce z cukrzycą, w przyśpieszaniu gojenia ran i w zwalczaniu stanów zapalnych oraz w redukowaniu ryzyka wystąpienia raka. Co więcej, kurkuma ma działać bez żadnych skutków ubocznych.

Sukumar tłumaczy swoje zafascynowanie szafranem mniędzy innymi tym, że jest to tradycyjna przyprawa kuchni indyjskiej, która jest ważną częścią jej dziedzictwa. Przez wiele lat dr Sukumar studiowała unikalny profil kompozycyjny szafranu, a w szczególności kurkumy. Doprowadziło to ją do ekscytujących odkryć, które mogą znaleźć zastosowanie w medycynie. 
 
- Mamy ponad 300 publikacji dotyczących zbawiennego wpływu szafranu na ryzyko wystąpienia raka - potwierdza dr Sukumar. - Wiele chorób, tak jak rak okrężnicy i inne jego odmiany, wywodzi się ze stanów zapalnych.
 
Kurkuma - najlepsze remedium na raka
Związek między stanami zapalnymi a rakiem został potwierdzony przez wielu naukowców. Dowodziło tego także badanie opublikowanie w 2011 roku w magazynie Proceeding of the Nationadl Academy of Science. Badacze wykazali, że niemal 25 proc. zachorowań na raka jest spowodowanych przewlekłymi stanami zapalnymi. 
 
Jak potwierdzają naukowcy z Centrum Wszechstronnych Badań nad Rakiem Uniwersytetu w Ohio, stany zapalne powodują zwiększenie wydzielania molekuł znanych jako microRNA-155 (mir-155), które powodują redukcję poziomu protein odpowiedzialnych za naprawę uszkodzonych części DNA. 
 
Jednak co z pozostałymi 75 proc. zachorowań? Zdaje się, że kurkuma jest remedium także na te przypadki. Badania naukowców z Uniwersytetu w Teksasie z 2011 pokazały, że kurkuma "wyszukuje" złośliwe komórki rakowe, a poprzez regulowanie DNA, doprowadza do ich zniszczenia. 
 
Co najważniejsze, w odróżnieniu do syntetycznych leków antynowotworowych, kurkuma nie atakuje zdrowych komórek oraz DNA, więc jej stosowanie nie niesie ze sobą żadnych efektów ubocznych.    
 
- Kurkuma (diferuloymethane) jest jedną najlepszych substancji przeciwrakowych, a epidemiologiczne dowody ukazują, że wśród ludzi, którzy jedzą tę przyprawę w dużych ilościach, występuje mniej przypadków zachorowań na raka - mówi dr Sukumar.
 
Na co jeszcze wpływa kurkuma?
Pozytywne właściwości kurkumy na tym się nie kończą. Wspomniane powyżej badanie dowodzi również, że składnik ten ma też zdolności regulowania wszystkich procesów zachodzących w ludzkim organizmie. 
 
- Jest niewiele przypadków, w których kurkuma przyjmowana w terapeutycznej dawce nie miałaby pozytywnego wpływu, a to oznacza, że uwzględnienie jej w codziennej diecie jest najprostszym sposobem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem - kontynuuje uczona.
 
Obszerne badania z pięciu ostatnich dekad udowodniły, że kurkuma redukuje zły cholesterol, wpływa na utlenianie lipoprotein, hamuje agregację płytek krwi, wpływa na procesy krzepnięcia krwi oraz na ryzyko zawału serca, hamuje rozwijanie się cukrzycy typu II, zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów, sklerozie, chorobie Alzheimera, hamuje infekcję HIV oraz rozwój guzów, wspomaga gojenie się ran, chroni przez uszkodzeniami wątroby, zwiększa wydzielanie żółci, chroni przez tworzeniem się katarakty oraz przed toksycznością i fibrozą (zwłóknienie) płucną.

sciencenews.pl

REKOMENDACJA
2013-03-07 12:02:41
~stefan

No to szafran czy kurkuma? przecież to jest zupełnie co innego.

2013-03-07 12:01:58
~jacek

Michel - kurkumę dodaję do rosołu, kapusty kiszonej zasmażanej. do gulaszu , flaków i innych ostrych zup i dań.

2013-03-07 11:51:12
~ave

do Michela....szukaj przepisow na ,,surojady.pl'' albo rawfood, kurkuma jest jedna z podstawowych przypraw diety surowej, witarianizmu czy wegetarianizmu...polecam :) , u mnie kurkuma( turmeric) jest w kazdej zupie, salatce, sosie i deserze(!)...nawet ronbie lody z kurkuma pozdrawiam

2013-03-07 11:34:41
~CODEX ALIMENTARIUS

Skoro jest lekiem na raka to tylko patrzeć jak uprawa i handel tej przyprawy zostanie obłożona zakazem. Już lobby farmaceutyczne o to zadba.

2013-03-07 11:31:35
~lola

To prawda MA DUŻE DZIAŁANIE LECZNICZE,kurkuma wyleczyła mi wrzody żołądka nie pomagały mi żadne leki.Od dwóch lat zaczęłam jeść kurkumę na czczo łyżeczkę kurkumy brałam popijając wodą,dodaję też kurkumę do każdej potrawy jaką gotuję i powiem szczerze moje zdrowie się poprawiło i to dużo.

2013-03-07 11:31:33
~Ojciec Belzebiusz

szafran czy kurkuma? to dwie róźne przyprawy!!!

2013-03-07 11:30:06
~zxcasd

żydzi, umieją robić ludzi w konia itd... dlatego są najbogatsi, piramida finansowa - kto wymyslił?

2013-03-07 11:25:50
~miki

Od dziś kurkuma i curry, a choroba wycofa się "rakiem".

2013-03-07 11:18:40
~jan

ale zydzi jedza koszerne jedzenie i sa najamdrezjszymi ludzmi swaita

2013-03-07 11:17:51
~Michel

czy ktos zna jakies fajne przepisy gdzie dominuje wlasnie kurkuma? czekam na odzew :) pozdrawiam milosnikow kuchni :)

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.