wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Metody naturalne

Kiszona bomba witaminowa

123rf
17.09.2013

W sezonie jesienno-zimowym kapusta kiszona powinna regularnie gościć na naszych stołach - wzmacnia odporność, świetnie wpływa na układ nerwowy i poprawia samopoczucie. Jest dobra także na odchudzanie, kaca i popęd seksualny. Jak ona to robi?

Kapusta kiszona towarzyszy ludzkości od wieków. Jej walory lecznicze bardzo cenili starożytni Grecy i Rzymianie. Słynny antyczny medyk Markus Katon zalecał kiszonkę jako przysmak zapewniający siłę i długowieczność. Wierzono, że potrafi ona zwalczyć bezsenność.

Ratunek dla żeglarzy i nie tylko
Do promocji przetworzonej kapusty przyczynił się również legendarny angielski żeglarz James Cook, który odkrył m.in. Australię i Nową Zelandię. Podczas jego wielomiesięcznych wypraw marynarze praktycznie nie zapadali na szkorbut – chorobę dziesiątkującą załogi innych okrętów. Jak się okazało, kapitan nakazał załadowanie na pokład statków beczek z kiszoną kapustą. Dzięki jej regularnemu spożywaniu żeglarze, dotąd karmieni tylko sucharami i soloną wieprzowiną, nie mieli problemów ze zdrowiem.


Zalety produktu wcześnie odkryli również nasi przodkowie. Już setki lat temu jesienne kiszenie kapusty stało tradycją na polskiej wsi. Produkt jedzono przynajmniej kilka razy w tygodniu pod różnymi postaciami. Doceniano też jego zdrowotne właściwości. Dzisiaj także nie powinniśmy o nich zapominać.

Bogactwo witamin
Kapusta kiszona jest bardzo bogatym źródłem cennych składników. Witaminy C (wspomaga pracę układu odpornościowego i zwiększa wydolność mięśni) jest w niej równie dużo, co w cytrynie lub pomarańczy. Pod względem zawartości witaminy P (jej niedobór objawia się m.in. nadmierną kruchością naczyń krwionośnych) dorównuje kiszonce tylko pietruszka i szpinak.

Kapusta dostarcza również witamin z grupy B, a wśród nich przede wszystkim B6 (niezbędna w przemianie białek) oraz B12 (poprawia samopoczucie, zwiększa odporność na stres, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu).


W kiszonym produkcie znajdziemy też bardzo dużo witaminy PP, czyli niacyny, która świetnie wspomaga przemianę materii. Przysmak zawiera również sole mineralne, sód, wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. Nie można zapomnieć o dużej zawartości siarki, która korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Dzięki dużej zawartości błonnika kapusta kiszona reguluje także pracę jelit.

Dobra na… wszystko
Trudno wyliczyć wszystkie korzyści wynikające z jedzenia kapusty kiszonej. Od wieków wiadomo, że w okresie jesienno-zimowym przysmak wpływa na wzmocnienie organizmu, a także jest bardzo skuteczny w walce z przeziębieniem czy grypą.
 

 

1 2
REKOMENDACJA
2013-10-04 19:39:52
~ina

Widział ktoś kiedyś witaminy?

2013-09-21 12:05:42
~ala

Mnie mówią, że wyglądam młodziej, lepiej. I faktycznie świetnie się czuję. Tajemnica polega na tym, że Odżywiam się zdrowo , jem owoce i warzywa, jem regularnie, zaczynam też od zdrowego śniadania co jest najważniejsze w tym wszystkim(zdrowesniadanie.info/gber es ; idealnafigura.com/gberes).Zdrowie jest tylko jedno, warto o niego zadbać!

2013-09-18 11:57:36
~Kaśka

To co dla jednych zdrowe innym może szkodzić :-) Dlatego gdy podjęłam decyzję o zmianie swoich nawyków żywieniowych to skontaktowałam się z zdrowesniadanie.info/your Dbanie o zdrowie zaczyna się od sniadania :-)

2013-09-18 09:58:28
~gość

Polecam http://inews.com.pl/WordPress3/pasz teciki-z-kapusta-i-grzybami

2013-09-18 09:11:24
~zadowolona

Nasze ciało i to jak ono wygląda świadczy o naszym zdrowiu, kondycji fizycznej i psychicznej oraz o tym czy jesteśmy zadbani. Nadmiar tłuszczu w naszym ciele strasznie obciąża nasze organizmy. Jeżeli chcesz się zmienić wpisz na facebooku słowa dieta trening suplementacja.

2013-09-18 06:57:44
~mnb

Jest zdrowa, ale w malych ilosciach !! poniewaz blokuje tarczyce ! Dla kobiet po menopauzie, jest wrecz szkodliwa. wiec nie zachwalajcie jej...

2013-09-17 18:55:39
~Hunter

Jem sporo, na początku samą, a później, gdy jest bardzo kwaśna, to dodaję marchwi, cebuli, jabłka i pietruszki. Ktoś pytał, dlaczego go boli brzuch, jeśli organizm jest zatruty, to brzuch boli, dostaje się sraczki,a w brzuchu burczy. Trzeba odtruć organizm, a poza tym nie przesadzać z ilością.

2013-09-17 18:47:30
~Jola

oj chyba to blef ! Nasz Prezes ją ciągle je a staje mu tylko czasami ! - i to zegarek !

2013-09-17 18:43:45
~Mirka

ja namawiam do zdrowego stylu życia. To daje organizmowi bardzo dużo witamin. polecam książki od dietetyczki Gillian McKeith

2013-09-17 18:27:43
~stary

Po pierwsze - James Cook nie był legendą, lecz realnie żyjącym żeglarzem; ergo może być sławny, ale nie legendarny. Po drugie - do Australii sto lat przed Cookiem dopłynął Abel Tasman, a przed nim jeszcze wcześniej kilkadziesiąt tysięcy lat - Aborygeni. Wyspy Nowej Zelandii kilkaset lat przed Cookiem odkryli Polinezyjczycy - Maorysi.

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.