wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Zobacz w innych serwisach:

Metody naturalne

Właściwości czarnego bzu

21.05.2010

Bez dawniej określany był mianem „drzewa życia” i ozdabiał niemal każdy ogród. Nie bez powodu jest nazywany także lekarskim, bowiem jego zdrowotne właściwości znane są już od wieków, bez jest jedną z najstarszych roślin leczniczych.

Bez jest krzewem wysokim, osiąga od 3 do 10m wysokości. Ma grube i proste pędy, pokryte szarą korą. Z reguły nie potrzebuje specjalnych warunków glebowych, lubi jednak stanowiska umiarkowanie wilgotne, słoneczne lub półcieniste, bogate w wapń. Roślina odporna jest na szkodniki i choroby. Bez kwitnie w maju i czerwcu, cieszy oko i powonienie. Kwiaty bzu są delikatne, białe i zebrane w płaskie baldachy, owoce są natomiast czarnofioletowe, dojrzewają od końca sierpnia do października.

Uwaga, ta substancja może być trująca!
Surowcem zielarskim są kwiaty oraz dojrzałe owoce, czasem - jednak rzadziej, liście i kora. Trzeba jednak koniecznie pamiętać, iż wszystkie części rośliny w stanie świeżym zawierają glikozyd sambunigryny, toksyczną substancję, która po spożyciu rozkładana jest do cyjanowodoru i powodować może mdłości i wymioty. Glikozyd sambunigryny ulega rozkładowi podczas gotowania lub suszenia, tak więc spożywanie przetworzonych części bzu jest bezpieczne.

Jak zbierać bez?
Kwiaty bzu należy zbierać w słoneczne i suche dni, zanim jeszcze przekwitną. Trzeba uważać, aby ich nie zgnieść, łatwo bowiem brunatnieją. Nie mogą być przegniłe lub wyschnięte. Ścina się całe baldachy i dopiero później obiera się ze szypułek. W domu należy kwiaty ususzyć, w temperaturze nie wyższej niż 35° C, a najlepiej w miejscu przewiewnym, na sznurkach. Trzeba zwrócić uwagę, aby po wysuszeniu kolor kwiatów był biało – żółty, kwiaty brązowe należy usunąć. Także owoce należy zbierać w słoneczny dzień, pamiętając, aby zbierać tylko owoce dojrzałe, a więc czarnofioletowe. Owoce niedojrzałe, zielone zawierają znaczną ilość sambunigryny. Po ususzeniu owoce i kwiaty powinno się trzymać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Jeśli z owoców zamierzamy zrobić sok, marmoladę czy konfitury musimy usunąć z nich pestki.

Bez jest źródłem wielu cennych substancji, takich jak np. flawonoidy, sole mineralne, kwasy organiczne, kwiaty zawierają ponadto garbniki i cholinę, a owoce witaminę A i C oraz witaminy z grupy B, antocyjany wspierające pracę systemu odpornościowego, karotenoidy, pektyny,  enzymy i biopierwiastki, jak np. jod, wapń, sód, żelazo, potas.

KONKURS:

Weź udział w konkursie i wygraj nowoczesne stroje sportowe!

1 2
REKOMENDACJA
2010-07-21 13:29:06
~kurak

Chcesz dostac 150 pln ? Jednorazowo dla kazdego. Sprawdz pokstrategy.pl.tl

2010-07-21 12:00:01
~ad

Sprawdź dlaczego program którego używałam skutecznie pozwolił mi się pozbyć nadwagi i nie pozwolił przytyć ponownie Poznaj moc która drzemie w twoim organizmie.Jedz ulubione dania i chudnij.Czytaj na (odchdzamskutecznie.com.pl) sprawdzony i skuteczny w przypadku kobiet po porodzie.Znakomicie regeneruje organizm i kształtuje sylwetkę.Polecam gorąco

2010-07-21 09:22:43
~maja

Chcesz schudnąć jeszcze tego lata??? To ta dieta jest dla Ciebie. Wpisz w wyszukiwarce: (błyskawiczna wop) a uzyskasz wskazówki, po których na pewno znikną uporczywe i nadmierne kilogramy. Spróbuj jeszcze dziś.

2010-06-09 22:09:08
~Giga

robie swietny syrop z kwiatow czarnego bzu!!!podaje przepis-20baldachimow kwiatu,3kg cukru,10(sparzonych cytryn),1lyzeczka kwasku cytrynowego,1szklanka octu jablkowego.Z cytryn wycisnac sok,dodac ocet jablkowy,dodac kwasek,cukier i dobrze wymieszac.Nastepnie dodac kwiaty bzu i skorki z cytryn.Trzymac w glinianym lub szklanym naczyniu przez 10 dni,codziennie mieszajc drewniana lyzka.Syropu jest ok.2litrow,pije go z woda mineralna lub zwykla...doskonaly na letnie upaly(z lodem) lub zimowe wieczory

2010-06-06 22:23:38
~norbi

pięknie ładnie ale czy ktoś napisze recepture jak zrobić syrop z owocu czarnego bzu?

2010-05-22 18:51:47
~dla dziadka

z resztek wytłoczyn czarnego bzu oraz polskiego okropnego winogrona, robię doskonałe wino wytrawne, jedna butelka od 4 lat czeka na 18-stkę mojego syna

2010-05-22 18:50:57
~marek

no dobrze....gotowac,suszyc a co w takim razie z nalesnikami z kwiatem bzu.....przeciez nie zdazy sie chyba w tak krotkiej chwili ugotowac....a jest to srodziemnomorskie bardzo dobre danie...wiec?odpowie mi ktos?byle z sensem...

2010-05-22 18:28:58
~HERA

Moja matka całe życie robiła z tego czarnego bzu wino i dżemy naleśniki palce lizac a świeta Bożego Narodzenia z winem z bzu lub winogron to marne przede wszystkim do bigosu polecam

2010-05-22 18:18:12
~zielarz

do ~mr nie są trujące ale ogłupiające

2010-05-22 18:16:12
~Wania

Coś dla łasuchów: świeże koszyczki kwiatów maczamy w cieście (jak na naleśniki) i smażymy na złoty kolor w głebokim tłuszczu posypujemy cukrem pudrem i mam pachnący smakowity dodatek do kawy ze śmietanką.

12

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.