wyszukanie zaawansowane

Metody naturalne

Dlaczego warto jeść awokado?

123RF
31.10.2013

Nieprzypadkowo Aztekowie nazywali ten owoc „masłem Boga”. Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury. Dzięki ogromnej zawartości cennych składników pozwala uniknąć poważnych chorób cywilizacyjnych. Nawet jego tłusty miąższ wykazuje właściwości… odchudzające.

Badania archeologiczne prowadzone na terytorium dzisiejszego Meksyku jednoznacznie wykazały, że jego dawni mieszkańcy – Aztekowie wyjątkowo cenili właściwości awokado, czyli dalekiego kuzyna popularnej u nas gruszki.

Roślinę nazywali „drzewem z jądrami”, ze względu na charakterystyczny kształt owoców, których miąższ traktowano jak skuteczny afrodyzjak. Indiańscy szamani stosowali zarówno owoce, jak i liście czy korę w leczeniu gorączki, chorób kobiecych i wielu innych dolegliwości.

Awokado było również ważnym składnikiem diety ówczesnych mieszkańców Ameryki Środkowej i Południowej, bardzo ceniących jego maślaną konsystencję, smak i walory odżywcze.

Choć od tamtych czasów minęły wieki, awokado nadal uchodzi za jeden z najbardziej wartościowych darów natury.

Dawka witaminy
Charakterystyczny gruszkowaty owoc, który polskiej terminologii botanicznej bywa nazywany smaczliwką wdzięczną to prawdziwa skarbnica cennych składników.



Dzięki dużej zawartości witaminy E (neutralizującej wolne rodniki) awokado jest świetnym „paliwem” dla mózgu. Ten bardzo ważny organ potrzebuje również regularnych dostaw potasu, który wraz z chlorem i sodem tworzy skład elektrolitów, transportujących składniki odżywcze do wnętrza komórek i pomagających w pozbyciu się zbędnych produktów przemiany materii.

W owocu z Ameryki Południowej znajdziemy bardzo dużo potasu, dotleniającego mózg, poprawiającego koncentrację oraz procesy myślowe.

Podobne działa tyrozyna – aminokwas dostarczany do organizmu dzięki pełnowartościowemu i łatwo przyswajalnemu białku, którego awokado zawiera więcej niż krowie mleko.

Nic dziwnego, że – jak wykazały badania naukowe – spożywanie awokado może przyhamować proces utraty pamięci u osób chorych na Alzheimera.

Po co nam kwas foliowy?
Owoc to także bogate źródło folianów – związków, które po przedostaniu się do jelita cienkiego ulegają przemianie w kwas foliowy. Jego pozytywny wpływ na organizm trudno przecenić. Dba o prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, uczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek, a także usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego.

Bez udziału kwasu foliowego organizm nie wyprodukuje hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny. Pierwszy działa kojąco i uspokajająco, zapewnia też zdrowy sen. Natomiast noradrenalina odpowiada za aktywność i dynamikę w ciągu dnia.

Jak wynika z najnowszych badań, ok. 30 proc. wszystkich pacjentów z zaburzeniami psychicznymi i depresjami ma w dużym stopniu obniżony poziom
kwasu foliowego we krwi. Dlatego w ich jadłospisie nie powinno zabraknąć awokado.

Siła przeciwutleniaczy
Owoc dostarcza nam również bardzo dużej dawki luteiny – czyli naturalnego barwnika, chroniącego oczy przed wieloma dolegliwościami, m.in. zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.

Luteina to tylko jeden z antyoksydantów, w które bogate jest awokado. Innym ważnym dla organizmu przeciwutleniaczem jest glutation, wspierający wątrobę i system nerwowy oraz odpowiedzialny za uzupełnianie innych antyoksydantów. Awokado jest jednym z niewielu naturalnych produktów, zawierającym tak dużo glutationu.

 

1 2
REKOMENDACJA
2014-05-31 09:42:09
~Krista

Awokado szczególnie polecane jest kobietom w ciąży, bo zawiera mnóstwo kwasu foliowego! Kolejny dowód na to, że dieta znaczy więcej niż suplementy :) Polecam kupować ekologiczne awokado na www.freedelikatesy.pl :)

2014-05-09 11:43:00
~advocato

avocado nie jest owocem w potocznym rozumieniu ale warzywem.

2014-03-19 22:30:12
~MW

Olej z awokado oryginalny z Nowej Zelandii tłoczony na zimno, można używać do celów kulinarnych jak i kosmetycznych. Więcej na temat http://blog.swojskapiwniczka.pl/201 4/03/awokado-avocado-i-olej-z-awoka do.html

2013-11-05 10:32:08
~kasia

Świetny artykuł.Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gb eres). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

2013-11-04 23:31:59
~jaworek488@wp.pl

Moje zdanie jest takie wszystkie owoce i warzywa są zdrowe można je jeść do woli , super . Ale jak te tępe jak obuch od siekiery pismaki z WP zaczną coś pisać to ż....ć się chce . DO LUDZI Z WP , WEŹCIE SIĘ ZA ROBOTĘ I NIE PRZEPISUJCIE GŁUPOT Z WIKIPEDII , BO TAKOWE SĄ TYLKO SAMI WEŹCIE SIĘ ZA SIEBIE I NIE SZUKAJCIE TANIEJ INFORMACJI . Cały dział reporterów i pseudo dziennikarzy to tępaki , nie potrafią odpowiednio dobierać słów i te błędy stylistyczne , nie wspom

2013-11-04 23:03:31
~Lia

Aztekowie nazywali avocado zastępczym mięsem a nie masłem Boga.

2013-11-04 23:01:31
~julka

Ogłoszenia dziewczyn i facetów z Twojej okolicy - sprzedamsie.pl

2013-11-04 22:48:29
~Jerry

wszystko niby dobrze, ale te prosto ze sklepu jakby trochę jeszcze wymagają "podhodowania", a wtedy lubią się psuć...

2013-11-03 09:37:13
~probioemy@wp.pl

moim zdaniem wszystkie warzywa i owoce są lekarstwem o ile nie ma tam chemii,met ciężkich azotynów,azotanów,fosforanów i dodatków smakowych i innych co nas truje

2013-11-03 09:29:47
~gość

Polecam http://inews.com.pl/WordPress3/sos- guacamole

12

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.