wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Metody naturalne

Młody jęczmień – zdrowa moda

123RF
06.11.2013

Hellozdrowie.pl

Trawką młodego jęczmienia (przetworzoną, oczywiście) zajadają się hollywoodzkie gwiazdy, nowojorskie joginki i londyńskie artystki. Co bardziej ortodoksyjni zapaleńcy jedzą go wręcz zamiast śniadania i obiadu. Tym razem to naprawdę zdrowa moda!


W starożytnym Rzymie gladiatorzy używali młodego jęczmienia tak, jak dzisiejsi sportowcy bogatych odżywek. Zwano ich nawet „bordearii”, czyli „zjadaczami jęczmienia”. Wiedzieli, co robią.


Potrawy bogate w młody jęczmień sprawiały, że zawodnicy mieli więcej wigoru i zapału do walki. Za szczególnie energetyzujący uchodził wyschnięty na proszek sok z młodych jęczmiennych trawek. Właśnie taki, jaki wytwarza się dzisiaj – tak bogaty w dobroczynne składniki, że badający go naukowcy nazywają go „zieloną krwią” lub „zielonym mlekiem”.


Witaminowy strzał
Przetworzony młody jęczmień nie jest zwykłym suplementem, który ma pokryć braki witaminowe w codziennej diecie. To o wiele więcej. Szklanka napoju uzyskanego z łyżki proszku z młodego jęczmienia zaopatruje nas w tyle witamin, minerałów i enzymów, ile zawiera cała główka brokułów.

Jak ustalili naukowcy, młody jęczmień zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, ponad dwa razy więcej magnezu i pięć razy więcej żelaza niż zwykła pszenica. Ma w składzie witaminy C, E, B1, B2, B6, beta-karoten, kwas foliowy, potas, wzmacniający kości wapń, przeciwdziałające anemii żelazo, zapobiegający skurczom mięśni i łagodzący skutki stresów magnez, zwiększający odporność organizmu mangan, cynk i krzem, które wzmacniają włosy i paznokcie.


Ponadto jest bogaty w selen, który chroni przed wolnymi rodnikami i zapobiega nowotworom, oraz regulujący procesy trawienne błonnik. Ten ostatni nie tylko zmniejsza apetyt, ale też oczyszcza przewód pokarmowy z toksycznych substancji zalegających w jelicie grubym i zatruwających organizm.


Moc chlorofilu
Tym, co czyni młody jęczmień gwiazdą wśród innych zdrowotnych pokarmów, jest wysoka zawartość chlorofilu, który ma skład podobny do składu hemoglobiny. Zajmujący się zdrową żywnością szwajcarski uczony Maximilian Bircher (to on wynalazł muesli!) ustalił, że chlorofil „pobudza pracę serca, układu naczyniowego, jelit, macicy i płuc”, „ma właściwości wzmacniające i pobudzające” i jest w tej dziedzinie tak skuteczny, że „trudno porównać go z jakąkolwiek inną substancją”.


Chlorofil to potężny oręż w walce z wieloma chorobami: działa przeciwzapalnie i dezynfekująco, zwalcza bakterie beztlenowe z ust, leczy dziąsła, opryszczkę, zwalcza ból gardła. Znakomicie goi rany: to dzięki niemu uszkodzona skóra potarta napojem z jęczmienia szybciej się goi i staje się bardziej delikatna.

 

1 2
REKOMENDACJA
2013-11-12 16:27:24
~J

W Azji juz sprzedaja kapsulki zawierajace "Barley" za duza kase.Teraz pewnie chca sprowadzic na nasz rynek,stad taki agresywny marketing.

2013-11-12 14:05:20
~stan

Bez przesady z tym potasem. Niewielkie przekroczenie normy może zabić. A jest go co niemiara we wszystkim co jadalne. Warto sprawdzić jego poziom we krwi zanim zacznie się faszerować takimi środkami.

2013-11-12 14:03:13
~Zadowolona

Nie zdążyłeś w tym roku z wymarzona sylwetką? Nic straconego! Weź się za siebie już dziś , żeby mieć pewnośc że w nastepnym roku wyjdziesz na plażę bez kompleksów! Skorzystaj z planów odchudzających i nie tylko wpisując na fejsie słowa dieta trening suplementacja. Polecam!!!

2013-11-12 13:44:13
~Kasia

Ja ten http://sklep.spirulina.pl/produ kty/oryginalne-pedy-mlodego-jeczmie nia-odmladzajacy-i-rewitalizujacy-s karb-natury kupilam tydzien temu, maja tez tanszy jeczmien, w proszku, ale wolalam w tabletkach, wiec wybralam taki. Przesylka ekspresowa wiec szczerze polecam :)

2013-11-12 13:13:03
~Greg

Czyżby jakiś lobbysta już zajął się produkcją ? Tak samo zdrowe są kiełki jęczmienia, tanie, proste do samodzielnego przygotowania.

2013-11-12 12:57:01
~Joana

O młodym jęczmieniu dużo opisuje w swoich poradnikach sławna dietetyczka Gillian McKeith. Dzieli się też swoimi przepisami na koktajle z jęczmieniem.

2013-11-12 10:55:47
~rokil

A ile z tych związków jest przyswajanych przez organizm? Myślę, że nie więcej niż 10%.

2013-11-12 10:47:31
~http://chillijemy.blogspot.com/

Spróbować nie zaszkodzi :)

2013-11-12 10:29:18
~babcia

A ja nadal szczaw i mirabelki.

2013-11-12 10:11:40
~arka

czysta reklama mam kupic suszony sok jak moge na balkonie wychodowac i sama sobie zmiksowac i mam swiezy sok z listkow za cene ziaren..wobec czego dzikuje za podpowiedz natychmist kupuje wor jeczmienia i wcinam moje wlasne nie przerobione...i oprocz tego nikt mi nie wcisnie kitu ze suszone jakby nie bylo suszone zawiera to samo c swieze ..po prostu biznes dobry biznes bo mozna duzo zrobic i czekac na pacjenta kturemu nie chce sie hodowac albo nie ma czasu...

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.