wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Metody naturalne

Brukselka - jakie ma właściwości?

123RF
29.11.2013

Poradnia.pl

Jest najmłodszym i najmniejszym potomkiem kapuścianego rodu. Pochodzi z Belgii i jest tam uprawiana od wieków, a jej nazwa wywodzi się od stolicy tego pięknego kraju. W Polsce brukselka, bo o niej mowa, jest mało popularna, ale powoli się to zmienia.

Brukselka jest rośliną dwuletnią. Najprawdopodobniej powstała w wyniku skrzyżowania kapusty głowiastej z jarmużem. Jej łodyga jest gruba, długa i mocno ulistniona. Liście są drobne, pofałdowane, a w ich kątach znajdują się małe główki liściowe – niezwykle smaczne kapustki. Są one uznawane za najzdrowszą odmianę kapusty – i nic dziwnego: to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych.

Brukselka to źródło wielu witamin, między innymi A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Zaledwie 150 g tego warzywa pokrywa w stu procentach dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Brukselka zawiera również dużo beta-karotenu – ludzki organizm zamienia go w witaminę A, niezbędną między innymi do wzrostu dzieci oraz zapewniającą dobre działanie narządu wzroku. Witamina A pobudza też wytwarzanie śluzu nawilżającego warstwę ochronną oka, której brak powoduje schorzenia spojówek i rogówki. Ma dobroczynny wpływ na błony śluzowe, naskórek i skórę.



W brukselce odkryto też obecność związków azotowych, zwanych indolami, które przyspieszają przemianę estrogenu i powodują wydalanie jego nadmiaru. To cenna właściwość – w organizmie kobiety ten nadmiar może się bowiem przyczynić się do powstawania nowotworów hormonozależnych sutka, macicy i jajników.

Chlorofil, karotenoidy i glukozynolaty, inne składniki brukselki, są z kolei pomocne w zwiększaniu ochrony organizmu u osób zagrożonych rakiem jelita grubego oraz żołądka. Warzywo to zawiera również składniki mineralne, takie jak potas, magnez, wapń, cynk, białko i węglowodany. Nadzwyczaj cenne jest dla kobiet ciężarnych, gdyż stanowi skarbnicę kwasu foliowego. Właściwa jego ilość (wystarczy 0,4 mg dziennie) zapobiega powstawaniu wad ośrodkowego układu nerwowego u dzieci.

Brukselka bywa zaliczana do tak zwanych warzyw młodości, ponieważ zawiera silne przeciwutleniacze. Są to związki, które wspierają naturalne mechanizmy obronne w organizmie człowieka (między innymi blokują rozwój komórek nowotworowych). Roślina ta pomaga również wzmacniać odporność organizmu. Ma właściwości przeciwzapalne. Wspomaga pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i oddechowego.

Te niewielkie zielone główki są również cenne w diecie odchudzającej. W 100 g jest tylko około 30 kcal. To również 2,8 g rozpuszczalnego błonnika, który reguluje trawienie i obniża poziom złego cholesterolu (LDL).

Brukselka gotowana w wodzie z mlekiem i ze szczyptą cynamonu traci swój gorzkawy posmak.

 

W serwisie poradnia.pl polecamy: Kapusta. Rodzaje i właściwości lecznicze

 

REKOMENDACJA
2014-11-23 18:05:19
~niunia

jakie masło jaki cukier bez smażenia , ja osobiście tylko gotuje i jem z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego aby to było danie dietetyczne a nie przerodziło sie w bombe koloryczną a smak jak smak nie dla każdego sie dogodzi ;)

2014-10-09 10:53:29
~Ax

brukselka + prażony słonecznik + gałka muszkatołowa :)

2014-09-19 16:29:49
~mniam

por,czosnek, cebula na maslo zeszklić posolić sola morska dolac wody i do tego torebka mrożonej brukseli - dusic az będzie miekka - mniiiaaaam ;)

2014-07-07 13:27:39
~katarzyna

ja brukselkę przekrawam zdejmuje wierzchnie listki wrzucam ja na wrzątek do wrzątku dodaje cukier wedle uznania każdy jak jest miękka przekładam na patelnię i smarze na maśle i ew dosładzam troszkę:)tak przygotowana jest pyszna jest :)żeby pozbyć się zapachu należy gotować bez pokrywki:)

2014-01-20 09:23:30
~Gabi

Szukaj w necie - Aktywator wody atara golden . Profilaktyka - pij i kąp się codziennie w wodzie z aktywatora Atara Golden a ZAPOMNISZ o chorobach i nowotworach . Jeśli jest już za późno ,….w ostatniej godzinie życia nie szukaj cudów . Urządzenie oparte na wiedzy niemieckiego fizyka molekularnego Maxa Grossa. Współczuje chorym . Czytaj w necie aktywator wody Atara Golden .

2013-12-13 20:34:50
~iga

a jaka wstrętna, jak można w ogóle jeść to świństwo,nie tylko smak, ale sam zapach odstrasza

2013-12-10 14:15:01
~Ra

Choróbcia. Naszło mnie jeszcze bardziej, i właśnie pożeram całą brukselkę na surowo, przeżuwając dokładnie oczywiście mniam mniam mniam. Ciekawe, czy będzie przemarsz wojsk, czy wyżymaczka?

2013-12-10 14:06:02
~Ra

Właśnie po przeczytaniu tego mnie naszła chęć na pożarcie brukselek w dużej ilości. Polazłem do sklepu, kupiłem niemrożone, i pożarłem standardowo, czyli gotowane na parze. Mniam mniam mniam. A dzisiaj przed chwilą naszła mnie chęć na surowe (akurat wkładałem do garnka), więc zacząłem przeżuwać liście. Całkiem smaczne. I bardzo sycące. Ciekawe, czy będę miał po tym rozwolnienie, czy będzie OK.

2013-12-09 13:40:07
~h

tylko z maselkiem i chrupiaca buleczka tarta

2013-12-09 12:52:14
~Anja

Takich produktów jest dużo. Poczytajcie sobie poradniki sławnej dietetyczki Gillian McKeith. Układa też różne diety. W sieci są jej artykuły

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.