wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Metody naturalne

Mąka kokosowa

123rf
24.02.2014

Zawiera  więcej białka niż mąka pszenna i dziesięć razy więcej błonnika. Jest idealną alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej, diabetyków i alergików. Mąka kokosowa idealnie pasuje do diet niskowęglowodanowych. Wykazano przy tym, że błonnik kokosowy skutecznie reguluje poziom cukru i insuliny we krwi.

 

Według dietetyków  powinniśmy spożywać  20-35 gramów błonnika dziennie. To 2 lub 3 razy więcej niż wynosi jego przeciętna konsumpcja w większości krajów Zachodu, gdzie zjada się go około 10-14 gramów na dzień. Dodanie do diety potraw sporządzonych na bazie mąki kokosowej może zaspokoić jego niedobór w organizmie.

 

Przypomijmy, że błonnik działa jak miotła, usuwając z przewodu pokarmowego uboczne produkty przemiany materii, a to skutecznie zapobiega powstawaniu komórek rakowych.

 

Według badania, którego wyniki opublikowano w magazynie „Innovative Food Science & Emerging Technologies”, włączenie mąki kokosowej do naszej diety może w istotnym stopniu zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się choroby serca, obniżyć poziom cholesterolu i ochronić nas przez rakiem i cukrzycą. Badacze z Instytutu Żywności i Żywienia na Filipinach, twierdzą, iż korzyści te wynikają właśnie  z faktu, że mąka  kokosowa  ma niezwykle dużą zawartość błonnika (porcja o masie 100 g zawiera aż 39 g błonnika, prawie dwa razy więcej niż otręby pszenne).

 

Z uwagi na dużą zawartość błonnika i niewielką ilość strawnych węglowodanów, w porównaniu z mąkami przetworzonymi, mąka kokosowa ma delikatny wpływ na poziom cukru we krwi. Dzięki temu jest to doskonała mąka dla diabetyków.

 

Mąka kokosowa, pochodząc ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego, zachowuje dużą ilość tłuszczów: stugramowa porcja mąki kokosowej zawiera 8,7 g tłuszczu, z czego 8 g przypada na tłuszcze nasycone. Większość z nich to tłuszcze o działaniu ochronnym i znacznych właściwościach przeciwwirusowych, przeciwdrobnoustrojowych i przeciwgrzybowych. Pobudzają one metabolizm, dzięki czemu mąka kokosowa nadaje się do zastosowania w dietach odchudzających.

 

Cena mąki kokosowej nie jest niska – z uwagi na to, że produkt nadal należy do grona egzotycznych na polskim rynku spożywczym. Za kilogram trzeba zapłacić ok. 20 zł. Jednak dietetycy zalecają dosypywanie proszku do potraw w niewielkiej ilości. 1-2 łyżki dodane do wypieków, owsianki, zup czy zapiekanek zwiększą ilość wchłanianego przez organizm błonnika.

 

Trzeba przy tym pamiętać, że mąka kokosowa jest o wiele bardziej chłonna niż inne mąki przetworzone, dlatego potrawa z jej użyciem będzie wymagała dodania większej ilości płynu. Należy ją przechowywać w zamkniętym pojemniku, żeby nie pochłaniała wilgoci z otoczenia i nie zepsuła się.

(mtr), zdrowie.wp.pl

REKOMENDACJA
2016-09-02 23:13:52
~AsiaPL

Autor tego artykuly powienien sprawdzic najpierw ile blonnika znajduje sie w 100g otrebow pszennych. O dziwo jest tam go wiecej niz w chwalonej mace kokosowej. Prosze nie pisac glupot typu ze w mace jest dwa razy wiecej niz w otr.pszennych bo akurat w tych otrbebach to ok 50g!

2014-08-27 15:00:52
~Kokosowa

Stosuję mąkę kokosową od 2 lat przede wszystkim do słodkich wypieków, bardzo lubię ten posmak i zapach w ciastach. Świetnie się sprawdza do kruchego ciasta. Kupuje swoją w sklepach z ekologiczną żywnością najczęściej w tym http://www.ziolavita.pl/maka-kokoso wa-200g-olvita-p2009.html

2014-03-02 20:11:56
~Anna

Dużo ciekawych mieszanek bezglutenowych (naleśniki, pizza...) jest w sklepie Jesteś tym co jesz. Naprawdę polecam

2014-03-02 20:07:17
~kucharka

kuchnianacodzien.pl- musisz to zobaczyć!!!

2014-03-02 19:41:11
~anka

Aby pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej musisz w codziennym bilansie kalorycznym stworzyć deficyt, czyli spalić więcej kalorii niż dostarczasz z pożywieniem z zaspokojeniem we wszystkie składniki pokarmowe, mimo że to oczywiste to dziś niestety bardzo trudne, ale jest rozwiązanie < klubdiety.pl > dodatkowa opieka specjalisty

2014-03-02 17:30:43
~jaro

Tylko mięso i naturalne tłuszcze! ziarna dla kur!!

2014-03-02 16:54:11
~Anka

A i jeszcze jedno. Ludzie chodzą do Biedry i kupują gów.na za przeproszeniem, niezdrowe i chemiczne żarcie. Tylko że to żarcie jest po prostu TANIE. Tyle tych artykułów o zdrowym odżywianiu, a spójrzcie na ceny zdrowej żywności. Człowiek, który zarabia 1000zł/ miesiąc kupi pasztet z mięsa oddzielanego mechanicznie za 80gr, bo go zwyczajnie NIE STAĆ na kiełbasę za 35zł/kg. Kupujemy kurczaki w hipermarkecie z piątym życiem, bo są tanie. Ot po prostu.

2014-03-02 16:48:13
~Anka

A czy autorzy tym super rewelacyjnych artykułów o super rewelacyjnych dietetycznych produktach wiedzą, jaka jest cena takiej np mąki kokosowej? Bo ja sprawdziłam i 0,5kg tej mączki kosztuje w Polsce około 25zł. Ja zarabiam 1500zł/ miesiąc i myślę, że 90% Polaków ma takie zarobki. Więc jak? Pytam się jak? Takie głupoty piszecie, a i tak nikogo na to nie stać.

2014-03-02 15:09:54
~beata

Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi, ale waga wracała. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj www.idealnafigura.com/gbere s

2014-03-02 13:47:35
~ala

a ile chemii ?

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.