wyszukanie zaawansowane

Metody naturalne

Ile wiesz o piwie?

Kzenon - Fotolia.com
30.04.2014

Hellozdrowie.pl

Jeśli pijasz piwo, tak jak 72 proc. Polek i 91 proc. Polaków, ale mało o nim wiesz, pora to zmienić! Piwo może być zdrowe, jeśli nie pijesz go litrami i bezmyślnie. Oto garść ciekawych informacji, które każdy szanujący się piwosz powinien znać.

 

Jasne pełne na zdrowie!

 

Co znajduje się w piwie? Większość odpowie: chmiel, woda, drożdże. A witaminy, błonnik, antyoksydanty? O tak, to właśnie tym składnikom zawdzięczamy pozytywne działanie złocistego trunku.

 

Alkohol ‒ pod warunkiem że spożywany umiarkowanie ‒ zapobiega powstawaniu niebezpiecznych zakrzepów w naczyniach krwionośnych, dlatego przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia. Piwo zawiera błonnik w postaci betaglukanu – zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL. Więcej tego związku mają piwa ciemne. Badania z 2011 roku opublikowane w ADA Times dowiodły, że picie piwa zmniejsza prawdopodobieństwo powstania kamieni nerkowych. To dzięki temu, że zawiera dużo wody i ma działanie moczopędne.

 

W piwie drzemią też witaminy B: niacyna, ryboflawina, kwas foliowy i pantotenowy, a także witaminy B6 i B12, które zmniejszają poziom homocysteiny, aminokwasu oskarżanego o uszkodzenia naczyń krwionośnych.

 

Tak jak częste picie piwa w nadmiarze przyczynia się do osłabienia kości, tak spożywanie go w umiarkowanych ilościach wzmacnia je. To zasługa zawartego w piwie krzemu. Złoty napój jest też świetnym źródłem żelaza (badania naukowców Uniwersytetu Valladolid), a po treningu nawadnia lepiej niż woda (badania specjalistów z uniwersytetu w Granadzie). Juan Antonio Corbalan, kardiolog m.in. Realu Madryt, zaleca picie piwa po każdym większym wysiłku fizycznym. Po wypiciu dwóch piw badani mężczyźni o 40 proc. lepiej radzili sobie z testami wymagającymi kreatywnego myślenia niż trzeźwi ochotnicy – wykazała prof. Jennifer Wiley z Uniwersytetu Illinois.

 

Dobroczynny wpływ piwa na nasze zdrowie jest potwierdzony naukowo, ale kończy się wraz z brakiem rozsądku w liczbie spożytych kufli. A więc, smacznego, byle nie za dużo.

 

Rodzaje piw

 

Charakter piwa określa rodzaj słodu, zawartość alkoholu, stężenie ekstraktu, czyli nieprzefermentowanych składników słodu, oraz goryczka chmielowa, zależna od ilości i rodzaju użytego chmielu. Piwa dzielą się na te górnej fermentacji (ale) i dolnej fermentacji (lager). W wypadku piw górnej fermentacji drożdże osadzają się na górze brzeczki, a fermentacja przebiega w temperaturze do 25 st. C. Wśród takich piw można wymienić piwa pszeniczne, Pale Ale, Porter czy piwa klasztorne. Podczas produkcji piw dolnej fermentacji drożdże osadzają się na dnie beczki, a kadzie przetrzymuje się w temperaturze 5 st. C. Piwa dolnej fermentacji to m.in. pilznery, ciemne lagery i koźlaki. Różne gatunki piwa wymagają różnych szklanek, temperatury podawania, a nawet różnego sposobu nalewania.

 

‒ Jedyną wspólną cechą wszystkich piw jest to, że cukry fermentowane na alkohol pochodzą ze zbóż. Dlatego w świecie piwa możemy cieszyć się różnorodnością większą niż w przypadku pozostałych alkoholi razem wziętych ‒ mówi Michał Saks, kiper i piwowar.

 

Aby w pełni docenić smak piwa, nie wolno go mrozić. Temperatura podawania zależy od gatunku piwa – im jest ono mocniejsze, tym mniej je schładzamy. Podobnie jest z doborem szklanek. Jeśli lubimy piwo z pianą (a takie najlepiej oddaje charakter napoju), lepiej unikać szklanek mocno rozszerzanych, w których pianka utrzymuje się krócej. Warto wiedzieć, że piana „na dwa palce” to wcale nie jest jedyny właściwy sposób podawania piwa. Czesi zamawiają też mliko, czyli kufel wypełniony samą pełną pianą, oraz snyt - szklanka wypełniona do 2/3 objętości piwem, a w 1/3 pianą.

 

Piwo dobieramy do pory dnia, posiłku, pory roku. Do grilla pasuje orzeźwiający lager, a zimowy wieczór przy kominku umili piwo trapistów.

Jak pić piwo z klasą? Zamiast wrzucać kilka puszek do koszyka i wlewać w siebie zawartość bez zastanowienia (i umiaru!), postaw na bardziej wyrafinowaną formę konsumpcji piwa i wybierz się z przyjaciółmi do prawdziwego browaru. Wybierz taki, w którym jest dużo klientów (dzięki temu piwo w beczce będzie świeższe, a im piwo świeższe, tym lepsze). Poproś barmana o informację na temat poszczególnych gatunków, a potem... zabierz się do degustacji!

 

 

Monika Maciejewska, hellozdrowie.pl

 

REKOMENDACJA
2014-06-27 08:34:54
~Irek_wwa

Ja wiem jedno lubię piwo, ale jakiego ja kaca miewam po piwie to masakra... głowa mi chce piknąć. Ale odkąd odkryłem alcovit jest lepiej:) typowe objawy kaca po piwie znikają szybciej;)

2014-06-09 12:37:33
~michael

W tych wszystkich popularnych, sterylizowanych piwach o terminie ważności rok nie ma NIC, nie oszukujcie się.

2014-05-14 20:21:18
~jacob

Nie musisz być gwiazdą, aby odmłodzić i poprawić swój wygląd. Nie musisz mieć milionów na koncie, aby uzyskać młodsze i piękniejsze ciało. Najważniejsze to zrobić pierwszy krok www.potegazdrowia.pl

2014-05-08 10:13:51
~ania

domowego wyrobu piwo jest bardzo dobre tak jak winko i sery domowe. Bardzo łatwe do wykonania, zobaczcie sami http://winoiser.com/blog-wino-i-ser /

2014-05-06 17:10:46
~marta

Ja wolę herbatkę. A dobra herbatka również świetnie pomaga w odchudzaniu. Ale sama herbata nie pomoże, wiem ze swojego doświadczenia. Mnie sie udało, zaczęłam inaczej się odżywiać, do tego poleciła mi znajoma świetną herbatę, a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej. Nie udałoby mi się bez świetnego programu o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura.com/gberes)

2014-05-03 19:49:49
~misiek

Anna, piszesz jak idio...a. Poszukaj, poczytaj, pomysl. Piwa koncernowe, niezaleznie od kraju pochodzenia to chemia. Najznamienitsze marki czeskie, czy niemieckie to taki sam szit jak piwa znanych telewizyjnych marek z Polski. Poszukaj piw z malych browarow typu np. Lwowek czy Raciborz to przestaniesz pisac glupotki bedace woda na mlyn zachodnich biznesmenow

2014-05-03 19:36:29
~Olo

ile dostałeś za ten artykuł ??? palenie w małych ilościach też jest zdrowe tak jak i narkotyki :))))))))))))))))))

2014-05-03 19:26:08
~anna

Wszystko słuszne, ale nie pijcie polskiego piwa. To chemia. Jest tyle prawdziwych piw czeskich , słowackich, niemieckich, że jest z czego wybrać i nie mieć kaca.

2014-05-03 18:19:07
~piwosz nr 23

Dlaczego nikt nie pisze o piwach typu biter. W Angli jest stary berowar, który wytwarza takie piwo , a podaje się je w temp. ok 25 st C. Ma się wrażenie, że można je wyciągnąć zębami z kufla - bardzo dobre piwo.

2014-05-03 17:33:28
~andy

no tak tylko skąd w Polsce wziąć (kupić) piwo???(nie mylić z tym moczem w puszce ze znanymi nazwami...)

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.