wyszukanie zaawansowane

Metody naturalne

Macierzanka – na poprawę pamięci i nie tylko…

123RF
18.08.2014

Należy do tej samej rodziny co tymianek, który zrobił jednak znacznie większą karierę w kuchni i medycynie naturalnej niż porastająca polskie lasy macierzanka piaskowa. Tymczasem „nasza” roślina może pochwalić się równie imponującymi właściwościami leczniczymi – pomaga uporać się z problemami układu pokarmowego czy oddechowego, regeneruje organizm, a nawet ułatwia koncentrację i poprawia pamięć.

Kępy intensywnie pachnących roślin, które od czerwca do jesieni pokrywają się różowo - fioletowymi kwiatami, możemy spotkać w wielu zakątkach Polski, w lasach, na łąkach i nieużytkach. Macierzanka szczególnie lubi ciepłe i silnie nasłonecznione miejsca, ponieważ jej ojczyzną jest basen Morza Śródziemnego.

Do naszego kraju sprowadziła ją prawdopodobnie królowa Bona, która doskonale znała walory aromatycznej rośliny, cenionej już w starożytności.
Przed wiekami greccy i rzymscy medycy zalecali macierzankową kurację osobom zmagającym się z ze stanami zapalnymi jelit czy wątroby, a także kobietom skarżącym się na nieregularne miesiączki. Ziołowy napar był uznawany za świetny sposób na oczyszczenie organizmu. Królowa Bona chętnie raczyła nim swojego męża – króla Zygmunta Starego, który dzięki temu szybko pokonywał choroby.

Nasi przodkowie często wykorzystywali właściwości macierzanki. Jej wielkim orędownikiem był ks. Czesław Klimuszko. Jeden z najsłynniejszych polskich zielarzy stosował roślinę m.in. do leczenia rozedmy płuc i nieżytu oskrzeli, kokluszu, niewydolności wieńcowej czy kamicy nerkowej.

Siła w olejkach
Unoszący się nad kępami macierzanki aromat to zasługa olejków eterycznych, których roślina zawiera solidną dawkę. Nauka wciąż nie potrafi do końca wyjaśnić fenomenu oddziaływania tych substancji na nasz organizm czy samopoczucie. Wiadomo tylko, że zapach olejków pobudza receptory w jamie nosowej, które połączone są nerwem węchowym z tzw. układem limbicznym mózgu. To właśnie tam rodzą się nasze emocje. Pod wpływem zapachu mózg wydziela do krwi substancje neurochemiczne, np. serotoninę (działa odprężająco i nasennie) czy endorfiny (wywołują doskonałe samopoczucie).



W składzie macierzanki znajdziemy także sporo witaminy C oraz dużo cennych kwasów organicznych i soli mineralnych. Roślina jest także bogata w garbniki – związki, które wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyutleniające oraz flawonoidy, charakteryzujące się silnym działaniem antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym, usuwające z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu.

Do użytku wewnętrznego i zewnętrznego
W medycynie naturalnej wykorzystuje się przede wszystkim wysuszone kwitnące pędy tej rośliny. Picie naparu przygotowanego z tego surowca polecane jest w przypadku zaburzeń przewodu pokarmowego (nieżyt żołądka, nadmierne wydzielanie żółci, problemy z trawieniem, brak apetytu, wzdęcia, biegunki).

Macierzankową „herbatkę” (z dodatkiem ziela babki i cytryny) powinny pić osoby zmagające się z nieżytem dróg oddechowych,  silnym zaflegmieniem oskrzeli czy krztuścem. Poprawę funkcjonowania płuc zapewni kuracja polegająca na popijaniu szklanki naparu z macierzanki przez 2-3 tygodnie, rano i wieczorem. To także świetny sposób na „podkręcenie” umysłu oraz wyostrzenie pamięci.

Ziele macierzanki można również wykorzystywać zewnętrznie, np. do płukania jamy ustnej (działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie) czy okładów w przypadku bólów reumatycznych i nerwobóli, a także trudno gojących się ran, oparzeń czy ugryzień owadów.

Macierzankowa kąpiel
Napar z macierzanki możemy również dodać do kąpieli. Wymoczenie się w wodzie z dodatkiem wyciągu z tej rośliny, pomaga w leczeniu krzywicy, regeneruje skórę i przynosi ulgę kobietom zmagającym się z bólem piersi. To także świetny sposób na poprawę krążenia, zrelaksowanie się i odstresowanie po ciężkim dniu.

Macierzanka bardzo dobrze sprawdza się w połączeniu z innymi roślinami. Z rumiankiem, miętą i szałwią stanowi skuteczną płukankę do leczenia zapalenia okostnej. Do irygowania pochwy (w przypadku stanów zapalnych czy nieregularnych miesiączek) warto stosować macierzankę, kwiat krwawnika pospolitego i nagietka lekarskiego, babkę wąskolistną  oraz lipę drobnolistną.

 

W kuchni
Korzystne właściwości wykazuje też pyłek z kwiatów macierzanki. Spożywany z miodem jest remedium na kaszel, pobudza też funkcjonowanie naszego umysłu.

Ususzoną macierzankę możemy również stosować w kuchni, podobnie jak tymianek – do przyprawiania zup, sosów czy mięsa. Posiekane świeże listki są pysznym dodatkiem do sałatek czy kanapek.

Przepis na pieczony czosnek. Zastąp tymianek macierzanką

 

Jesteś alergikiem, musisz to wiedzieć
 

Rafał Natorski/ep/zdrowie.wp.pl

REKOMENDACJA
2016-05-21 22:18:36
~Ola

Macierzanka nie tylko wygląda pięknie w ogrodzie, ale także jest także mega zdrowa Polecam. http://www.mamaebaby.pl/macierzank a-i-jej-wyjatkowe-wlasciwosci/

2015-05-10 08:47:16
~ula

Właśnie posadziłam macierzankę w tym roku, pachnie bosko, przypomina mi majeranek, często korzystam z cudownych właściwości ziół i piję herbatki. Namawiam wszystkich , żeby zainteresowali się ziołami, gdyż tam jest droga do zdrowia :)

2014-08-19 05:47:43
~pola

mam dużą łaczkę maciezanki słuzy zadarnianiu i jest to ulubine miejsce wylegiwania sie mojego psa co prawda uzyłam jej tylko jako ozdobyi pieknego aromatu bo ślicznie pachnie jak sie po niej chodzi

2014-08-19 05:13:43
~bolek

LEMINGI POWINNY SPOZYWAC MACIERZANKE W ILOSCI OKOLO 1 KG DZIENNIE

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.