wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Zobacz w innych serwisach:

Metody naturalne

Nalewka - jak i z czego ją przygotować?

123RF
01.09.2014

Cytryny, gruszki, śliwki, morele, wiśnie, orzechy, migdały, żurawina, kłącza imbiru, owoce jałowca, pigwy, liście mięty. Mnóstwo owoców i przypraw, które znajdziemy na jesiennym straganie, nadaje się do tego, by zalać je alkoholem, odczekać kilka tygodni, a potem raczyć się pyszną nalewką.

Zrobienie nalewki nie jest trudne, jej sporządzenie wymaga jedynie dobrych składników, trzymania się przepisu i cierpliwości długiego oczekiwania aż trunek nabierze mocy, koloru i aromatu. Owszem, jak w każdej dziedzinie, tak i tu (nomen omen) procentuje doświadczenie w ich przyrządzaniu, bo z czasem, w toku prób i błędów można pokusić się o własne (czasem lepsze) proporcje składników czy dodanie innych przypraw, co nada nalewkom indywidualny charakter.

Przepis bazowy
Aby zrobić nalewkę musimy mieć owoce, alkohol i szklane naczynie. Owoce muszą być dojrzałe, ale nie przejrzałe i absolutnie nie nadpsute, najlepiej wstępnie na krótko zamrożone. Alkohol powinien mieć moc ok. 60 proc., którą uzyskamy, mieszając wódkę ze spirytusem.

Niektórzy zalewają owoce czystym spirytusem, ten jednak działa tak silnie, że ścina skórkę owoców, co nie pozwala uwolnienie owocowych i ziołowych aromatów. Dla nadania jeszcze większej mocy, spirytus w niewielkiej ilości dodajemy na końcu. Naczynie – może być słojem, może być gąsiorem.

Proporcje do tworzenia nalewki są następujące: owoce powinny zajmować ¾ objętości naczynia, w którym robimy trunek, a dodany alkohol musi je przykrywać. W przypadku pestkowców (np. wiśni, moreli czy śliwek) owoce wcześniej drylujemy, a pestki zalewamy w innym naczyniu alkoholem 25 proc. W przypadku owoców twardych, np. pigwy, oczyszczamy je z gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Orzechy, oczywiście, pozbawiamy skorup i kruszymy na kawałki. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w plastry.


Po 6 tygodniach leżakowania owoców w alkoholu (proces ten nazywamy maceracją) zlewamy płyn do szczelnych naczyń, a owocowy wsad zalewamy syropem (powstałym z wody zagotowanej z  cukrem) lub zasypujemy samym cukrem. Po kolejnych tygodniach przecieramy owoce przez sito ewentualnie przeciskamy przez gazę), odsączamy syrop i łączymy z oczekującym nalewem.

Kwestia procentów
Aby uzyskać nalewkę o wyższej zawartości alkoholu, możemy albo na koniec procesu dodać spirytusu, albo zrobić ją na sucho. W tym celu wlewamy do słoja spirytus, nad nim rozpinamy lnianą ściereczkę i kładziemy na niej owoce tak, żeby nie dotykały spirytusu. Następnie zakręcamy słój, żeby brzegi gazy wystawały za zakrętkę.

Dzięki krążeniu oparów spirytusu, płyn nabierze koloru i aromatu owoców, nie mając z nimi bezpośredniego kontaktu. Tak powstały mocny nalew mieszamy wedle własnych proporcji z tym słabszym, po czym rozlewamy nalewkę do butelek korkujemy i… odstawiamy na co najmniej 6 miesięcy. A najlepiej na jeszcze dłużej.

 

Przepisy na nalewki:

Śliwkowo - wiśniowa

Z ciemnych winogron

Z gruszek

Jarzębinowa

 

1 2
REKOMENDACJA
2015-07-30 13:35:26
~Paula

Polecam: http://zielarniaimbir.blogspot.com/

2014-09-01 19:42:11
~Wisniewski

polecaj nalewke z oprykanych majtochów kierowcy tira

2014-09-01 17:23:10
~ania

ja polecam zrobić domowe winko, cydr lub miód bardzo łatwe przepisy winoiser.com

2014-09-01 14:45:42
~kasia

Ja polecam zdrową i pyszną herbatkę, ale tylko zielona lub czerwona. A dobra herbatka również świetnie pomaga w odchudzaniu. Ale sama herbata nie pomoże, wiem ze swojego doświadczenia. Mnie sie udało, zaczęłam inaczej się odżywiać, do tego poleciła mi znajoma świetną herbatę, a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej. Nie udałoby mi się bez świetnego programu o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura.com/gberes)

2014-09-01 14:41:21
~kasia

Ja polecam zdrową i pyszną herbatkę, ale tylko zielona lub czerwona. A dobra herbatka również świetnie pomaga w odchudzaniu. Ale sama herbata nie pomoże, wiem ze swojego doświadczenia. Mnie sie udało, zaczęłam inaczej się odżywiać, do tego poleciła mi znajoma świetną herbatę, a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej. Nie udałoby mi się bez świetnego programu o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura.com/gberes)

2014-09-01 14:37:32
~ola

Polecam pyszną nalewkę malinową i z jeżyn na bułka z chlebem.pl

2014-09-01 13:32:07
~Henia

Polecam nalewkę http://dobrakuchniamamy.bl ogspot.com/2014/01/nalewka-na-kmink u.html

2014-09-01 13:27:03
~Henia

Polecam sok z jabłek

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.