wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Zobacz w innych serwisach:

Metody naturalne

Kumkwat - jakie ma właściwości?

123RF
11.09.2014

Poradnia.pl

Owoc kumkwatu jest niezwykle atrakcyjnym cytrusem, który swym wyglądem przypomina miniaturową pomarańczę, jednak w odróżnieniu od niej posiada jadalną skórkę. Kumkwat ma niepowtarzalny zapach oraz przyjemnie kwaskowaty smak, a dodatkowo wspaniale orzeźwia, zwłaszcza w upalne dni. Można go hodować w pojemnikach lub w doniczkach na balkonie.

Kumkwat to drzewko (lub niewielki krzew) pochodzące z Chini należące do rodziny rutowatych. Jego nazwa powstała z chińskich słów kam kwat – kam znaczy„złoto”, a kwat „pomarańcza”. Kumkwaty są uprawiane w obu Amerykach, na Bliskim Wschodzie, w Afryce oraz w krajach śródziemnomorskich. Do Europy roślinę tę sprowadził szkocki botanik, Robert Fortune, w połowie XIX wieku. Typowym gatunkiem jest Fortunella margarita. W Polsce owoce można kupić w hipermarketach oraz w sklepach z importowanymi cytrusami.

 

Jak wygląda kumkwat?
Kumkwat jest niezwykle dekoracyjną rośliną, o skórzastych, błyszczących, eliptycznych oraz intensywnie zielonych liściach. Młode gałązki są kanciaste i pokryte kolcami. W naturalnych warunkach drzewko osiąga od 2 do 4 metrów wysokości. Rozkwita na wiosnę białym pachnącym kwieciem (pojedynczym lub zgrupowanym), a po przekwitnięciu powstają małe (około 2–3-centymetrowe) pomarańczowe owoce, pokryte gładką i cienką skórą. Ich kwaskowaty miąższ jest podzielony na kilka regularnych części, w których znajduje się jedna pestka (lub dwie pestki). Owoce mają aromatyczny, słodko-cierpki smak.



Wartości odżywcze
Kumkwat zawiera cukry, węglowodany, błonnik, sole mineralne oraz niewielkie ilości potasu. Jest także bogatym źródłem witaminy C, dzięki czemu zapobiega przeziębieniom oraz infekcjom górnych dróg oddechowych. Działa stymulująco na układ odpornościowy oraz wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Jego spożywanie działa poza tym niezwykle orzeźwiająco.

Warto dodać, że jest owocem niskokalorycznym. 100 gramów dostarcza około 70 kalorii. Jest to istotne na przykład w trakcie odchudzania.

Zastosowanie
Owoce kumkwatu można spożywać na surowo wraz ze skórką, oczywiście po starannym umyciu. Można je też rozgnieść, by połączyć słodycz skórki z kwaskowatym miąższem. Dobrze jest przedtem zanurzyć je na około 15–20 sekund we wrzątku, aby pozbawić tak charakterystycznej dla cytrusów goryczki. Owoce nadają się także do przetworzenia, na przykład w postaci marmolad, konfitur i kompotów.

 

Świeże i kandyzowane stanowią aromatyczny dodatek do deserów, sorbetów i musów. Świetnie komponują się z imbirem, gałką muszkatołową, cynamonem czy świeżą miętą. Są idealnym składnikiem sałatek owocowych i doskonałym dodatek do mięs i farszów. Kumkwaty można również marynować w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem przypraw.

Na co zwrócić uwagę
Kupując kumkwaty, należy zwrócić uwagę na to, aby nie były one poobijane ani uszkodzone. Powinny posiadać jednolitą, pomarańczową barwę oraz jędrną skórkę. W temperaturze pokojowej można je przechowywać około 5 dni, a w lodówce nawet do 3 tygodni.

 

Przepis dla ciebie: Płonące banany z kumkwatem

 

W serwisie poradnia.pl polecamy też:  Węglowodany – źródło energii

 

REKOMENDACJA
2016-07-15 11:06:25
~Mira

Na skuteczne obniżenie cholesterolu polecam taksyfolinę, więcej o jej właściwościach na wiki dihydroquercetin

2016-06-15 06:34:39
~Hanna

Tutaj w Australii owoc Kumquatu jest tak znany jak u nas jabłka. Jem go codziennie po kilka sztuk ponieważ świetnie obniża cholesterol. Musi być bardzo dojrzały, wówczas skórka jest bardziej słodka. Hodujemy je przy domu w doniczkach. Owoce egzotyczne w Australii można jeść prosto z drzewa, drzewa cytrynowe rosną przy domach, jest mnóstwo plantacji z owocami, na które jeździ się i bezpośrednio zrywa z drzewa. Np. ostatnio byłam na plantacji mango i robiłam z nich przepyszne s

2015-07-30 13:12:44
~Paula

Polecam: http://www.zielarnialublin.pl/index .html

2014-09-13 10:36:08
~naturalshred.blogspot.co.uk

nie odważyłam się jeszcze zjeść go ze skórką, może to dla tego że mam taki uraz dziecięcy i pamiętam ten gorzki, obrzydliwy smak gdy niechcący ugryzło się skórkę od pomarańczy lub mandarynki. Pamiętajcie kochani żeby jedzenie cytrusów jeść PRZED posiłkiem i ograniczać częstotliwość ich spożywania poprzez wzgląd na ząbki.

2014-09-12 12:20:07
~marakuja

Wszystkie owoce i warzywa są zdrowe bo zawierają dużo składników mineralnych i wszystkie zapewne spożyte w nadmiarze szkodzą. Do surowych owoców i warzyw potrzeba zdrowego żołądka bo niestety szybko siądzie. Dlatego przeczytać mogę ale nie we wszystko wierzę co napisali.

2014-09-12 11:39:31
~kasia

Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z tym problem. Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie.Mało owoców,warzyw, ryb, dużo mięsa i tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gb eres)Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie głodowałam

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.