wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Zobacz w innych serwisach:

Metody naturalne

Kasza manna wraca do łask

24.01.2011

Kasza manna przywodzi na myśl smak dzieciństwa. Była wtedy doskonałym posiłkiem zaspokajającym nie tylko głód, ale także chrapkę na coś słodkiego.

Dziś kasza manna nieczęsto gości na naszych stołach, a szkoda, bo jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Może być podana na pierwsze lub drugie śniadanie, może stanowić dodatek do obiadu, a także być jego zwieńczeniem – deserem. Poza tym, kaszką zagęszczać można sosy, zupy… Kaszę manną z pewnością warto włączyć do jadłospisu.

Jak powstaje kasza?
Kasze powstają na skutek przetworzenia ziaren zbóż, manna wytwarzana jest z drobno zmielonych ziaren pszenicy. Ziarna są najpierw oczyszczane, czyli pozbawiane okrywy nasienno – owocowej, a następnie polerowane i mielone. Kasza manna powinna mieć białawy kolor, a także właściwy kształt - ziarenka muszą być drobne.

Co zawiera kasza?
W kaszy mannie jest całe bogactwo witamin z grupy B, poza tym zawierają witaminę E, PP, kwas foliowy, a także minerały: cynk, mangan, magnez, krzem, potas, żelazo. Manna słynie z zawartości jodu. Wprawdzie kasza jest dość kaloryczna, ale jednak jej spożywanie doradza się osobom pragnącym zgubić kilka kilogramów, ponieważ dostarcza ona sporo błonnika, cennego ze względu na regulowanie pracy jelit i utrudniającego przyswajanie tłuszczu.

Zawiera również skrobię, czyli węglowodan powoli rozkładający się w organizmie, stopniowo dostarczający mózgowi glukozy. Dzięki temu jeszcze długi czas po zjedzeniu kaszy nie odczuwamy głodu.

Kto powinien jeść kaszę?
Ze względu na wysoką zawartość potasu, warto by kaszę do diety włączyły osoby zmagające się z chorobami układu krążenia i z nadciśnieniem. Manna obniża poziom cholesterolu. Z powodu błonnika powinny jeść ją osoby mające zaparcia. Warto, aby po kaszę sięgały kobiety w ciąży, ponieważ są one szczególnie narażone na niedobór żelaza.

fot. ImageState/Thinkstock

Najlepsze diety w Polsce

1 2
REKOMENDACJA
2014-03-15 14:11:15
~ania

pszenica obniżyła nasz wzrost? każde kolejne pokolenie jest wyższe. Nasze babcie miały 150 -160 cm wzrostu i nosiły obuwie rozmiar 34-35. Proszę spojrzeć w muzeach na odzież, obuwie czy zbroję rycerską. Gluten to nie diabeł, nie jesteś uczulony to możesz jeść (oczywiście z umiarem) co do kaszy manny - z tym składem to lekka przesada. Ma śladowe ilości błonnika, witamin i soli mineralnych. Są lepsze kasze. Manna to przede wszystkim węglowodany - ok. 70%

2012-12-27 17:12:44
~gardenius www.gardenius.com

Wiekszosc opini wyrazanych to niporozumienie Kasza Manna byla kiedys robiona z ziarna trawy (Glyceria fluitans) i nie zawierala Glutenu ktory jest w pszenicy Pszenica pozwolila nam latwiej przezyc ale obnizylo nasz wzrost sredni of 10 cm. (poczatek gospodarki rolnej), placimy chorbami autoimunnymi, kasza gryczana jest bez glutenu, co jesc zobacz www.gardenius.com/food specjaline jak masz jakas chorobe autoimunna czy problemy z cera, niestrawnosc - warto spobowac

2012-11-11 12:20:50
~piterm

KAsza manna z jabłuszkiem tartym drobiuntko mmmm pysznośći.

2012-05-08 20:46:18
~.

loffciam kasze!

2012-05-08 20:45:39
~oliwia12726

pycha kasza manna! I love kasza manna! :D

2012-01-26 12:37:00
~łuki

Witam, zwracam się z prośbą, jeśli nie czujesz się dotknięty przez kryzys finansowy albo jesteś po prostu człowiekiem dobrej woli proszę wspomóż mnie. Szukam trzydziestu tysięcy pomocnych ludzi, którzy zechcieliby mi pomóc, ponieważ muszę spłacić kredyt, który jest dla mnie zbyt dużym ciężarem. Dlatego proszę Cię o pomoc w wysokości 1 złotówki lub dowolnej kwoty na konto nr 43114020040000380264446126. Z góry dziękuję wszystkim ofiarodawcom- Łukasz Laszczak.

2011-07-03 12:18:01
~Pani Eliza

Caly artykul o zdrowym jedzeniu,a tu bach przepis na zupke na KOSTCE bulionowej.Sam syf taka zupka.

2011-04-29 21:40:42
~Otylia, W-wa

IRL KRAKÓW: Kasza jaglana gotowana podnosi poziom cukru po spożyciu ok. 14-23% wzrostu, na ok. 1,5 godz.. Wchłania się szybko. Zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza jaglana wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

2011-02-17 17:06:11
~Kaszamaniaczka

Kaszka manna to pychotka, mniam, mniam.

2011-01-25 20:49:14
~solmen

Czyżby magazyny były zapchane przez zapasy ?

12

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.