wyszukanie zaawansowane

Metody naturalne

Menu na wzmocnienie odporności

fot. Thinkstock
03.02.2012

W okresie jesienno – zimowym, kiedy zmniejsza się dostępność świeżych warzyw i owoców, codzienna dieta często staje się mniej urozmaicona. Zdarza się, że brakuje w niej ważnych witamin i minerałów, które wspierają układ odpornościowy. Warto zatem wiedzieć, w jakich produktach szukać w ciągu jesiennych i zimowych miesięcy składników, które zapewnią skuteczną ochronę przed atakiem bakterii i wirusów. 

Postaw na witaminy
Wśród witamin, wspomagających układ odpornościowy, na pierwszym miejscu jest witamina C, którą, poza importowanymi owocami cytrusowymi,  znajdziemy  również we wszystkich rodzajach kapusty oraz owocach dzikiej róży.  Witamina C jest obecna, choć należy zaznaczyć, że w mniejszej ilości, również w kapuście kiszonej. 

Korzystny wpływ na system immunologiczny ma także witamina A.   Do jej dobrych źródeł należą: podroby (wątroba), żółtka jaj oraz pełnotłuste przetwory mleczne.  Warto pamiętać, że prowitamina A (beta - karoten) jest obecna w wielu warzywach, z których w okresie jesienno - zimowym najłatwiej dostępna jest marchew i dynia. Przygotowując surówkę z marchwi lub dyni warto dodać trochę oleju roślinnego np. słonecznikowego, rzepakowego lub  lnianego. W obecności tłuszczu zwiększa się przyswajalność beta – karotenu. 



Aktywność komórek układu odpornościowego jest również warunkowana przez witaminę E.  Jej doskonałym źródłem są orzechy, nasiona, awokado oraz oleje roślinne (słonecznikowy, z zarodków pszenicy).  Zawartość witaminy E w orzechach laskowych wynosi średnio aż 40 mg w 100g!

Doskonałe trio
Żelazo, cynk i selen to składniki mineralne niezwykle ważne do sprawnego działania układu odpornościowego.  Kiedy spada ich spożycie, zmniejsza się jednocześnie zdolność organizmu do skutecznego likwidowania szkodliwych mikroorganizmów.  Aby zrealizować dzienne zapotrzebowanie na żelazo, cynk i selen należy zadbać o urozmaicenie diety. Wymienione składniki mineralne występują bowiem w różnych grupach produktów spożywczych.  Razowe pieczywo, żółte sery, wątroba, kasza gryczana, mięso to dobre źródła cynku. Łatwo przyswajalne żelazo jest obecne głównie w podrobach i czerwonym mięsie, a selen w owocach morza, rybach i nerkach.  Wśród produktów roślinnych selenu dostarczają nasiona roślin strączkowych oraz czosnek.

Jakich owoców nie należy obierać?

Domowe sposoby na infekcję. Które są najskuteczniejsze?

1 2
PRZECZYTAJ KONIECZNIE
REKOMENDACJA
2011-11-08 18:01:24
~ewka

Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi, ale waga wracała. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) a wszystko dzieki diecie zakupionej na allegro u uzytkownika marbar1979 polecam a komentarze mowia same za siebie... http://allegro.pl/listing .php/user?us_id=22354136

2011-11-08 17:56:43
~seth

Zarabiaj w domu przez internet wiecej informacji na www.dorabiajteraz.zafriko.pl

2011-11-08 17:51:09
~Jurek

Najważniejsza jest synergia witamin. Udowonił to Dr Rath. Zobacz na stronę www.medkom.eu

2011-11-08 17:50:46
~ewa

Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi, ale waga wracała. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) a wszystko dzieki diecie zakupionej na allegro u uzytkownika marbar79 polecam a komentarze mowia same za siebie... http://allegro.pl/listing .php/user?us_id=22354136

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.