wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Wirtualny Poradnik

Witaminy z grupy B

123RF
11.06.2013

Poradnia.pl

Pierwszą witaminę z tej grupy, a właściwie pierwszą witaminę w ogóle odkrył polski badacz z Państwowego Zakładu Higieny – Kazimierz Funk. Wyizolował ją z niełuszczonego ryżu, jako krystaliczną substancję, zapobiegającą chorobie beri-beri, na którą zapadali konsumenci białego, łuszczonego ryżu. W substancji tej znalazł dwie cząsteczki azotu, nazwał je amina życia i stąd powstała nazwa witamina.

Trzeba jednak obiektywnie stwierdzić, że pierwszy krok w drodze do wykrycia witaminy leczącej chorobę beri-beri zawdzięczamy holenderskiemu lekarzowi – Christianowi Eijkmanowi, który poszukując sposobu leczenia tej choroby, odkrył, że w otrębach ryżowych znajduje się jakaś substancja, którą nazwał czynnikiem B.

Eijkman jednak swojej pracy nie ukończył. Objął katedrę Higieny na Uniwersytecie w Utrechcie. Dalsze prace nad czynnikiem B prowadziło jeszcze kilku innych badaczy. Nauka oceniła bardzo wysoko ten początek badań, nadając w 1929 roku Eijkmanowi wraz z Hopkinsem Nagrodę Nobla. Konkretne wykrycie witaminy B oraz naukę o witaminach zawdzięczamy jednak polskiemu uczonemu Kazimierzowi Funkowi.

Do zespołu witamin B zalicza się obecnie 10 związków: tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksal, biotynę, kwas pantotenowy, kwas foliowy, kobalaminę, cholinę, kwas paraaminobenzoesowy (PABA) oraz kwas pangamowy.

Niektórzy autorzy wysuwają wątpliwości, czy wymienione związki są dla człowieka witaminami w ścisłym tego słowa znaczeniu. Zapotrzebowanie np. na inozytol (mezoinozytol) wynosi około 1 g dziennie. Są to dawki zbyt duże w porównaniu z innymi witaminami. Cholina, chociaż potrzebna jest do wzrostu komórek i do życia, jako składnik lecytyn lub neuroprzekaźnika acetylocholiny, to jednak może być syntetyzowana w organizmie tylko w obecności grup metylowych (z metioniny), kwasu foliowego i witaminy B12 (przenosiciele grup metylowych) oraz odpowiedniego enzymu. Zastrzeżenie budzi też względna niezbędność lecytyn w różnych warunkach doświadczalnych.



Znaczenie inozytolu dla człowieka nie jest dokładnie znane, chociaż niektóre komórki ludzkie nie rosną w hodowlach tkankowych bez udziału mezoinozytolu. PABA jest witaminą dla niektórych drobnoustrojów, wchodzi w skład kwasu foliowego, ale wielu badaczy nie uważa tego związku za witaminę dla zwierząt. Ze względu jednak na działanie biologiczne, dobrą rozpuszczalność w wodzie i występowanie z innymi witaminami zespołu B zalicza się je zwykle do tej grupy.

Składniki zespołu witaminy B są rozpuszczalne w wodzie. Oprócz inozytolu wszystkie zawierają w swej cząsteczce azot i odgrywają niezmiernie ważną rolę w życiu świata roślinnego i zwierzęcego. Są niezbędne dla rozwoju bakterii, roślin, zwierząt i człowieka.

Witaminy z grupy B pomagają utrzymać w dobrym stanie nasz układ nerwowy, skórę, oczy, włosy i wątrobę, zapewniając równocześnie odpowiednie napięcie mięśni w przewodzie pokarmowym oraz prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Kompleks witamin B składa się z koenzymów, które biorą udział w syntezie neuroprzekaźników i mogą być użyteczne w łagodzeniu depresji oraz stanów lękowych. Przyjmowanie witamin z tej grupy jest szczególnie ważne dla ludzi starszych, u których rozpoznano chorobę Alzheimera, a później okazało się, że ich problemy wynikały jedynie z niedoborów witaminy B12 oraz B kompleks. W miarę możliwości witaminy z grupy B powinny być zażywane zawsze razem, ale przy szczególnych zaburzeniach jedna z nich może być zażywana w ilościach 2, 3-krotnie większych niż pozostałe. Skuteczność witamin z grupy B jest znacznie większa, gdy działają one kompleksowi. Najsilniejsze jest działanie witamin B1, B2, B6, wówczas, gdy są podawane razem, w równych ilościach.

Witaminy należące do zespołu B spełniają czynności koenzymów i gromadzą się w roślinach przede wszystkim tam, gdzie zjawiska życiowe przebiegają intensywnie (kiełki, ziarna, wątroba).

Witaminy grupy B znalazły duże zastosowanie w lecznictwie.
 

 

Najlepsze źródło witamin z grupy B to: drożdże, płatki owsiane, rośliny strączkowe, wątróbka, jaja, rośliny zielone, tłuste ryby morskie.

 



Polecamy w serwisie poradnia.pl: Tiamina (witamina B1)
 

Prof. dr hab. Stanisław K. Wiąckowski

REKOMENDACJA
2016-09-13 13:08:44
~Agulec

Nie tylko witaminy z grupy B, ale i kwasy nienasycone Omega3 są niezwykle ważne w naszej diecie, a często jest tego za mało. Nie zwracałam na to uwagi, ale odkąd jestem w ciąży starannie dobieram to co jem, bo przecież rozówj maluszka jest teraz najważniejszy,. Wspomagam się też Folikiem Mama z kwasem foliowym, jodem i DHA.

2013-06-13 12:07:40
~Dzon34

Jem to co zdrowe i pyszne/ Wygrywam ponad 20000zł miesięcznie w systemie z strony: bogaty-typy.pl Dziś przesyłam 5tys.zł dla Rokity/ pozdrawiam ludzi dobrej woli i wszystkich chcących pomagać/

2013-06-13 11:51:26
~zuza

Aby pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej musisz w codziennym bilansie kalorycznym stworzyć deficyt, czyli spalić więcej kalorii niż dostarczasz z pożywieniem z zaspokojeniem we wszystkie składniki pokarmowe, mimo że to oczywiste to dziś niestety bardzo trudne, ale jest rozwiązanie < idealnafigura.com/konsultacje > dodatkowa opieka specjalisty

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.