wyszukanie zaawansowane

Wirtualny Poradnik

Odżywianie anti-aging

123RF
23.08.2013

XXI wiek zapoczątkowuje nową erę nauki o żywieniu, współczesna nauka odsłania bowiem przed nami zadziwiającą moc korzyści zdrowotnych, jakie czerpać możemy z żywności. W tym kontekście poszukiwanie fontanny młodości przestaje być już tylko bajką. Badania naukowe wyraźnie dowodzą, że odpowiednia dieta może spowolnić tempo biologicznego starzenia się, a nawet cofnąć zaistniałe zmiany o kilka lat.

Starzenie jest kompleksem procesów biologicznych, które z czasem powodują zmniejszenie funkcjonalnych możliwości organizmu, by ostatecznie doprowadzić do jego śmierci. Jest ono również związane z występowaniem wielu chorób, w tym także raka.

Pomimo wielu badań przeprowadzonych na całym świecie przyczyny starzenia się pozostają nie do końca zrozumiałe, tajemnicą pozostaje zwłaszcza to, dlaczego po pewnym okresie życia następuje naturalny spadek funkcjonalny. Wiadomo jednak, że duże znaczenie dla przebiegu procesu starzenia się naszego ciała ma ilość produkowanych przez nie komórek macierzystych.

Wszystkie tkanki organizmu przechodzą ciągłe przemiany, uszkodzone i martwe komórki zmieniają się w nowe i zdrowe. Aby proces ten mógł zachodzić, każda tkanka organizmu uwalnia wyspecjalizowane komórki macierzyste, będące w stanie rozwijać się i różnicować do wszystkich innych rodzajów komórek w tkance, lepiej tolerujące stres i uszkodzenia niż pozostałe komórki organizmu.

To odmładzanie i odnowa trwają przez całe nasze życie, mogą jednak zostać poważnie zaburzone. Jak podają naukowcy z laboratorium Mechanizmy Raka i Starzenia się z Centrum  Regulacji  Genetycznej (Mechanisms of Cancer and Aging z Centre for Genomic Regulation), uszkodzenie, a tym samym na ograniczenie sprawności komórek macierzystych to skutek pojawienia się w organizmie mediatorów stanu zapalnego.

Przyczyna: stan zapalny
Podczas gdy krótkotrwałe ostre stany zapalne mogą uratować nam życie, np. w przypadku urazu lub rany, to przewlekłe stany zapalne, utrzymujące się przez dłuższy czas, powoli prowadzą do chorób i śmierci. Uwalnianie się substancji prozapalnych przez dłuższy okres przyczynia się do uszkodzeń zdrowych komórek, tkanek i naczyń krwionośnych. Bardzo często nie wiąże się to z jakimikolwiek objawami bólowymi, przez co zmiany te pozostają niewidoczne, a my żyjemy ze złudnym poczuciem pełni zdrowia.



Istnieje bardzo wiele czynników, które przyczyniają się do rozwoju przewlekłego stanu zapalnego, a jednym z najważniejszych jest nietolerancja pokarmowa (opóźniona alergia pokarmowa), która – w przeciwieństwie do alergii pokarmowych – zazwyczaj nie powoduje natychmiastowej reakcji organizmu, ale staje się przyczyną uszkodzenia kosmków jelitowych w jelicie cienkim, a w konsekwencji prowadzi do rozwoju przewlekłego stanu zapalnego.

Proces ten trwa kilka lat, jednak najczęściej nie zdajemy sobie sprawy z problemu. Ignorując takie symptomy, jak zmęczenie, bóle głowy i pojawiające się choroby przewlekłe, dalej osłabiamy swój układ odpornościowy, spożywając nietolerowane produkty. Aby ustrzec się przed spustoszeniem organizmu na skutek nietolerancji pokarmowej warto wykonać tekst, który pozwoli dowiedzieć się, jakich produktów należy unikać w diecie. Naturalną konsekwencja takiego tekstu powinna być współpraca z doświadczonym dietetykiem zmierzająca do skomponowania indywidualnej, zbilansowanej diety.

Przewlekły stan zapalny jest przyczyną wielu pozornie niepowiązanych ze sobą chorób związanych z wiekiem. Z czasem może on wywołać niekorzystne efekty zwyrodnieniowe w całym organizmie, takie jak miażdżyca tętnic, nowotwory, dysfunkcje zastawki serca, zastoinowa niewydolność serca, cukrzyca, otyłość, choroby układu pokarmowego, choroba Alzheimera, reumatoidalne zapalenie stawów, alergie, migreny i wiele innych.

Rozwiązanie: dieta
Na szczęście istnieją przekonujące dowody naukowe na to, że przewlekły stan zapalny można istotnie zmniejszyć, a tym samym zapobiec licznym chorobom starzeniowym lub nawet spowodować odwrócenie już istniejących. Oto kilka prostych sposobów, dzięki którym zapewnisz sobie zdrowie na długie lata:

1. Eliminacja nietolerowanych składników
Swoją walkę o odmłodzenie organizmu powinieneś rozpocząć od likwidacji źródeł przewlekłego stanu zapalnego powstałego na skutek szkodliwego działania pokarmów. Podstawą jest tu ustalenie indywidualnego pokarmowego profilu immunologicznego i eliminacja z diety nietolerowanych produktów spożywczych na podstawie cytotoksycznego testu alergii pokarmowej. Dzięki temu poprawisz transport tlenu i składników pokarmowych do komórek mózgu i sprawisz, że toksyczne produkty przemiany materii będą z nich efektywnie usuwane. W rezultacie zapewnisz sobie sprawniejszy umysł i zmniejszysz ryzyko zachorowania na choroby degeneracyjne układu nerwowego (choroba Alzheimera, choroba Parkinsona), do których może dochodzić właśnie na skutek niewykrytej opóźnionej alergii pokarmowej.

2. Odpowiednia proporcja między spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6
Zarówno kwasy tłuszczowe omega-6 jak i omega-3 są ważnymi składnikami błon komórkowych oraz prekursorami licznych substancji w organizmie. Kwasy tłuszczowe omega-6 sprzyjają m.in. powstawaniu czynników prozapalnych, natomiast kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne. Kwasy tłuszczowe omega-6 występują w takich produktach, jak mięso, jaja, olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, z kolei kwasy tłuszczowe omega-3 trafiają do naszego organizmu m.in. dzięki jedzeniu tłustych ryb, oleju lnianego, oleju z orzechów włoskich, oleju rzepakowego. Jak podaje Europejska Rada Informacji o Żywności, dane epidemiologiczne wykazały, że w większości państw spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 jest za niskie.

3. Unikanie produktów podwyższających poziom insuliny we krwi
Produkty takie jak słodycze, słodkie napoje, biały chleb, ciasta, powodują wzrost poziomu glukozy we krwi. Organizm reaguje na nie zwiększeniem poziomu insuliny, wydzielanej w celu normalizacji poziomu glukozy. Nadmiar insuliny to z kolei przyczyna podwyższenia poziomu kwasu arachidonowego, należącego do kwasów z grupy omega-6 zwiększających produkcję komórek i hormonów o działaniu prozapalnym. Oto kolejny powód, dla którego powinieneś unikać rafinowanych cukrów prostych.

 

1 2
REKOMENDACJA
2013-08-25 10:09:14
~Naga prawda

Naga prawda o odmladzaniu: odmladzanie-ciala pl

2013-08-25 09:59:52
~regeneracjaorganizmu

chcesz się odmłodzić ale nie tylko zlikwidować zmarszczki, pokonać stres,depresje cierpisz na różne bóle lub masz inne niedomagania organizmu napisz a powiem Ci możesz zrobić, regeneracjaorganizmu@gmail .com

2013-08-25 09:57:58
~bono

Haha odżywiaj się zdrowo jedząc chemiczne warzywa bo innych i tak nie kupisz, w sklepach sama chemia artykuł można włożyć między bajki redaktorku.

2013-08-25 09:51:55
~slakot

Kolejne łgarstwo premiera, on będzie bronił kieszeni polaków ! Chyba tylko po to zeby samemu do naszych kieszeń sięgnąć i znowu nakraść, na co tym razem ,na artykuł nr.1 potrzebny dla was darmozjady czyli na cygara? a może na wódę i koniaki albo kolejne nienależne i niezasłuzone premie. Co za falsz i obłuda oraz chamstwo w czystej postaci. Czy premier patrzy jeszcze w lustro a jeśli tak co tam widzi, czy poznaje tego kłamliwego człowieka ktory obiecywał cuda i dobrobyt a zgo

2013-08-25 09:43:29
~chudsza

Chcecie się odchudzać? Wpiszcie na fejsbooku dieta trening suplementacja. Rozpisują tam rewelacyjne plany odchudzające.Schudłam ponad dwadzieścia kilo

2013-08-25 09:18:37
~Dzianini34

Uwielbiam czerwone wino i dobrą zieloną herbatę/ Działają cuda/ Wygrywam obecnie ponad 20000zł na miesiąc w systemie z strony: bogaty-typy.pl Nie muszę pracować i przechodzić stres w pracy/ Teraz odżywam

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.