wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Wirtualny Poradnik

Szkodliwy arsen – gdzie jest go najwięcej?

123RF
13.12.2013

Zapisał się w historii jako jedna z najsilniejszych trucizn, chętnie wykorzystywanych na dworach królewskich. Choć niewielkie ilości arsenu są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jego skumulowanie może wywoływać choroby serca, płuc i skóry, a także przyczyniać się do rozwoju nowotworów.

Tymczasem spore stężenie pierwiastka stwierdzono alkoholach, ryżu, rybach morskich, a nawet wodzie pitnej…

Zabójcze właściwości tlenku arsenu, zwanego arszenikiem ludzkość odkryła bardzo dawno temu. W starożytności i średniowieczu ten biały proszek był chętnie wykorzystywany do walki o władzę i wpływy. Członkowie słynnej rodziny Borgiów mieli zwyczaj częstować przeciwników potrawami oraz winami, „doprawionymi” trucizną nie posiadającą smaku ani zapachu. Arszenik jest bardzo toksyczny, zażycie dużej dawki powoduje nasilone wymioty, ból głowy, utratę przytomności, a w końcu śmierć.

W XVIII wieku odkryto i doceniono pozytywną rolę arsenu, który stał się podstawą ówczesnej farmakoterapii. Pierwiastek odgrywa bowiem ważną rolę syntezie białka i hemoglobiny, dlatego już medycyna arabska stosowała go jako lek przeciwko niedokrwistości.



Niewielkie ilości arsenu występują w wodach mineralnych (np. w uzdrowisku Kudowa Zdrój), zalecanych osobom cierpiącym na schorzenia układu krążenia. Dużą skuteczność substancji stwierdzono również w leczeniu choroby popromiennej, przy porażeniu centralnego układu nerwowego.

Toksyczny pierwiastek
Choć nasz organizm potrzebuje arsenu, zbyt duże jego stężenie może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Zwykle pierwiastek jest wydalany z moczem, ale pewna ilość pozostaje i gromadzi się przede wszystkim w kościach, nerkach, wątrobie, paznokciach, włosach i skórze.

Arsen wiąże się z czerwonymi krwinkami, a jego toksyczność z czasem rośnie, powodując zatrucie, którego objawami są bóle brzucha, wymioty, biegunka, a często również nieprzyjemny oddech (zapach jest zbliżony do czosnku). Zbyt duże stężenie pierwiastka doprowadza do arytmii serca, choroby wieńcowej oraz wzrostu ciśnienia. Następuje uszkodzenie centralnego układu nerwowego, układu pokarmowego i oddechowego. Pojawiają się zmiany skórne – brodawki czy plamy.


Nadmiar arsenu w organizmie sprzyja rozwojowi nowotworów, zwłaszcza skóry, płuc i wątroby. Naukowcy z z National Institute of Environmental Health Sciences w Północnej Karolinie odkryli niedawno, że guzy rakowe powstałe w wyniku działania arsenu zawierają ogromne ilości komórek macierzystych.

Co siedzi w wodzie?
Na zatrucie arsenem najbardziej narażone są osoby pracujące w odlewniach, zakładach chemicznych czy hutach szkła. Jednak spore dawki pierwiastka może nieświadomie przyjmować każdy z nas, ponieważ jest to substancja obecna np. w wodach gruntowych.

To powoduje, że 100 mln ludzi na całym świecie, głównie mieszkańców południowo-wschodniej Azji jest przewlekle narażonych na zwiększone porcje arsenu. W Bangladeszu 20 proc. zasobów wody pitnej przekracza dopuszczalny poziom pierwiastka.

 

1 2
REKOMENDACJA
2017-04-16 23:04:34
~kabini

Chemii z jedzenia się nie pozbędziesz, przed jej efektami może uchronić np. neutralizer. Niestety czasy są potworne, wszędzie chemia i chemikalia. I potem się dziwią ludzie, że co drugi chory na raka.

2015-02-23 23:51:49
~muzyk

Justyna to chyba na dupie nic nie masz tylko sama skóra i kość, wydaje mi się, że gdyby nie ta skóra twoja co trzyma kości to byś się szkielet twój rozsypał. Ale tu debile piszą bzdet artykuły, powinniście się żywić gównem bo tam już arsenu nie ma, Debilny autor.

2013-12-14 08:05:56
~ukrop

buroki i Tablytki ino jeść?

2013-12-14 07:35:20
~jula

kochamy cie Chester ale spierdalaj już spać, położyć się.

2013-12-14 07:32:31
~johny dwa razy

nie mów do nas debilu debilu

2013-12-14 07:30:57
~kesz bek

Chester przestań robić z siebie naukowca wieszcza i ch..j wie co jeszcze. Pestki zawieraja cyjanek a nie arszenik tak na marginesie.

2013-12-14 07:15:12
~emerytura67

Nie jedz ryzu nie jedz ryb, jedz pulpety ze sloika a bedziesz zyl 100 lat! hehehe

2013-12-14 07:11:03
~ppiak

Nigdzie nie czytałem,ile spożywamy toksyki po używanym dawniej azotoxie w tępieniu stonki ziemniaczanej,a wiem ,że posiadał składniki niezanikające,nawet leżąc wiele lat w ziemi

2013-12-14 07:06:10
~Justyna

Dziewuszki jeżeli chcecie się odchudzać i nie macie na siebie pomysłu polecam wpiszcie na faceboku dieta trening suplementacja. Tam macie garśc motywacji. Ja zamówiłam plan dietetyczno treningowy i schudłam uwaga... 40 kg !!! Polecam !!!

2013-12-14 03:36:12
~Antonio

W Chinach jest najwyzsze spozycie ryzu na swiecie, praktycznie to podstawa ich kuchni i jedna z najnizszych zachorowalnosci na nowotwory... Na pewno duuuzo nizsza niz we wschodneij europie :-) Moze w kartoflach wiecej arsenu jednak? :-)

12

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.