wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Zobacz w innych serwisach:

Wirtualny Poradnik

Maltodekstryny w żywności – jest się czego bać?

123RF
14.05.2014

Znajdziemy je w majonezach, kaszkach, słodzikach, rosołach z kostki, mrożonkach, sosach, zupach, konserwach, koncentratach, słodyczach, odżywkach, suplementach diety, środkach leczniczych. To z nich robi się otoczki tabletek i kapsułek, które błyskawicznie rozpuszczają się w przewodzie pokarmowym. Maltodekstryny znalazły szerokie zastosowanie przede wszystkim w gastronomii. Po co dodaje się je do żywności?

 

Po raz pierwszy na rynek wprowadzono je w latach 50. XX wieku. Ponieważ nie ma limitów ograniczających ich stosowanie, producenci żywości chętnie je wykorzystują. Maltodekstryny należą do grupy skrobi modyfikowanych. Niekiedy nazywane są skrobiowymi produktami hydrolizowanymi lub w skrócie SHP.

 

Wypełniają, spulchniają, zagęszczają

 

– Maltodekstryny pozyskuje się w procesie częściowej hydrolizy skrobi (np. ziemniaczanej, owsianej, ryżowej, kukurydzianej, tapiokowej – przyp. red.). To węglowodany złożone, które są obecne w wielu produktach spożywczych oraz są częstym składnikiem odżywek dla sportowców – tłumaczy mgr Ewa Zygmanowska, dietetyk kliniczny z Centrum Medycznego ENEL-MED.

 

Maltodekstryna ma postać białego proszku. Rozpuszcza się w wodzie. Nie fermentuje. Poddana działaniu kwasów tworzy razem z nimi emulsję, natomiast w połączeniu z wodą – żele, które wykazują właściwości tłuszczowe.

 

Maltodekstryny mają lekko słodkawy smak, dlatego – jak wyjaśnia mgr Ewa Zygmanowska –w produktach spożywczych używane są jako substancja wypełniająca i zagęszczająca, jako zamiennik cukru w ciastach, ciastkach czy przetworach owocowych. Są używane jako środek zapobiegający krystalizacji sacharozy w przetworach wysokosłodzonych. Przedłużają trwałość wyrobów ciastkarskich oraz piekarniczych.

 

Posiadają właściwości spulchniające, emulgujące, wiążące, sklejające, wypełniające. Podkreślają smak i zapach produktów żywnościowych, regulują lepkość i kruchość ciasta, chronią je przed wysuszeniem. Dobrze współdziałają z błonnikiem i gumami.

 

Uwaga na indeks glikemiczny

 

Maltodekstryny charakteryzują się bardzo szybkim rozkładem w naszym organizmie i błyskawicznie się wchłaniają.

 

– Mają wysoki indeks glikemiczny: oznacza to, iż bardzo szybko są trawione i w krótkim czasie po ich spożyciu następuje wzrost poziomu glukozy we krwi – mówi dietetyk z Centrum Medycznego ENEL-MED.

 

Ponieważ maltodekstryny są szybkim i poręcznym źródłem energii w trakcie lub po intensywnym treningu, znajdziemy je w odżywkach węglowodanowych czy białkowo- węglowodanowych. Wykorzystuje się je w produkcji syropów wykrztuśnych oraz preparatach witaminowych. Ze względu na swoje właściwości maltodekstryny dodaje się także do żywności dla dzieci, m.in. odżywek dla niemowląt czy mleka modyfikowanego.

 

Związki te są również jednym z dodatków w ekstraktach warzywnych i sproszkowanych ziołach. Znajdziemy je ponadto w twardych karmelkach, polewach czy drażetkach. Przyśpieszają tworzenie się nitrosamyloglobin odpowiadających za różowe zabarwienie mięsa.

 

Nie powinny zaszkodzić

 

– Dotychczas nie odnotowano ich szkodliwego działania na organizm człowieka – przyznaje mgr Ewa Zygmanowska. Przestrzega jednak, że osoby dbające o linię, stosujące dietę odchudzającą lub chore na cukrzycę powinny ich unikać, ponieważ maltodekstryny mają wspomniany już wysoki indeks glikemiczny. Ich atutem jest natomiast fakt, że nie zalegają w żołądku, nawet w przypadku spożycia w większej ilości.

 

Produkty zawierające maltodekstryny powinny omijać osoby z tendencją do tycia. Odżywek, które mają je w składzie, nie należy stosować jako zamienników dla dietetycznych posiłków. Choć węglowodany te mogą mieć różną długość łańcucha, to tak naprawdę różnice w trawieniu maltodekstryn są niewielkie, zawsze uważać trzeba natomiast na wysoki indeks glikemiczny. Nadużywanie maltodekstryn w żywności może nadać im skrobiowy posmak.

 

Ewa Podsiadły-Natorska, zdrowie.wp.pl

REKOMENDACJA
2016-04-23 12:48:50
~Maya Myu

Zgadzam się z przedmówcami w stawie "Stevii" marki "Zdrowy listek". Smak mojemu organizmowi nie odpowiada. Organizm zawsze ostrzega przed tym, co ohydne i niezdrowe. Chyba wyrzuce do kosza albo dam komuś, kto chce się chemią opychać.

2016-03-19 21:37:12
~Bar

Ja zauwazylam po spozyciu niektorych produktow zawierajacych ta substancje reakcje alergiczne jak bol w klatce piersiowej. Nie wiem czy to przypadek czy jednak mozliwosc alergii na maltodekstryne.?

2015-03-11 19:48:43
~Rych

Niestety Autorka artykułu wraz z Dietetyk mijają się z prawdą. Maltodekstryna jest niezdrowa ze względu na swój ekstremalnie wysoki IG, a dzieci powinny być przed nią chronione ze względu na ryzyko zaburzeń łaknienia oraz ryzyko uzależnienia od produktów z wysokim IG.

2014-10-21 13:49:23
~Rozczarowana

Rozczarowany, dziś kupiłam tą nieszczęsną stewię tej firmy i dochodzę do identycznych wniosków jak Ty. Co za ściema, że to niby słodzik ze stewii, a okazuje się maltodekstryną ze śladową ilością stewii. Skandal!

2014-10-14 21:24:24
~rozczarowany

Stewia ze znakiem "zielony listek" - niby "najlepszy produkt dla diabetyka 2012", a maltodekstryny ma aż 93,7%, stewii tylko 2,3. O smaku aż żal pisać, taki jest ohydny. Jaki sens ma dodawanie czegoś o wysokim indeksie glikemiczym i udawanie, ze to dla cukrzyków? Przeciez to powinno być karalne!

2014-10-08 13:41:31
~logika

Uwaga, komentarze pod tym artykułem to nic innego jak reklama. Nie dajcie się nabierać. A za artykuł dziękuję. To przydatna informacja, bo maltodekstryna często występuje w składzie rożnych produktów, więc dobrze wiedzieć, co to jest.

2014-05-19 21:11:53
~jacob

Nie musisz być gwiazdą, aby odmłodzić i poprawić swój wygląd. Nie musisz mieć milionów na koncie, aby uzyskać młodsze i piękniejsze ciało. Najważniejsze to zrobić pierwszy krok www.potegazdrowia.pl

2014-05-19 13:34:49
~df

A gdzie toksycznego żyda nie ma? Oni to robią celowo.

2014-05-18 16:07:09
~Ostrzegam

UWAGA!!! Idealnafigura poniżej to nic innego jak promowanie zniesławionych papek Herbalife, powodujących zapalenie wątroby!!!! Hebalife zakazane są w kilkudziesięciu krajach świata ze względu na swoją toksyczność!!!

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.