wyszukanie zaawansowane

Wirtualny Poradnik

Co cukier robi z twoim organizmem?

123RF
22.05.2014

Powszechnie wiadomo, że nadmiar cukru obniża odporność, zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka, prowadzi do otyłości i przyspiesza starzenie się skóry. A jednak nie wyobrażamy sobie życia bez słodkiego smaku. Człowiek spożywa przeciętnie ponad 50 kilogramów cukru rocznie - to ponad 200 szklanek!

 

Badania dowiodły, że cukier sprawia, iż wątroba wytwarza większą ilości kwasu moczowego, a to prowadzi do wysokiego ciśnienia krwi - głównej przyczyny śmierci na całym świecie, ponieważ ono z kolei podnosi ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Cukier przyczynia się również do podniesienia poziomu cholesterolu. Lekarze zauważyli, że powstała nowa grupa chorujących ludzi: mają oni prawidłowe BMI i nie zmagają się z cukrzycą, a jednak trafiają do szpitala z zawałem serca.

 

Nadmiar cukru prowadzi też do otyłości, próchnicy zębów, hiperinsulinemii, która m.in. przyspiesza starzenie organizmu, oraz cukrzycy typu 2, której objawem mogą być m.in. problemy ze wzrokiem.  Osłabione widzenie narasta wraz z czasem trwania choroby. Ostatecznie wzrok traci około 33 proc. osób z cukrzycą typu 2. Innym powikłaniem związanym z cukrzycą jest np. dysfunkcja nerek. Spożywanie dużych ilości cukrów również rozregulowuje gospodarkę hormonalną, zwiększa ryzyko wystąpienia raka, a także może przyczyniać się do nadmiernego wypadania włosów.

 

Co więcej, choć wydaje się, że „słodkości” ogólnie poprawiają nam humor, to tak naprawdę mogą przyczynić się do poważnych problemów psychicznych. Dowiedziono, że nadmiar cukru we krwi zaburza pracę mózgu i wywołuje bóle głowy i migreny. W skrajnych przypadkach może prowadzić nawet do depresji lub schizofrenii. Choć najlepszym lekarstwem byłoby ograniczenie spożywania węglowodanów, to nie jest to takie proste, ponieważ związki te uzależniają.

 

 

Gdzie chowa się cukier?

 

Jeśli podejmiemy walkę z nadmiarem cukru, to najczęstsze próby jego ograniczenia kończą się na zaprzestaniu dodawania go do kawy i herbaty. Niestety, nawet gdy odmówimy sobie jedzenia ciast czy czekolady, to w sposób zupełnie nieświadomy, pochłaniamy wiele łyżeczek "białej śmierci" w jedzeniu, którego zazwyczaj nie kojarzymy ze słodkim smakiem.

1 2
REKOMENDACJA
2016-02-19 20:23:18
~Par

Jest prosta i niepodważalna odpowiedź, na pytanie co cukier robi z Twoim mózgiem i organizmem: utrzymuje przy życiu. Pozbawieni energii którą w krew głównie w postaci cukrów dostarcza tkankom umieramy. To co jest szkodliwe, to nadmiar cukru. Tyle że nie cukier jest tu ważny ale nadmiar! Każdy nadmiar jest szkodliwy nawet wody.

2015-04-09 10:40:17
~felek

Ja osobiście polecam ksylitol, ale zdecydowanie fiński ;) regularnie kupuje na ymt24.pl :)

2014-06-22 11:02:29
~ Zofia

do mimki ] Od dwóch lat mam aktywator wody Aqua Lyros od Atara Golden , daje naturalną źródlaną wodę do życia i rguluje nadmiar wolnych rodników. Problemy z prostatą męża znikają , miał wielki stres aby nie zachorować na raka , cukier i cholesterol też spada .Poprawiona drożność żył wpłynęła na stabilizację ciśnienia krwi , bóle serca po przebytych dwóch zawałach ustąpiły . Obraz krwi też się poprawia , myślę , że to ważne dla chorych na raka. Radość z życ

2014-06-02 21:12:40
~mimki

Hej.Wiecie że wysiłek fizyczny sprzyja produkcji wolnych rodników które są bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu.Im więcej trenujemy tym więcej sie ich w nas namnaża a to prowadzi do patologicznych zachowań naszych komurek w tymn do uposledzonej replikacji DNA.Bardzo ważna jest suplementacja antyoksydantów.Mój kolega który bardzo duż otrenuje bo gra w piłkę nożną w 1 lidze i do tego sporo siłowni dostał od swojego lekarza klubowego środek który zawiera taksyfolinę kt

2014-05-27 08:23:24
~Jan

"Miód do pieczenia zamiast cukru bo zawiera antyoxydanty" ! Czy piszacy te słowa nie wie , że wszystkie antyoxydanty w wysokich temperaturach "szlag" trafia ? Ciekawe jaka firmę "reprezentuje" ten niedouczony pismak " Syropu z Agawy, aspartamu czy Sulfacetamu ?

2014-05-27 00:37:44
~juhy

dziennikarz ma racje. tez tak myslalem, jak gosc ponizej, ze liczy sie tylko cukier ktory sam sypie lyzeczka do herbaty. ale jak si epoliczy te lyzeczki, ktore sa w chlebie, miesie, ciastkach, wodzie slodzonej i inych napojach typu sok owocowy, to nagle okazuje sie, ze tych lyzeczek jest 30 dziennie. wystarczy poczytac etykiety na produktach. masakra.

2014-05-27 00:15:59
~fgvd

człowiek zjada rocznie 200 szklanek cukru??? Czyli 3/4 szklanki dziennie? chyba, żeś się pismaku z ch na głowy pozamieniał.

2014-05-26 20:18:23
~ala

Gadu - gadu .jeśli wiecie że truje to zakazać i nie produkować i truć ludzi

2014-05-26 18:26:49
~Zosia

A gdzie ksylitol, świetny aczkolwiek drogi zamiennik cukru?

2014-05-26 16:25:08
~julka

Dlaczego tak bardzo uwielbiamy słodycze? Nasz mózg bardzo dobrze pamięta słodki smak i się go domaga. Gdybyśmy nie znali już od dzieciństwa słodkiego smaku, bo właśnie wtedy zaczynano nam słodzić to nie potrzebowaliśmy go. Powróćmy do natury < klubdiety.pl/o-klubie > organizm czerpie cukry ze zdrowych produktów.

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.