wyszukanie zaawansowane

Multimedia

Eksperci radzą

Sonda

Wasza strefa Fit!

Dołącz do nas

Dodaj Galerię |Tekst

Sonda

Wirtualny Poradnik

Olej rzepakowy dobry na wszystko

30.06.2014

Co jakiś czas słyszymy, że należy unikać tłuszczów, żeby ograniczyć ilość cholesterolu we krwi. Okazuje się jednak, że wszystko zależy od tego, jakie rodzaje i ile tłuszczów spożywamy. Wiele tłustych produktów wręcz obniża ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Prawdziwym hitem pod tym względem jest olej rzepakowy.

 

Zwykle sądzimy, że do potraw najlepiej dodawać oliwę z oliwek. Ten tłuszcz jest z pewnością bardzo zdrowy. Zawiera kwas oleinowy, świetny w profilaktyce miażdżycy. Zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.

 

Problem w tym, że na oliwę z oliwek nie każdy może sobie pozwolić. Najtańsza kosztuje ok. 15 złotych za 750 ml, ta lepszej jakości nawet 30 złotych! Poza tym niewiele osób wie, że nie można dodawać jej do smażenia. Gorąca oliwa niszczy wiele składników odżywczych znajdujących się w potrawach. Poza tym uwalnia wolne rodniki.  

 

Okazuje się, że tych wad nie ma nasz tani, rodzimy olej rzepakowy. Jest niedrogi, ogólnodostępny i również bardzo zdrowy. Poza tym możesz bez obaw na nim smażyć!

 

Badania nad olejem rzepakowym dowiodły, że zawiera znacznie większe ilości zdrowych kwasów omega-3 niż oliwa. Jest drugim po oliwie najlepszym źródłem kwasu oleinowego. Powinien być spożywany przez osoby cierpiące na nadciśnienie. Zawiera bowiem najmniej kwasów tłuszczowych nasyconych ze wszystkich olejów. Oliwa ma ich aż dwukrotnie więcej!

 

Temperatura dymienia oleju rzepakowego jest wyższa niż w przypadku oliwy. Dlatego bez obaw możemy smażyć na nim potrawy. Oliwa lepiej nadaje się do sałatek i dań na zimno.

 

Zdrowotne właściwości oleju rzepakowego potwierdzają wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Toronto. Okazało się, że osoby, które regularnie go spożywały, miały wyraźnie niższy poziom cukru we krwi od reszty populacji. Co więcej, istotnie obniżał się u nich poziom złego cholesterolu.

 

David Jenkins, który prowadził badania, udowodnił, że osoby chorujące na cukrzycę typu II sporo zyskiwały dzięki spożywaniu oleju rzepakowego. Ich serce było zdrowsze, a wyniki badań krwi stale się poprawiały. – To niesamowite odkrycie. Dieta zawierająca olej rzepakowy naprawdę pomaga tym ludziom! – stwierdził badacz.

 

Warto więc mądrze robić zakupy i wybierać olej rzepakowy tak często, jak tylko się da. Ten produkt robi się zresztą w Polsce coraz bardziej popularny.

 

(sr/mtr), zdrowie.wp.pl

REKOMENDACJA
2014-07-13 15:32:59
~tss123

Prof. Grażyna Cichosz o tłuszczach - http://www.stachurska.eu/?p=1136 .

2014-07-07 08:55:49
~joensuu

a o tym ,ze hodowcy rzepaku spryskują go bezpośrednio przed zbiorami "rundapem"(srodek chwastobójczy) aby miał odpowiednia suchość już nitk nie pamięta...a szkoda...na razie tego oleju nie kupuje..do czasu az gdzies przeczytam jakiekolwiek wyjaśnienia producentów na ten temat

2014-07-07 08:20:43
~T.M.50m

olej rzepakowy jest i bedzie rakotworczy,poniewaz plantatorzy na krotko przed zbiorami robia opryski RANDAPEM,zeby szybciej dojzewal i wysychal.RANDAP jest rakotworczy ,a jega neutralizacja trwa ok. 2 lat,wiec sie zastanowcie zanim go kupicie.Przeczytajcie sobie co to jest RANDAP.

2014-07-07 06:45:12
~kwas

jeszcze jest jeden aspekt gdzie 2-ch polokow tam 3 zdania

2014-07-06 23:45:53
~KIZIK

tylko , ktos w tym artykule zapomniał napisac ,że kwas erukowy zawarty w oleju rzepakowym jest trujacy, nadaje sie i do zarcia i do auta? cos tu jest nie hallo, fałszywa propaganda, ja zjadam tylko olej słonecznikowy i lniany

2014-07-06 23:07:33
~czyt

Lobby producentów rzepaku działa. Najpierw był rakotwórczy, a teraz zopobiega. Co jeszcze nam wcisną ?

2014-07-06 21:38:15
~dan

do Starego Diesla tez dobry szkoda ze obecnie za drogi :)

2014-07-06 21:31:27
~bollo

jedna uwaga do smażenia powinno się stosować olej rzepakkowy rafinowany a do spożywanai w sałatkach czy ew. kanapek olej z pierwszego tłoczenia. najwięcej omega 3 ma lniany ale ma smak który nie wszystkim odpowiada , jest cholernie drogi i trudno go w ogóle kupić. czytałem o badaniach wg. których jedzenie oleju rzepakowego zmniejsza wydolność fizyczną i to znacznie.

2014-07-06 18:43:55
~Karolina

Dobry olej jest na wagę złota, kupuje tłoczony na zimno z oleofarm. Mają świetne oleje nie tylko rzepakowy lecz z pestek dzikiej róży czy lnu.

2014-07-06 18:38:08
~chot

Tyko, że nie może to być olej rafinowany, który jest sprzedawany w "spożywczakach"! Trzeba kupować naturalny wytłaczany.

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.