wyszukanie zaawansowane

Wirtualny Poradnik

Olej rzepakowy dobry na wszystko

30.06.2014

Co jakiś czas słyszymy, że należy unikać tłuszczów, żeby ograniczyć ilość cholesterolu we krwi. Okazuje się jednak, że wszystko zależy od tego, jakie rodzaje i ile tłuszczów spożywamy. Wiele tłustych produktów wręcz obniża ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Prawdziwym hitem pod tym względem jest olej rzepakowy.

 

Zwykle sądzimy, że do potraw najlepiej dodawać oliwę z oliwek. Ten tłuszcz jest z pewnością bardzo zdrowy. Zawiera kwas oleinowy, świetny w profilaktyce miażdżycy. Zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.

 

Problem w tym, że na oliwę z oliwek nie każdy może sobie pozwolić. Najtańsza kosztuje ok. 15 złotych za 750 ml, ta lepszej jakości nawet 30 złotych! Poza tym niewiele osób wie, że nie można dodawać jej do smażenia. Gorąca oliwa niszczy wiele składników odżywczych znajdujących się w potrawach. Poza tym uwalnia wolne rodniki.  

 

Okazuje się, że tych wad nie ma nasz tani, rodzimy olej rzepakowy. Jest niedrogi, ogólnodostępny i również bardzo zdrowy. Poza tym możesz bez obaw na nim smażyć!

 

Badania nad olejem rzepakowym dowiodły, że zawiera znacznie większe ilości zdrowych kwasów omega-3 niż oliwa. Jest drugim po oliwie najlepszym źródłem kwasu oleinowego. Powinien być spożywany przez osoby cierpiące na nadciśnienie. Zawiera bowiem najmniej kwasów tłuszczowych nasyconych ze wszystkich olejów. Oliwa ma ich aż dwukrotnie więcej!

 

Temperatura dymienia oleju rzepakowego jest wyższa niż w przypadku oliwy. Dlatego bez obaw możemy smażyć na nim potrawy. Oliwa lepiej nadaje się do sałatek i dań na zimno.

 

Zdrowotne właściwości oleju rzepakowego potwierdzają wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Toronto. Okazało się, że osoby, które regularnie go spożywały, miały wyraźnie niższy poziom cukru we krwi od reszty populacji. Co więcej, istotnie obniżał się u nich poziom złego cholesterolu.

 

David Jenkins, który prowadził badania, udowodnił, że osoby chorujące na cukrzycę typu II sporo zyskiwały dzięki spożywaniu oleju rzepakowego. Ich serce było zdrowsze, a wyniki badań krwi stale się poprawiały. – To niesamowite odkrycie. Dieta zawierająca olej rzepakowy naprawdę pomaga tym ludziom! – stwierdził badacz.

 

Warto więc mądrze robić zakupy i wybierać olej rzepakowy tak często, jak tylko się da. Ten produkt robi się zresztą w Polsce coraz bardziej popularny.

 

(sr/mtr), zdrowie.wp.pl

REKOMENDACJA
2014-07-06 12:15:11
~mgrP

Bzdura totalna, ten tani olej rzepakowy jest rafinowany tzn. cholernie szkodliwy, a ten tłoczony na zimno jest droższy od oliwy z oliwek extra virgin, więc proszę was o nie lobbowanie oleju rzepakowego, żeby zwiększyć sprzedaż. Racją zaś jest to, że lepiej smażyć na smalcu niż na olejach roślinnych, jak roślinne to tylko tłoczone na zimno i do spożycia na zimno a omega 3 najwięcej ma lniany i to ten budwigowy następnie jest oliwa z oliwek i dopiero może rzepakowy, a najzdr

2014-07-06 11:06:12
~ala

dlatego wszystko co spożywamy dejonizujemy probioemami wp.pl

2014-07-06 10:58:25
~rolnik

Przed zbiorem rośliny rzepaku są pryskane herbicydem Roundup. Wtedy zasychają i łatwiej jest je zebrać kombajnem (nie ma niedojrzałych mocno wilgotnych nasion).Taki rzepak nadaje się do produkcji biodiesla a na pewno nie do spożycia.Dopuszczenie takiego oleju na stół powinno dla odpowiedzialnych za to osób kończyć się więzieniem.Ludzie nie kupujcie i nie jedzcie tej trucizny.Miejcie litość dla swoich dzieci.

2014-07-01 02:00:31
~Mamba

Sorry, ale tradycyjnego schabowego (i inne potrawy z wieprzowiny) zawsze będę przyrządzać na smalcu, zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej. Olej, choćby najzdrowszy, zniekształca smak mięsa. Natomiast jak najbardziej używam go do wszelkich potraw warzywnych i ryb.

2014-07-01 01:25:32
~Andrzej

A pan Kowalski z Winnik k. Nasielska wytłacza na zimno z własnych upraw olej ze lnu. Jest i tani i zdrowy. Rewelacja. Mógłby być sprzedawany w aptekach.. .

2014-07-01 01:12:36
~ewa

dlaczego Olej Kujawski jest mieszanka oleju rzapakowego i słonecznikowego i Bóg raczy wiedziec jakiego jeszcze dodatku?????

2014-07-01 00:49:47
~gjk

ale "mądrala" z ciebie!

2014-07-01 00:39:33
~Garllic

Dardzo zdrowe jest dosuszanie rzepaku Randapem. Robi to 100% rolników. Poczytajcie o tym w internecie.

2014-07-01 00:30:13
~mirasole

Oliwa z Oliwek!!! No, no! A bywa oliwa z czegoś innego? Olej da się wycisnąć ze wszystkigo, prócz glowy autora tego tekstu. W języku polskim jest taki dziwny przypadek, że oliwa oznacza olej z oliwek. Mowienie "oliwa z oliwek" to gwałt na logice.

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.