wyszukanie zaawansowane

Wirtualny Poradnik

Woreczek żółciowy - o czym świadczy ten ból?

123RF
04.08.2014

Po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku często czujesz ból brzucha pod prawym żebrem? To może być sygnał, że w pęcherzyku, zwanym też woreczkiem żółciowym, utworzyły się złogi blokujące odpływ żółci. Bagatelizowanie tego problemu prowadzi niekiedy do bardzo poważnych konsekwencji, np. groźnego dla życia zapalenia otrzewnej.

Żółć – wodny roztwór o brunatnożółtej barwie, odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie, przede wszystkim jest istotnym uczestnikiem procesów trawienia i wchłaniania tłuszczów. Pomaga także przyswajać witaminy oraz wydalać toksyny czy cholesterol.

Magazynujemy ją w znajdującym się na dolnej powierzchni wątroby kanaliku, nieprzypadkowo nazywanym pęcherzykiem (lub potocznie woreczkiem) żółciowym. Gdy wszystko przebiega normalnie, wątroba przekazuje żółć do dwunastnicy, gdzie następuje m.in. rozkład tłuszczów.

Niestety, ten proces często bywa zakłócany przez twarde złogi, które tworzą się w pęcherzyku. Kamienie żółciowe powstają zazwyczaj z kryształków cholesterolu, rzadziej z soli żółciowych wytwarzanych w wątrobie, a późnej magazynowych w woreczku. Niektóre są maleńkie i mają wielkość łebka szpilki, jednak bywają też złogi osiągające rozmiar orzecha włoskiego.



Przyczyny ich powstawania wciąż nie są do końca zidentyfikowane. Niewątpliwie istotną rolę w tym procesie odgrywa wzrost stężenie cholesterolu w żółci i zaburzenia jego składu. Problem pojawia się zazwyczaj u osób w średnim wieku, często z nadwagą, ale także katujących organizm drastycznymi dietami odchudzającymi.

Na rozwój złogów bardziej narażone są kobiety, szczególnie stosujące hormonalne środki antykoncepcyjne oraz inne preparaty estragonowe. Skłonność do tworzenia kamieni możemy także odziedziczyć po przodkach.

Atak kolki
Bardzo często obecność złogów w woreczku żółciowym nie daje żadnych objawów. Jednak większe kamenie mogą zablokować odpływ żółci z pęcherzyka lub przewodów żółciowych do dwunastnicy. Wtedy pojawiają się dolegliwości, przede wszystkim tzw. kolka żółciowa, odczuwana zwykle 2-3 godziny po spożyciu ciężkostrawnej potrawy (niekiedy wywołuje ją także silny stres).

Występuje wówczas silny ból brzucha (pod prawym żebrem), niejednokrotnie promieniujący do pleców i prawej łopatki. Mogą mu towarzyszyć mdłości, wzdęcia i wymioty (z domieszką żółci). Czasami chory skarży się także na nadmierną potliwość, a w skrajnych wypadkach występują symptomy żółtaczki.

Atak potrafi trwać nawet kilka godzin i ustępować nagle, np. jeśli kamień przedostanie się do jelita. W tym czasie należy zrezygnować z jedzenia i położyć się. Gdy ból nie ustępuje przez długi czas powinniśmy wezwać pogotowie. Szybkiej interwencji medycznej wymaga również pojawienie się objawów żółtaczki, świadczących o poważnym zaburzeniu pracy wątroby.

Złogi mogą stać się przyczyną zakażenia i zapalenia pęcherzyka żółciowego. Utrzymujący się stan zapalny prowadzi niekiedy do bardzo niebezpiecznego zapalenia trzustki lub otrzewnej, wymagających leczenia szpitalnego, ponieważ stanowią bezpośrednie zagrożenie dla życia chorego.

 

1 2
REKOMENDACJA
2014-08-05 09:23:27
~Pąpą

a jak boli pod lewym?

2014-08-05 09:03:02
~emerytka

Mięta jest używana przeze mnie od czterdziestu lat a kurkuma od kilku lat. Inne zioła (głównie przyprawowe różne ok. trzydziestu, ale pojedyncze, bo w zestawach już mają dodatki chemiczne) tez już bardzo długo stosuję. Kurkuma odbarwia kolorowe zupy typu buraczki i należy stosować ją już na własnym talerzu. Wszystkie suszone zioła mielę sama i doprawiam nimi po ugotowaniu potrawy. Nie mam żadnych dolegliwości trawiennych.

2014-08-05 08:54:21
~as

woreczek żółciowy to prawidłowa nazwa , jest to organ potrzebny jak każdy inny

2014-08-05 08:42:30
~ala

nie zgadzam się woreczek żółciowy tak , a medycyna zlekceważyła i nazwała pęcherzyk , czyli coś niepotrzebnego do usunięcia jak pęcherzyk na dłoni

2014-08-05 08:26:43
~b

Nie ma czegoś takiego jak woreczek żółciowy. Dno dna i dwa metry mułu. Autorze sprawdź sobie na wikipedii czym jest pęcherzyk żółciowy.

2014-08-05 08:24:59
~teka

polecam metodę Mortiza , łatwo znaleźć w internecie, sprawdzona na sobie, rodzinie i znajomych

2014-08-05 08:19:22
~probioemy@wp.pl

około 10 lat stosujemy probioemy do odtruwania żywności z chemii jest super , praktycznie nie przeziębiamy się , nie mamy , wzdęć ,zgagi i wiele innych schorzeń, ponieważ probiotyki neutralizują tą chemię z pożywienia,proponuję spróbować , rewelacja

2014-08-05 08:09:40
~adam

róbmy tak by strawa była lekarstwem , a lekarstwo strawą i 80% chorób zniknie

2014-08-05 08:09:00
~Ferdek

Dlaczego ciągle straszycie kobiety i mężczyzn ? Nie wprowadzajcie histerii strachu .

12

Masz swoje poglądy? Tu jest miejsce, gdzie możesz je swobodnie wyrazić!
Pisz, komentuj i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będziemy tolerować niecenzuralnych wypowiedzi i wulgaryzmów. Wymieniaj poglądy a nie obelgi. Zasady Opinii.